Afbeelding
Foto: Peter de Koning

BEWONERS WOONCOMPLEX KRIJGEN SLEUTEL OP 25 OKTOBER

Cronenborg, kroon op centrum Boxtel

MARC CLEUTJENS

Goed werk heeft tijd nodig. Een exclusieve rondgang door wooncomplex Cronenborg aan het Zusterspad in hartje Boxtel leert dat aan werkelijk elk detail is gedacht. Reden dat de bouw van de 44 woningen meer dan een jaar in beslag nam en de eerste voorbereidingen al in 2009 werden getroffen. De eerste bewoners van Cronenborg krijgen dinsdag 25 oktober de sleutel.

Cronenborg kan gezien worden als de kroon op meer dan tien jaar intensief bouwen in het centrum van Boxtel. Na de oplevering van de wooncomplexen Elisabethsdael en Vinckenrode op de plek van het vroegere woonzorgcentrum Emmaus, ging bouwbedrijf Hendriks in augustus vorig jaar aan de slag met de laatste klus. Woonstichting Sint-Joseph ontwikkelde op het terrein dat wordt omsloten door het Zusterspad en de Brederodeweg een wooncomplex voor ouderen, waarin ook eenheden werden gerealiseerd voor cliënten van Cello.

Het ontwerp is van KOW Architecten uit Eindhoven, dat zeven jaar geleden in beeld kwam met een opvallend en duurzaam ontwerp voor dit wooncomplex. Alle moderne technieken in de hedendaagse bouw zijn toepast, waaronder koude- en warmteopslag en een uitgebreid aanbod van domotica. ,,Daarmee zijn bijvoorbeeld de studio's van Cello meer dan maatwerk en uitermate geschikt voor eigentijdse huisvesting van de doelgroep", zegt projectleider Kobbe Vink van Sint-Joseph.,,Zo zijn alle kamers op de benedenverdieping voorzien van een tillift en klaar voor de zorg aan mensen met zware beperkingen."

VOORSPOEDIG

Cronenborg omvat dertien huurappartementen en vier patiobungalows voor senioren en bestaat daarnaast uit 27 studio's voor bewoners die hun huidige woning binnen Cello verruilen voor een moderne studio in hartje Boxtel. Het gaat met name om ouderen met een verstandelijke beperking, die niet alleen een eigen kamer krijgen maar ook beschikken over voldoende moderne badkamers, enkele riante woon-


Nachtwandeling

bij Herenboeren

Wilhelminapark

Herenboeren Wilhelminapark doet in de nacht van zaterdag 29 op zondag 30 oktober mee aan de Nacht van de Nacht. Daarin wordt aandacht gevraagd voor de gevolgen van lichtvervuiling voor de natuur.

Tijdens de Nacht van de Nacht is er in het Wilhelminapark, waar de Herenboeren sinds dit jaar hun herenboerderij runnen, een avondwandeling. Vanaf 20.00 uur gaan deelnemers onder begeleiding van een of meer studenten van de HAS op pad. Zij verrichtten in het voorjaar 's nachts onderzoek in het Wilhelminapark en bestudeerden planten en dieren.

Aan de wandeling kunnen maximaal veertig belangstellenden deelnemen. Als er meer aanmeldingen zijn, komen belangstellenden op een wachtlijst. Belangstelling? Mail naar Wilhelminapark@Herenboeren.nl. Geef aan hoeveel mensen aan de tocht willen meedoen.


kamers en een grote recreatieruimte die is bedoeld voor dagbesteding. De cliënten van Cello worden gehuisvest op de eerste twee verdiepingen van Cronenborg, op de derde en vierde woonlaag zijn dertien appartementen voor huurders van Sint-Joseph.

De verhuur van alle woningen verliep voorspoedig. De vier patiobungalows, die hun voordeur krijgen aan een voetpad dat grenst aan de Brederodeweg, beschikken op de begane grond naast een woonkamer en een keuken ook over een slaapkamer en een badkamer. Op de eerste verdieping bevinden zich ook twee kamers. De bewoners hebben aan de parkeerplaats een kleine tuin met terras. De appartementen op de derde en vierde woonlaag bieden veelal fraai uitzicht op de Brederodeweg of het plein rond Vinckenrode en Elisabethsdael. Vanaf sommige balkons is het genieten van de blik op de gemeentevijver en oude boomgaard of de Sint-Petrusbasiliek.

ONTBIJT

Woonstichting Sint-Joseph levert Cronenborg dinsdag 25 oktober officieel op. De toekomstige bewoners krijgen 's ochtends een feestelijk ontbijt voorgeschoteld waarna ze een voor een de sleutel van hun woning in ontvangst nemen. De verwachting is dat de verhuizing van de cliënten van Cello over enkele weken zal plaatsvinden. Cello richt zich na de oplevering van het wooncomplex op de verdere inrichting van de gezamenlijke woonkamers en de afwerking van andere vertrekken.

Met de oplevering van Cronenborg kan Cello enkele kleinere woonvoorzieningen in Boxtel sluiten, zo meldde sectormanager Jeanette Dorresteijn eerder in Brabants Centrum. Het gaat onder meer om de eengezinshuizen aan de Adrianastraat in de wijk Selissenwal en de voorziening aan de straat Munsel. Ook enkele oudere cliënten die elders wonen, bijvoorbeeld aan de Molenstraat of in Princenlant, zullen verhuizen. ,,We gaan de zorg op één plek concentreren", aldus Dorresteijn. ,,De zorg voor ouderen met een beperking stelt bijzondere eisen die we makkelijker op één plek kunnen concentreren."

FOTO BOVEN: Zicht op de galerij waaraan de appartementen van Cronenborg gelegen zijn. Woonstichting Sint-Joseph reikt volgende week de sleutels uit aan de nieuwe bewoners van het wooncomplex aan het Zusterspad. (Foto: Peter de Koning).


FOTO ONDER: Zicht vanaf een van de balkons van een Cello-woonkamer in Cronenborg op wooncomplex Elisabethsdael. (Foto: Peter de Koning).

Afbeelding