Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

LIEMPDENAAR EINDIGT OP 44E PLEK

Koen de Kort waaiert door snikhete woestijn

MARC CLEUTJENS

Koen de Kort heeft zondag in Doha geen rol van betekenis kunnen spelen in de strijd om het wereldkampioenschap wielrennen. De Liempdenaar kwam door een straffe wind in een verkeerde waaier terecht en reed met veel andere renners in een achtervolgende groep. De eindzege ging na een spannende finale naar titelverdediger Peter Sagan uit Slowakije.

In de aanloop naar de wegwedstrijd ging het vooral over de barre weersomstandigheden waarin de wereldtitelstrijd werd afgewerkt. In een sfeerloos decor zonder toeschouwers moesten de renners koersen in temperaturen die ver boven de 40 graden Celsius lagen. Samen met de straffe woestijnwind leverde dat een bikkelharde koers op waarin veel renners de eindstreep niet haalden.

Het peloton brak toen de Belgische ploeg ging koersen. Met kopman Niki Terpstra kwam De Kort in de tweede grote groep terecht en moest alles op alles gezet worden om de kanshebber voor goud terug te brengen. Dat lukte samen met Dylan Groenewegen, die daarna met de Liempdenaar terugviel in de tweede groep en de wedstrijd uitreed.

Naast Terpstra zat ook Tom Leezer in de eerste groep waar de Belgen, geholpen door Noren het tempo hoog hielden. Ondanks een moedige uitvalpoging van Leezer in de laatste kilometers voor de meet in Doha, draaide het uit op een massasprint waarbij de Slovaak Sagan zegevierde voor de Brit Mark Cavendish en de Belg Tom Boonen. Met deze zege prolongeerde Sagan zijn wereldtitel.

GOEDE BENEN

De Kort kwam in de tweede groep binnen op vijf minuten en klokte daarmee de 44e tijd. ,,Het was jammer dat ik niet meer bij de eerste groep kon aanhaken nadat we Niki er nog naar toe hadden gebracht", reageerde De Kort na afloop van de race. ,,Ik had nog verwacht dat de tweede groep de eerste zou achterhalen alleen gebeurde dat niet meer, dat was een beetje frustrerend." Voor de camera van Omroep Brabant zei hij dat hij goede benen had. ,,Ik voelde me vandaag prima en heb goed voor de ploeg kunnen rijden. Ik heb Niki naar de eerste groep kunnen rijden, dus mijn werk voor de ploeg is goed geweest. Het is natuurlijk wel jammer dat ik er zelf niet meer uit heb kunnen halen."

De Kort verblijft ook deze week nog in de Verenigde Arabische Emiraten. Hij neemt tot en met zondag met zijn ploeg Giant-Alpecin deel aan de Ronde van Abu Dhabi. Deze vierdaagse wedstrijd omvat drie sprintetappes en een bergrit. Volgend seizoen verhuist de Liempdenaar naar de ploeg van Trek-Segafredo, waar onder meer ook Bauke Mollema en John Degenkolb rijden.