Weilanden aan de Hamsestraat werden een kleine tien jaar geleden al verkocht voor elf nieuwbouwkavels. Pas nu lijkt een doorbraak in beeld om bouwvergunningen af te geven. (Foto: Albert Stolwijk).
Weilanden aan de Hamsestraat werden een kleine tien jaar geleden al verkocht voor elf nieuwbouwkavels. Pas nu lijkt een doorbraak in beeld om bouwvergunningen af te geven. (Foto: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

WONEN ÉN WERKEN OP RUIMTE-VOOR-RUIMTEKAVELS HAMSESTRAAT

Oplossing in zicht voor woningbouw

HENK VAN WEERT

Het leek een kleine tien jaar geleden zo mooi. Elf mensen kochten aan de Hamsestraat in Liempde een bouwkavel via de zogeheten ruimte-voor-ruimteregeling. Boeren die besloten met hun bedrijf te stoppen mochten een deel van hun agrarische grond verkopen als bouwperceel. Maar hindercirkels van bedrijven aan de overkant van bouwkavels doorkruisten de afgifte van bouwvergunningen. Door op de elf percelen wonen te combineren met kleinschalige bedrijvigheid, kan er tóch gebouwd worden.

Wethouder Peter van de Wiel (ruimtelijke ontwikkeling) kondigde eind vorig jaar al aan dat er een oplossing in het verschiet lag voor de elf mensen die aan de Hamsestraat bouwgrond hadden gekocht, maar er niet aan de slag mochten. Hij zei dat bij de presentatie van de nieuwbouwlocatie Hamsestraat/Roderweg, waar projectontwikkelaar Janssen De Jong binnen nu en acht jaar tachtig tot honderd nieuwbouwhuizen wil realiseren.

NIEUW BESTEMMINGSPLAN

Enkele weilanden grenzend aan het agrarisch gebied waarvoor de projectontwikkelaar momenteel een bouwplan opstelt, werden in het verleden al verkocht. Elf mensen kochten een bouwkavel aan de Hamsestraat, maar bleken geen bouwvergunningen te kunnen krijgen. Enkele ondernemingen aan de overkant van de straat, op bedrijventerrein Daasdonk, bleken over een milieuvergunning te beschikken die woningbouw op korte afstand onmogelijk maakte. Een situatie waarmee de gemeente Boxtel best in haar maag zat, erkende wethouder Van de Wiel gisteren.

Inmiddels is samen met de elf grondeigenaren een nieuw bestemmingsplan opgesteld. Op de percelen mag gebouwd worden, mits er bij de woning ook kleinschalige bedrijvigheid plaatsvindt. Per perceel is drie- tot vierhonderd vierkante meter bebouwing toegestaan. ,,We zijn blij dat de ongelukkige situatie die was ontstaan nu gerepareerd kan worden. De elf woon/werkeenheden vormen straks een mooie geleidelijke overgang naar de toekomstige nieuwbouwlocatie tussen de Hamsestraat en Roderweg."

NOG NIET DEFINITIEF

Het nieuwe bestemmingsplan is nog niet definitief benadrukt wethouder Van de Wiel. Eind volgende week wordt een voorontwerp zes weken ter inzage gelegd. Woensdag 2 november vindt tussen 17.00 en 19.00 uur een inloopbijeenkomst plaats in het oude raadhuis van Liempde. Daar kunnen geïnteresseerden dan vragen stellen.

FOTO BOVEN: Weilanden aan de Hamsestraat werden een kleine tien jaar geleden al verkocht voor elf nieuwbouwkavels. Pas nu lijkt een doorbraak in beeld om bouwvergunningen af te geven. (Foto: Albert Stolwijk).


BOXTEL TREKT 150.000 EURO UIT VOOR INITIATIEVEN VAN BURGERS

Extra geld om langer thuis te wonen

Het Rijk wil dat ouderen en mensen met een beperking zo lang mogelijk thuis blijven wonen. De gemeente Boxtel speelt daarop in door zowel dit als volgend jaar 75.000 euro beschikbaar te stellen voor burgers die initiatieven hebben om dit te bevorderen. Het eetpunt bij de Kinderboerderij en de eerder dit jaar geopende gemeenschappelijke huiskamer van de Hoogheemflats zijn voorbeelden die al aanspraak hebben gemaakt op het budget.

Het eetpunt en de huiskamer in Boxtel-Oost zijn laagdrempelige initiatieven die het college van B. en W. van harte toejuicht, meldde wethouder Eric van den Broek gisteren. Hij vindt het belangrijk dat dit soort voorzieningen van de grond komen. De gemeente wil daar graag aan meewerken met een financiële ondersteuning in de beginfase. De extra ondersteuning vanuit de gemeente is bedoeld voor initiatieven op het gebied van Jeugd, de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), Participatiewet, gezondheidszorg en ouderenzorg.

De activiteiten moeten inwoners, jong én oud, verbinden en ondersteunen om langer zelfstandig thuis te blijven. ,,Denk hierbij bijvoorbeeld aan het project Zorgzaam Boxtel, laagdrempelige inloopvoorzieningen en dagbestedingsactiviteiten, ideeën om mantelzorgers te ontlasten en projecten op het gebied van automatisering in en rond huis, zogeheten domotica."

WIJKINITIATIEVEN

Vorig jaar trok de gemeente Boxtel 100.000 euro uit om wijkinitiatieven op gang te brengen. Daarbij gaat het nadrukkelijk niet om een structurele subsidie. De ondersteuning vindt niet plaats in de vorm van geld, maar bijvoorbeeld door het beschikbaar stellen van materialen of diensten en het betalen van facturen aan derden. De gemeente wil in dit budget zoveel mogelijk flexibiliteit inbouwen. ,,Er is daarom geen verdeling van dit budget over de wijken of kernen. Het risico zou dan bestaan dat in de ene wijk initiatieven niet meer ondersteund kunnen worden omdat het geld op is, terwijl in de andere wijk het geld overblijft. Overigens ligt hier wel een rol voor de wijkmakelaars. Zij kunnen samen met het opbouwwerk initiatieven stimuleren op plaatsen waar die niet (geheel zelfstandig) tot ontwikkeling komen, maar wel een meerwaarde kunnen hebben", vertelde Van den Broek aanvullend.

AANKLOPPEN

De wethouder hoopt dat mensen aankloppen met goede ideeën voor verbindende wijkinitiatieven én voorstellen om langer thuis te kunnen blijven wonen: ,,Op basis van eerdere ervaringen denken we dat de budgetten die nu beschikbaar zijn, voldoende zijn voor een aanjaagfunctie."

Inwoners kunnen met initiatieven de wijkmakelaars benaderen die sinds dit jaar actief zijn in de gemeente. Voor Centrum, Breukelen, Ladonk/Vorst, Selissenwal en Munsel/Selissen is dat Werner van der Velden (w.vd.velden@mijngemeentedichtbij.nl). Inwoners van Lennisheuvel, Liempde en Boxtel-Oost kunnen Hans Mols mailen (h.mols@mijngemeentedichtbij.nl).