Afbeelding
Foto: Peter de Koning

35 ROTARY-JONGEREN UIT 18 LANDEN STUDEREN NEDERLANDSE TAAL EN CULTUUR OP BAANDERHERENCOLLEGE

'Nederlandse gastvrijheid nemen we mee naar huis'

MARC CLEUTJENS

Samen sjoelen. Een wandeling naar de Sint-Petrusbasiliek en kasteel Stapelen. Schaatsen in Sportiom. Een pubquiz in café Le Temps Perdu. En natuurlijk élke dag Nederlandse taal- en cultuurlessen volgen in het Baanderherencollege. Het is een greep uit het bomvolle programma dat 35 jongeren uit veertien landen deze week in Boxtel kregen voorgeschoteld. Op uitnodiging van Rotaryclub Boxtel-Oirschot-Haaren verblijven ze bij gastgezinnen en zwermen ze vrijdag uit over Nederland.

De potpourri van nationale vlaggen die bij het maken van de groepsfoto te voorschijn komt bij kasteel Stapelen, laat zien uit welke windstreken de uitwisselingsstudenten komen. Veel komen er uit de Verenigde Staten en Brazilië, maar ook andere landen zijn present: Taiwan, Indonesië, Chili, Canada, Frankrijk, Finland, Italië, Mexico, Columbia, Peru, Paraquay, India en Japan. De jongeren verblijven een jaar in een gastgezin in Nederland en gaan in hun tijdelijke woonplaats naar school. ,,Tijdens de Dutch Orientation Course maken ze kennis met elkaar en leren ze onder leiding van vijf docenten alles over onze taal en cultuur", legt jeugdcommissaris Jos Geerts van Rotaryclub Boxtel-Oirschot-Haaren uit. ,,We zijn de hele week te gast in het Baanderherencollege, waar we lessen volgen. 's Middags is er meestal een activiteit, zoals een bezoek aan Museum Vekemans."

Dinsdag werd een officieel bezoek gebracht aan het gemeentehuis en werd de jeugd ontvangen door loco-burgemeester Marusjka Lestrade.

ONDERDOMPELEN

Wat de studenten bindt is hun ambitie om een andere taal te leren en zich onder te dompelen in een andere cultuur. ,,Om veel verschillende culturen te leren kennen, moet je naar Europa", vindt Alexandre uit Belo Horizonte in Brazilië. ,,Over een jaar hoop ik niet alleen goed Nederlands te praten, maar ook een goed boek te kunnen lezen. Pas dan beheers je de taal écht." Nederland bevalt hem prima. ,,Het valt me op dat jullie heel open spreken over onderwerpen die elders taboe zijn, zoals politiek, seks en drugs."

Mariola is afkomstig uit Soerabaja in Indonesië en verblijft een jaar in Hengelo. ,,Indonesië en Nederland hebben historisch gezien een band en wat me opvalt is dat je die ook hier terugziet." Lachend: ,,Bij Albert Heijn vind je kroepoek en heel veel andere producten die uit Indonesië komen." Ze vertelt dat veel familieleden nog Nederlands kunnen praten. ,,Ik vond dat ik de volgende generatie moest zijn. Mijn opa heeft in Rotterdam gestudeerd en ik heb hem beloofd ooit in Nederland te gaan leren. Met deze uitwisseling houd ik woord."

Scottsdale in Arizona is de woonplaats van Alexandra, maar dit schooljaar woont ze bij een gastgezin in Emmen. ,,Toen ik op de kaart keek en zag waar Emmen lag, schrok ik een beetje. Het is echt heel ver weg van Schiphol." De Amerikaanse vertelt dat haar voorkeur voor een uitwisseling uitging naar Italië of Nederland. ,,Het muntje kon twee kanten opvallen en het is Nederland geworden", lacht ze. ,,Toen ik met de trein voor het eerst naar Emmen ging, zag ik de weilanden met dat hoge gras, de koeien en de schapen. Het is zó mooi."

STEREOTYPEN

Christobal heeft de Chileense hoofdstad Santiago verruild voor een gastgezin in Meppel en geniet van een weekje Boxtel. ,,Het voelt alsof ik in een film ben beland", grinnikt hij. ,,Ik kende Nederland niet echt, maar heb veel op Google gekeken. Ik weet nu ook dat hier veel mooie muziek gemaakt wordt." Sylvie uit Calgary (Canada), die na enkele dagen al bijna vloeiend Nederlands praat, was als baby al eens in Nederland. ,,Maar ik ken jullie land niet zo goed. Ik weet wel dat de stereotypen over windmolens, klompen en tulpen niet echt kloppen."

Portia uit New York koos heel bewust voor een uitwisseling in Nederland. ,,Nederland kwam in mijn hoofd en ging niet meer weg. Ik ben geboeid door kunst, cultuur en geschiedenis en verblijf nu in Enschede, een stad die ouder is dan mijn land", straalt ze. ,,Tijdens een uitwisseling wil ik verrast worden door cultuurverschillen en dat gebeurt nu dus bijna elke dag."

Het valt Stephen uit Chicago na enkele weken in Enschede te hebben gewoond op, dat Nederlanders geen blad voor de mond nemen. ,,Welke ouders vertellen openlijk dat ze weet hebben van het softdrugsgebruik van hun kinderen? Nou, dat zie ik bij ons echt niet gebeuren."

Portia vult aan dat de mensen in Nederland gewoon durven te zeggen wat ze vinden. ,,Ik leer hier om te zeggen wat ik écht wil."

HARTVERWARMEND

Sylvie ziet grote verschillen tussen Noord-Amerika en Nederland. ,,In landen als Canada en de VS gaat het vaak over wat goed is voor óns. Jullie hebben het altijd over dingen die beter zijn voor de hele wereld en dat is hartverwarmend." Alexandra krijgt bijval als ze een bijzonder kenmerk van Nederland benoemt. ,,Weet je dat het in Nederland zo lekker ruikt. Your country smells so sweet!" Verder zal ze de Nederlandse gastvrijheid meenemen naar Arizona. ,,Overal waar je komt, krijg je koffie en maken mensen het gezellig."

FOTO LINKS: Wethouder Marusjka Lestrade ontving de 35 jongeren die deelnemen aan de internationale Rotary-uitwisseling dinsdagmiddag in de raadzaal. Ze gaf een lesje staatsinrichting en hield een interview over actuele thema's, zoals abortus en euthanasie.

FOTO RECHTS: Een bezoek aan kasteel Stapelen mag natuurlijk niet ontbreken als je een bezoek brengt aan Boxtel. In de stromende regen werd een groepsfoto gemaakt op de trappen van de ridderzaal. (Foto's: Peter de Koning).

Afbeelding