Afbeelding
Foto: Marc Cleutjens

'MEER INWONERS NAAR DE RAADZAAL'

Nieuwe vorm Boxtelse raadsbijeenkomsten

MARIËLLE WIJFFELAARS

De gemeente Boxtel gaat beter aangeven welke raadsbijeenkomsten er op de kalender staan én waar deze over gaan. Hiermee kunnen inwoners beter inschatten of een bijeenkomst voor hen interessant is en welke vorm deze vergadering heeft.

Sinds 2014 vergadert de gemeenteraad volgens het zogeheten BOB-systeem. De eerste fase draaide om beeldvorming en het vergaren van informatie, in fase twee volgde het oordeel door middel van een debat en als laatste de besluitvorming. Het presidium heeft onlangs de beeldvormende fase geëvalueerd. Daaruit bleek dat teveel bijeenkomsten onder deze noemer worden geschaard. ,,En dat leverde onduidelijkheid op voor inwoners en organisaties", meldt een woordvoerder van de gemeente Boxtel. ,,Het was verwarrend voor wie welke bijeenkomst bestemd was en door dat beter te benoemen, hopen we die verwarring weg te nemen."

Voortaan worden de raadsbijeenkomsten beter benoemd en kunnen vijf soorten onderscheiden worden: trainingen, excursie of wijkbezoek, info- of uitwisselingsavond, praat-met-de-raad-sessies en technische bijeenkomsten. ,,Op die manier trekken we de juiste doelgroep naar de raadzaal en weten bezoekers wat ze kunnen verwachten", aldus de woordvoerder. Een training of technische bijeenkomst is voor inwoners niet interessant, terwijl een wijkbezoek of uitwisselingsavond juist wél nuttig kan zijn.

Op de website van de gemeente Boxtel is een overzicht te vinden met voorbeelden van de verschillende soorten bijeenkomsten, ook is hier de vergaderkalender te vinden.


CDA: 'WAT GAAN WE DOEN MET GELD KSB?'

Zorgen om toekomst kunst openbare ruimte

De CDA-fractie in de Boxtelse gemeenteraad maakt zich zorgen over kunst in de openbare ruimte. In schriftelijke vragen aan het college van B. en W. vraagt de partij duidelijkheid over het onderhoud aan de kunstwerken van Boxtel.

Twintig jaar lang zette de Kunst Stichting Boxtel zich in voor kunstobjecten in de openbare ruimte. De stichting was onder meer verantwoordelijk voor de projecten Kunst op Stapel, de Poëzieroute en Kunst langs de Dommel. In juni stopten de gemeente en de Kunst Stichting Boxtel hun jarenlange samenwerking omdat de stichting zich niet serieus genomen voelde' door het gemeentebestuur. Bij de beëindiging gaf de stichting het eerder uitgekeerde subsidiebedrag van 190.000 euro terug aan het college van B. en W. ,,Maar wat gaat er met dat geld gebeuren?", vraagt het CDA zich af.

Ook wil de fractie weten hoe het staat met het achterstallig onderhoud aan de kunstwerken in de openbare ruimte. Voorts stelt de fractie dat kunst en cultuur breed worden gedragen door de Boxtelaren en vindt dat het dorp dat moet koesteren. ,,We zijn voorstander van een onafhankelijke kunst- en cultuurstichting die vanuit expertise en onafhankelijkheid handelt." De fractie ziet graag dat het gemeentebestuur in gesprek gaat met Kunst Stichting Boxtel om hen te betrekken bij een nieuwe kunstvisie.

FOTO BOVEN: Kunst op Stapel was een van de projecten waar Kunst Stichting Boxtel de kartrekker voor was. (Foto: Marc Cleutjens).


Boxtel

Herfstactiviteit

Oertijdmuseum De Groene Poort organiseert in de herfstvakantie een speciale workshop. Tijdens een korte wandeling leren kinderen meer over typische zaken die je kunt zien in de herfst. De workshop wordt gegeven op dinsdag 25 oktober om 13.00 uur, deelname kost 3 euro, naast de museumentree.

Accordeonconcert

Boxtelaar Frans van der Aa staat zondag 30 oktober muzikaal stil bij zijn zevende lustrum als accordeonmaker. In gemeenschapshuis De Rots aan de Nieuwe Nieuwstraat vindt vanaf 13.30 uur een concert plaats waar de accordeon centraal staat. Tal van artiesten het podium: de in Albanië geboren Brusselaar Gjovalin Nonaj trapt af met eigen werk. Aansluitend zijn er optredens van Trio Dhoore, Trio Cuat en de Tobermore Band. Allen spelen op accordeons die vervaardigd zijn door de Boxtelaar. Kaarten kosten 10 euro.