Afbeelding
Foto: Peter de Koning

BOXTEL WORDT DEMENTIEVRIENDELIJKE GEMEENTE

'Patiënt heeft dementie, mantelzorger lijdt eronder'

MARGO BARTELDS

In de familie, de buurt, of in winkels; iedereen zal op een of andere manier te maken krijgen met dementerende mensen want dementie komt steeds meer voor én mensen met dementie blijven steeds langer thuis wonen. Boxtel doet er alles aan om een dementievriendelijke gemeenschap te worden. Een gemeenschap waarin begrip is voor dementerende mensen waardoor zij zo lang mogelijk deel uit kunnen maken van de samenleving. Daarom is er dit jaar in Brabants Centrum maandelijks aandacht voor een van de vele zaken rond dementie.

Deze maand staat de ondersteuning van de mantelzorger centraal. Een patiënt heeft dementie, maar de mantelzorger lijdt aan de dementie van de naaste, in het bijzonder wanneer dat de partner is. Marieke Dijkshoorn, coördinator van het steunpunt Mantelzorg, en Ria Ketelaars, vrijwillig consulent mantelzorg binnen ContourdeTwern, worden dagelijks geconfronteerd met de zwaarte van de mantelzorgtaak die partners en naasten van mensen met dementie ervaren.

De angst voor alles wat nog komen zal en het feit dat het een ongrijpbare ziekte is waarin alles continu verandert, maakt het voor mantelzorgers van mensen met dementie extra zwaar. ,,Wij zijn voor de mantelzorgers een luisterend oor", vertelt Dijkshoorn. ,,Er ontstaat vaak een vertrouwensband waarin de mantelzorger zijn zorgen en gevoelens kan delen."

AFHANKELIJKHEID

Er zijn diverse hulpverleners die zich vooral richten op de zorg voor mensen met dementie: artsen, thuiszorg, medewerkers van de ketenzorg dementie en binnen de voorzieningen voor de dagopvang. De mantelzorger wordt in die zorg wel betrokken, maar daarnaast hebben mantelzorgers behoefte aan mensen die hén centraal stellen en aandacht schenken aan alles waar zij mee te maken krijgen, omdat hun partner, vader, moeder, familielid of vriend/vriendin de ziekte dementie heeft en van hun zorg afhankelijk wordt.

,,Iemand die dementie krijgt, verandert en wordt steeds afhankelijker van degene die het meest met hem of haar omgaat", stelt Dijkshoorn. ,,Vooral die afhankelijkheid wordt door partners vaak ervaren als een enorm zware druk", vult Ketelaars aan. ,,Ze hebben het idee dat ze altijd, 24 uur van de dag, rekening moeten houden met en zorgen voor degene die dementie heeft."

EMOTIONELE BAND

Dementie verandert elke relatie. De specifieke, emotionele band die partners hebben, maakt het voor de partner - die mantelzorger wordt omdat de ander de ziekte dementie krijgt - moeilijk. Juist door die band is het moeilijker voor de mantelzorgpartner om te kunnen bevatten waardoor de ander met dementie zich zo anders gaat gedragen.

Mede omdat de patiënt niet op zijn of haar gedrag is aan te spreken en voortdurend verandert, voelt een mantelzorger zich vaak alleen en lijdt ook de mantelzorger enorm onder de ziekte. Het leven van de patiënt én dat van de partner/mantelzorger verandert ingrijpend door dementie.

Zowel voor de mensen die dementeren als voor hun mantelzorgers is het heel belangrijk dat de omgeving begrip blijft tonen voor hen allebei. Kennis over deze invaliderende, ongeneeslijke ziekte verhoogt het begrip. Onder andere de informatie op www.samendementievriendelijk.nl kan daarbij helpen.


Vragen naar

aanleiding van

dit artikel?

Voor medische vragen: neem contact op met uw huisarts.

Voor vragen aan de gemeente: Loket WegWijs, gehuisvest in Sint-Ursula aan de Baroniestraat.

Voor vragen over welzijn en wonen: inekematheeuwsen@contourdetwern.nl.

Voor vragen over mantelzorg: mariekedijkshoorn@contourdetwern.nl.

Voor algemene informatie over Alzheimer en Alzheimer Café: charlottedereeper@gmail.com.

OP DE FOTO: Ria Ketelaars (links) en Marieke Dijkshoorn poseren voor de entreee van Sint-Ursula, de thuishaven van ContourdeTwern in Boxtel. ,,Iemand die dementie krijgt, verandert en wordt steeds afhankelijker van degene die het meest met hem of haar omgaat", zeggen ze in dit artikel binnen de serie over dementie. (Foto: Peter de Koning).

Afbeelding