Afbeelding
Foto: Archief Brabants Centrum

Historische tijdlijn vanaf vandaag online te zien

MuBo presenteert Canon van Boxtel

Lonneke Hoondert

De veelbesproken gemeentelijke herindeling van Boxtel en Liempde, de geschiedenis van wandel- en sportpark Molenwijk, het roemruchte leven van de middeleeuwse Willem II van Boxtel: de Canon van Boxtel is uitgebreid met liefst tien onderwerpen. Museum MuBo staat de komende twee jaar een metamorfose te wachten. Op dit moment worden voorbereidingen getroffen om de vaste expositie om te gooien. Dat gebeurt op basis van de vernieuwde canon die is samengesteld door kenners van de Boxtelse geschiedenis.

Het is best uniek, zo'n canon. In navolging van zeven andere Brabantse gemeenten krijgt Boxtel nu ook een officiële versie. De historische tijdlijn telt 47 vensters. Tijdens de opening van MuBo in 2014 werd al voorzichtig een canon met 37 belangrijke Boxtelse onderwerpen gepresenteerd. Die is nu herzien en uitgebreid. Met de gereviseerde snoer van objecten, personen en gebeurtenissen hopen de bestuursleden van het museum een completer beeld te schetsen van de Boxtelse geschiedenis. ,,Maar wij beseffen ook dat de canon bij lange na niet volledig is. Dat zal ook nooit kunnen, want iedereen vindt weer iets anders belangrijk ", benadrukt bestuurslid Bea Schoenmakers. ,,We kregen regelmatig commentaar van Boxtelaren die vonden dat de tijdlijn niet compleet is. Maar ergens moesten we een begin maken", zegt secretaris Willen van Vossen. En dus werd er met man en macht gewerkt aan een nieuwe canon.

Met name bij de middeleeuwen zat een behoorlijke lacune. ,,Gelukkig heeft Hans de Visser flink wat kennis toegevoegd." De pater en heemkundige is – wanneer het op de Boxtelse 'donkere eeuwen' aankomt – een autoriteit. Hij breidde de canon uit met onder meer de negen kanunniken, de zuster clarissen en Boxtel als rijksheerlijkheid. ,,Belangrijke elementen die het dorp hebben vormgegeven", vindt Schoenmakers.

Niet alleen De Visser werkte mee. ,,Een groep deskundigen - mensen die écht verstand hebben van Boxtel - heeft allerlei onderwerpen tegen het licht gehouden. Samen hebben we bekeken wat iets canonwaardig maakt", legt Schoenmakers uit. Met het bestuurslid als eindredacteur (her)schreven ze de teksten die als basis dienen voor de canon; uitgebreide verhalen over alle uiteenlopende thema's die samen de historie van Boxtel vormen en passen bij de objecten in het museum.

Ondanks het harde werk zijn nog niet alle basisteksten klaar. Zo kan het onderzoek en dus het verdiepende verhaal achter de zusters clarissen pas worden voltooid, nadat het archief van de kloosterorde in Megen is gedigitaliseerd. Ook de tekst over kunstenaar Toon Ninaber van Eijben laat nog even op zich wachten. ,,De kinderen zijn nu materiaal aan het verzamelen", onthult Schoenmakers.

Vijf jaar rust

Nu de canon gereed is, is het tijd voor de volgende stap: het herinrichten van de vaste expositie. De Tilburgse studente Agnes Hulst van de Reinwardt Academie loopt haar afstudeerstage bij MuBo en brengt via schetsen en 3D-modellen precies in beeld hoe de objecten het beste gepresenteerd kunnen worden. ,,Ik had natuurlijk bij het Rijksmuseum kunnen aankloppen, maar bij kleine musea kun je écht iets betekenen. Vaak zit daar enorm veel kennis, maar weten ze niet goed hoe ze het moeten presenteren." Het gaat nog twee jaar duren voordat de herinrichting een feit is, maar dan ziet het museum er piekfijn uit. De ontmoetingsruimte en receptie krijgen namelijk óók een make-over: van studenten van SintLucas.

Hoewel het museum voor zichzelf na deze monsterklus een termijn heeft gesteld om vijf jaar niets te doen aan de canon of inrichting, blijkt stilzitten nú al moeilijk. ,,Boxtelse kunstenaars die nu geschiedenis schrijven, horen straks ook in de tijdlijn thuis", vindt Schoenmakers. ,,Ook de geschiedenis van Liempde is nog een beetje een ondergeschoven kindje, terwijl de historie van de twee dorpen zo verstrengeld is. We hopen over vijf jaar Liempdse onderwerpen aan de canon te kunnen toevoegen. Maar uiteraard staat het de Liempdenaren vrij om ook een eigen canon te maken." Benieuwd naar de canon? Kijk op www.muboboxtel.nl/vaste-collectie-canon-van-boxtel.

FOTO BOVEN: De gemeentelijke herindeling is opgenomen in de Canon van Boxtel. Liempdenaren protesteerden in 1992 in pyjama voor het Bossche provinciehuis. Ze 'lagen er wakker van'. (Archieffoto's: Piet van Oers).

De 'negen kanunniken' zijn opgenomen in de Canon van Boxtel.