Bij de vierde energieneutrale woning aan de Jacob Reutenlaan staan de zonnepanelen in een weiland. (Foto: Pim Rosendaal).
Bij de vierde energieneutrale woning aan de Jacob Reutenlaan staan de zonnepanelen in een weiland. (Foto: Pim Rosendaal). Foto: Pim Rosendaal

VIERDE ENERGIENEUTRALE WONING

Bijna 50 zonnepanelen in weiland Lennisheuvel

MARC CLEUTJENS

Boxtel heeft een duurzame missie. De komende vijftien jaar moeten zoveel mogelijk woningen energieneutraal zijn. De teller staat sinds deze week op vier. De familie Rosendaal-Joostink aan de Jacob-Reutenlaan in het buitengebied van Lennisheuvel wonen in een verbouwde langgevelboerderij die aan alle duurzame eisen voldoet.

Een energieneutrale woning is een huis waarin alle energie op locatie wordt opgewekt en dus niet via het elektriciteitsnetwerk en gasleidingen wordt geleverd. In de gesplitste langgevelboerderij, die begin jaren dertig van de vorige eeuw in het ontginningsgebied tussen Boxtel en Oirschot werd opgetrokken, zijn tal van maatregelen genomen om zo duurzaam mogelijk te wonen.

,,We hebben de boerderij in 2003 gekocht en hebben inpandig werkelijk alles vernieuwd", vertelt eigenaar Pim Rosendaal. ,,Omdat de buitengevel bijdraagt aan het cultuurhistorisch straatbeeld, moest deze behouden blijven. Je zou kunnen zeggen dat de schil van ons huis behouden is gebleven, maar dat verder alles opnieuw is opgebouwd."

GASTANK

De boerderij is na de verbouwing gesplitst in twee woonhuizen. Oorspronkelijk was er een tank voor de opslag van vloeibaar gas aanwezig voor de warmwatervoorziening en de verwarming. Bij de renovatie is gekozen voor een warmtepomp met verticale grondboringen om niet meer afhankelijk te zijn van gas. De berekende terugverdientijd is slechts ongeveer negen jaar. Voor de investering is gebruik gemaakt van een 2-procent duurzaamheidslening van de gemeente Boxtel.

Huiseigenaar Rosendaal becijferde dat de jaarlijkse energiebehoefte zo'n 15.000 kilowattuur is. Op basis daarvan werd een plan gemaakt en gekozen voor duurzame oplossingen. ,,Omdat we geen dak hebben met een ideale ligging op het zuiden, was het plaatsen van zonnepanelen in eerste instantie geen optie. Tot we met de buurman bedachten dat hiervoor ook een deel van een weiland gebruikt zou kunnen worden."

Inmiddels liggen in het veld achter Rosendaals woning 47 zonnepanelen die in de energiebehoefte voorzien. ,,Om de panelen te plaatsen, moest wel een dure kabel worden getrokken, maar die investering verdienen we terug." Het voordeel van plaatsen van zonnepanelen in een weiland is dat een grasbodem doorgaans koeler is dan een dak. Een warm paneel levert minder stroom dan een koel paneel.

ECOMEDIAIRS

Boxtel telt nu vier energieneutrale woningen. Stefan de Nijs had enkele jaren geleden de primeur; hij woont in een relatief nieuw huis in de wijk Breukelen. Gerard Schaverus was nummer twee met een duurzame patiowoning nabij de Kinderboerderij. ,,En zelf was ik nummer drie", vertelt Jan Juffermans van Transitie Boxtel. Zijn huis aan het Apollopad dateert uit 1974. ,,En dus moesten meer maatregelen genomen worden om energieneutraal te worden. Maar omdat we ook heel erg zuinig zijn, is dat gelukt."

Juffermans vertelt dat in Boxtel zogeheten ecomediairs aan het werk zijn, die bewoners advies kunnen geven over het energieneutraal maken van hun huis. ,,Elk huis heeft zijn eigen verhaal en de ecomediairs verdiepen zich daarin", aldus Juffermans. ,,De adviseurs bekijken hoe het leefgedrag van de bewoners is. Daarna wordt onderzocht welke maatregelen nodig zijn op het gebied van isolatie en welke nieuwe apparatuur eventueel vereist is om duurzamer te kunnen wonen. De keuze kan dan bijvoorbeeld vallen op een warmtepomp."

Als het aan Juffermans ligt, woont over vijftien jaar iedereen in Boxtel energieneutraal. Hij is realistisch: ,,Er is dus nog veel werk aan de winkel."


Auto-oplaadpunt
aan Nimrodlaan
in Boxtel vat vlam

De Boxtelse brandweer werd in de nacht van woensdag op donderdag gealarmeerd voor een brand in een gebouw aan de Nimrodlaan in Boxtel. Bij aankomst bleek dat de brand woedde in een oplaadpunt voor een elektrische auto. De bewoners brachten zichzelf in veiligheid en konden ook het voertuig verplaatsen dat voor de garage stond.

Door snel optreden van de brandweer kon erger worden voorkomen. De hulpdienst heeft de garage geventileerd en verrichtte metingen in de aangrenzende woning. Er werden geen schadelijke stoffen gemeten, waardoor de bewoners de nacht niet elders hoefden door te brengen.