MOTIE KRIJGT GEEN STEUN VAN RAAD

Balans: 'B. en W. toont niet genoeg daadkracht'

MARIËLLE WIJFFELAARS

Gebrek aan daadkracht, geen slagvaardigheid en onvoldoende focus op belangrijke dossiers. De kritiek die oppositie partij Balans dinsdagavond in de gemeenteraadsvergadering uitte op het college van B. en W. loog er niet om. Bij mondde van fractievoorzitter Wim van der Zanden riep Balans het Boxtelse college op om meer besluitvaardigheid te tonen én de gemeenteraad beter te informeren. De ingediende motie kreeg geen meerderheid; er kwam alleen steun van de CDA-fractie.

Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS), parkeren, woningbouw, De Kleine Aarde. Het zijn dossiers die al langere tijd een belangrijke rol spelen in Boxtel en een lange voorgeschiedenis hebben. In zijn motie stelde Van der Zanden dat er te weinig vooruitgang te zien is in deze dossiers. ,,Nauwkeurigheid is belangrijk, het zijn onderwerpen waar we zorgvuldig mee om moeten gaan. Maar het is wél van belang dat er ontwikkelingen zijn en dat zowel gemeenteraad als inwoners daarover worden geïnformeerd", oordeelde de fractievoorzitter van Balans.

Van der Zanden verwees onder meer naar de ontwikkelingen rond PHS en stelde dat inwoners hierover onvoldoende worden geïnformeerd. ,,Onlangs heeft de wethouder de gemeenteraad wel bijgepraat, maar dat gebeurde in een vertrouwelijke sessie. Daar kunnen wij niks mee en de Boxtelaren al helemaal niet."

WÉL INFORMEREN

Na een schorsing waarin het college de motie besprak, gaf B. en W. het advies aan de gemeenteraad de motie niet te steunen. Wethouder Peter van de Wiel gaf aan dat de focus maximaal aanwezig is maar dat sommige dossiers behoorlijk omvangrijk zijn. ,,Ook zijn we vaak afhankelijk van andere partijen zoals Prorail en NS. Dat zorgt ervoor dat sommige ontwikkelingen langer op zich laten wachten." Dat de gemeenteraad en inwoners niet voldoende op de hoogte worden gehouden, werd door Van de Wiel met klem bestreden. ,,Zodra er informatie is en er iets te melden valt, communiceren we dat altijd via diverse kanalen, bijvoorbeeld door beeldvormende bijeenkomsten of een raadsinformatiebrief."

Het CDA sloot zich aan bij de woorden van Balans en steunde de motie. ,,We willen graag meedenken over mogelijke oplossingen", stelde Vera Brouns. ,,Wellicht zit het probleem in de personele bezetting of is er een andere reden. Daar moeten we als gemeenteraad over mee denken én praten."

De overige gemeenteraadsfracties waren het overduidelijk oneens met Balans. Bart Louwers (D66) stelde juist dat B. en W. wel degelijk besluitvaardig is en zei het beeld dat door Van der Zanden werd geschetst niet te herkennen. ,,Het zijn lastige dossiers, maar er gebeurt wél iets", aldus Louwers, die vervolgens de bal terugkaatste naar de gemeenteraad: ,,Enkele raadsleden hebben overigens ook niet altijd de focus op hoofdzaken en plaatsen teveel opmerkingen over bijzaken." Wel gaf Louwers aan ook geen voorstander te zijn van besloten raadsbijeenkomsten. ,,Soms moet het, maar liever niet."

VERRASSINGEN

Peter Manniën (Combinatie95) en Dave van de Ven (SP) schaarden zich volmondig achter het college van B. en W. Volgens Manniën is B. en W. afhankelijk van andere personen en organisaties en heeft zij niet altijd invloed op de snelheid waarmee dossiers worden afgewerkt. ,,Denk aan Het Collectief dat zich bezighoudt met De Kleine Aarde, NS, Prorail of woonstichting Sint-Joseph. Het zijn allemaal partners waar de gemeente Boxtel mee samenwerkt en die nodig zijn om dingen te bereiken", aldus Manniën. Van de Ven verklaarde ervan overtuigd te zijn dat B. en W. de gemeenteraad én burgers nog gaat verrassen. ,,In sommige langlopende dossiers zijn vergaande ontwikkelingen. Ik weet zeker dat het college nog voor verrassingen gaat zorgen." Van der Zanden reageerde daarop: ,,Ik hoop dat de SP gelijk krijgt en dat er nog baanbrekende zaken gaan gebeuren in deze collegeperiode."


Parkeersysteem
in centrum Boxtel:
wachten op NS

Wethouder Herman van Wanrooij verwacht aan het einde van het jaar duidelijkheid te kunnen geven over het parkeerbeleid in het centrum van Boxtel. Het is volgens hem wachten op de Nederlandse Spoorwegen.

De gemeenteraad stelde dinsdagavond dat er onder inwoners behoefte is aan duidelijkheid en dat het tijd is voor een brede discussie over het geplande systeem met parkeervergunningen in het centrum. Wethouder Van Wanrooij meldde snel helderheid te willen geven: ,,Er hangt veel af van het parkeerterrein op het Jan van Eschplein", meldde de wethouder. ,,De NS wil wel meeveren, mits dat het terrein aan de andere zijde (Van Salmstraat - red.) wél goed gebruikt gaat worden. En dat is lastig te garanderen." Van Wanrooij hoopt in november of december met antwoorden te komen.