Begroting op 3 november in de raad

Leefbaarheid in dorpen blijft motivatie in Haaren

Net als in de begroting van vorig jaar benadrukt de gemeente dat de kernen Esch, Haaren, Helvoirt en Biezenmortel de maat zijn waarnaar ze handelt. ,,Veel van de activiteiten die we als gemeente ondernemen zijn erop gericht om de dorpen zo sterk mogelijk te maken en te houden. Klaar voor de toekomst, hoe ongewis deze ook mag zijn", aldus wethouder Eric van den Dungen van financiën. Enkele speerpunten voor de komende jaren zijn inventariseren van de zorgbehoefte in de dorpen, een bijdrage leveren aan de opvang van vluchtelingen en huisvesting van statushouders en het faciliteren van initiatieven die inwoners starten om hun dorp sterker en leefbaarder te maken.

Uitgangspunten die vorig jaar al terugkwamen, staan ook op de begroting voor 2017. Zo zouden alle jongeren tot 27 jaar een startkwalificatie moeten hebben om goed voorbereid te zijn op de toekomst. Ook wordt gesteld dat de leefbaarheid in de dorpen en de dienstverlening van de gemeente op peil moeten blijven en dat er gezorgd moet worden voor woningbouw die past bij de behoefte van inwoners. ,,Veel meer dan de afgelopen jaren streven we naar maatrerk", legt Van den Dungen uit. ,,Samen met inwoners, ondernemers en instellingen zoeken we naar oplossingen en activiteiten die passen bij de identiteit van ieder dorp."

Het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer, dat ook Esch raakt, staat nadrukkelijk op de agenda. Samen met partners wordt gekeken naar een oplossing voor de problematiek bij de spoorwegovergang ter hoogte van de Runsdijk. Daarnaast wordt bij het onderdeel 'verkeer en veiligheid' ook gekeken naar de verschillende buurtbusverenigingen in Haaren. Ook in de kern Esch zit zo'n organisatie. Zij ontvangt in 2017 subsidie van de gemeente.

In Esch zal vóór 2018 naar alle waarschijnlijkheid ook een plek voor dagbesteding worden geopend die voor kwetsbare inwoners zonder indicatie vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). In de gemeente is gestart met een pilot waarbij dorpsinitiatieven, vrijwilligers, zorgorganisaties en -aanbieders samenwerken. Er wordt aangesloten op bestaande activiteiten, laat de gemeente weten. In Helvoirt is al zo'n plek. De gemeenteraad buigt zich donderdag 3 november over de stukken.


'Veiligheidsaanpak loont in
gemeente Sint-Michielsgestel'

De nieuwe veiligheidsaanpak door de gemeente Sint-Michielsgestel in samenwerking met de politie en inwoners loont. ,,In de afgelopen twaalf maanden is het aantal misdrijven in onze gemeente met 20 procent gedaald, zo blijkt uit cijfers van de politie. In heel Oost-Brabant was sprake van een daling met 5 procent", stelt burgemeester Jan Pommer.

Er is met name een forse daling van het aantal woninginbraken (34 procent minder) en diefstallen uit garages, schuurtjes en tuinhuizen (16 procent minder). Het aantal fietsdiefstallen liep terug met de helft. Ook werden 8 procent minder vernielingen geregistreerd, terwijl straatroof, huisvredebreuk en overvallen helemaal niet meer voor kwamen. Het aantal geweldmisdrijven bleef gelijk, terwijl van 5 procent meer mishandelingen sprake was. Dat laatste is opmerkelijk aangezien op dit vlak in Brabant een kleine terugloop van 3 procent werd geconstateerd.

PILOT WIJKAGENTEN

Volgens burgemeester Pommer bevestigen de cijfers dat Sint-Michielsgestel de goede weg is ingeslagen. ,,Tegen de landelijke trend in werkt de politie in onze gemeente in wijkteams. De wijkagenten zijn veel op straat en weten precies wat er speelt in onze gemeente. Ze signaleren eerder en zijn waar het moet ook snel ter plaatse. Ook de lijnen met de gemeente zijn heel kort, de snelle sluiting van een pand waar 276 hennepplanten zijn gevonden is daar het resultaat van. Sint-Michielsgestel is één van de gemeenten waar de politie bij wijze van proef op deze manier werkt", aldus Pommer.

Het Buurt Informatie Netwerk (BIN), dat volgend jaar ook in Boxtel van start gaat, is in Sint-Michielsgestel inmiddels anderhalf jaar actief. Bijna zevenhonderd inwoners melden via dat netwerk anoniem verdachte omstandigheden. Daarnaast informeren steeds meer buurtbewoners elkaar via WhatsApp Buurtpreventie als ze ergens in hun directe omgeving iets vreemds zien gebeuren. Een goede ontwikkeling, vindt Pommer: ,,Veiligheid, daar zorgen we samen voor. Cijfers zijn daarbij niet zaligmakend. Als onze inwoners meer zien en melden en de politie net zo actief blijft opereren, kan het best zijn dat de cijfers volgend jaar minder rooskleurig zijn. Maar per saldo is het ook dan weer veiliger geworden in onze gemeente."