Bisschop Bekkers (midden) was op 28 november 1959 te gast in Boxtel en opende de kapel van missiehuis Sint-Theresia nabij kasteel Stapelen. De foto is gemaakt in opdracht van de paters assumptionisten. (Foto: Heemkunde Boxtel).
Bisschop Bekkers (midden) was op 28 november 1959 te gast in Boxtel en opende de kapel van missiehuis Sint-Theresia nabij kasteel Stapelen. De foto is gemaakt in opdracht van de paters assumptionisten. (Foto: Heemkunde Boxtel). Foto: Fotobank Heemkunde Boxtel

LEZING OVER GELIEFDE BISSCHOP VAN 'S-HERTOGENBOSCH

Den Hogert belicht leven mgr. Bekkers

Heemkundekring Den Hogert in Gemonde staat donderdag 27 oktober stil bij de vijftigste sterfdag van bisschop Wilhelmus Marinus Bekkers. Bekkers was van 1960 tot 1966 bisschop van het bisdom 's-Hertogenbosch en vanwege zijn vooruitstrevende ideeën, onder meer over anticonceptie, geliefd onder veel katholieke gelovigen.

Vijftig jaar na zijn overlijden wordt bisschop Bekkers nog steeds op handen gedragen. En dat is voor den Hogert de reden om een lezing te houden over de in 1908 in Sint-Oedenrode geboren geestelijke. Hij was een aimabel man die met zijn warme en innemende uitstraling van grote betekenis is geweest voor de katholieke kerk in Nederland en daarbuiten.

In dorpshuis De Kei in Gemonde ontvangen de leden van Den Hogert spreker Wim van Kreij, die een boeiende lezing zal houden, compleet met foto's en filmbeelden over het leven en werk van de bisschop. Er worden onder meer beelden vertoond van uitzendingen van KRO's Brandpunt en 'Bij Mies in de Stoel'.

Daarnaast zijn opnamen te zien van de drukbezochte uitvaartmis in de Bossche Sint-Janskathedraal en de begrafenis in Sint-Oedenrode. Bekkers overleed op jonge leeftijd aan de gevolgen van een hersentumor.

De lezing in dorpshuis De Kei aan de Sint-Lambertusweg begint om 20.00 uur. Leden van de Gemondse heemkundekring Den Hogert hebben gratis toegang, niet-leden betalen twee euro.