Afbeelding
Foto: Daisy Renders

LAATSTE EDITIE KERMES BIJ WOONZORGCENTRUM SEFKAT

'Bewoners genieten écht van kermes'

TONNIE WESSELING

Pizza's met gehakt, loempia's én geschminkt worden. Voor de vierde én laatste keer werd afgelopen zondag in woonzorgcentrum Sefkat aan de Bosscheweg in Boxtel de traditionele kermes gehouden. Bezoekers werden op het terrein hartelijk welkom geheten door de Turkse Senna Elkaderi en in de grote zaal was voldoende te beleven en vooral te ruiken en proeven...

De Turkse Tülay Gökal uit Ede duwde haar vader in een rolstoel naar buiten, het heerlijke najaarszonnetje in. ,,Vader verblijft hier nu drie jaar en heeft daar speciaal voor gekozen", vertelde ze. ,,Ik ben zijn eerste contactpersoon en word op de hoogte gehouden van wat er hier gebeurd. Normaal kom ik op zaterdag, maar ik heb nu voor zondag gekozen, speciaal voor de kermes".

Vader Gökal staarde voor zich uit, met op zijn schoot een bordje met lekkernijen. ,,Ik ben zijn enige steun en toeverlaat", vervolgde Tülay. ,,We woonden eerst in Hengelo, maar ik moest naar Ede verhuizen voor mijn werk. Toen moeder overleed bleef pa alleen achter en werd ziek en erg eenzaam. Ik vroeg me af wat de beste optie voor hem was. Ik had over Sefkat gehoord en we zijn hier gaan kijken. Ik vind het heel jammer dat er maar één zo'n verzorgingshuis in Nederland is. Maar vandaag zie ik pa genieten, écht genieten."

In de grote zaal bakte Hatmen uit 's-Hertogenbosch heerlijk ruikend Turks brood. ,,Met échte boter bereid", lachte ze. Contactpersoon en activiteitenbegeleidster Farida Abdellaoui was ook blij dat de drukte wat aantrok. ,,Er komen soms spontaan mensen voor hulp of om iets te bereiden, heel fijn is dat. De eerste generatie Turkse en Marokkaanse ouderen, de gastarbeiders, wordt hulpbehoevend en komt nu hier. Maar alleen Sefkat zal niet meer voldoende zijn. Er zijn al andere initiatieven; maar Sefkat is compleet en uniek, alles is volledig in de leefsfeer van deze mensen", aldus Abdellaoui.

EXOTISCHE LEKKERNIJEN

Bij een kraam met tweedehands spullen stond Safia, de kok van Sefkat: ,,Maar ik heb ook cakes en loempia's gemaakt en spring van de ene kraam naar de andere", vertelde ze enthousiast. In diverse hoekjes, ook buiten op het terras, zaten mensen te genieten van de vele exotische lekkernijen. De jonge Tuba maakte pizza's met gehakt: ,,Mijn moeder heeft hier huiskamerdienst en ik kom als vrijwilligster een handje helpen." Twee oudere bewoonsters in rolstoel bekeken de drukte en leken toch te genieten, vooral van de vrolijk spelende kinderen.

De Boxtelse Frans en Trees van Ballegoij smikkelden aan een statafel: ,,Wij wilden gewoon even kijken en iets van deze cultuur zien. De originele manier zoals ze het klaarmaken, zoiets kennen we niet. En wat leuk om te zien dat de ouderen die weinig Nederlands spreken zo door hun kinderen verwend worden." Ook voor de kinderen was er vertier. De vijfjarige Lejaire werd als Spiderman geschminkt en keek er ernstig bij. Zijn moeder Livia werkt bij Nieuw Beekvliet in Sint-Michielsgestel en is soms ook bij Sefkat te vinden. Naima tattoeëerde met henna het handje van de kleine Sofar: ,,Dat blijft dagen zo zitten", zei Naima.

De opbrengst van de kermes komt ten goede aan de bewoners van Sefkat en er worden leuke activiteiten mee gedaan. Vorig jaar werden er diverse uitstapjes gemaakt en een dansvoorstelling bekeken. In 2017 worden de locaties Sefkat, Nieuw Beekvliet en Molenweide samengevoegd tot het Wereldhuis. Of er dan nog ruimte en tijd is voor een kermes staat nog niet vast.

FOTO BOVEN: De kermes bij Sefkat draait vooral om het proeven van exotische lekkernijen. (Foto: Daisy Renders).

Boxtel

Kerstmarkt Selissenwal

De jaarlijkse kerstmarkt in de wijk Selissenwal wordt dit jaar gehouden op zaterdag 10 december. Creatieve Boxtelaren die zelfgemaakte spulletjes willen verkopen voor een goed doel of verenigingen en stichtingen die zich daarvoor inzetten en informatie willen delen, kunnen een marktkraam inrichten. Tussen 16.00 en 20.00 uur is er van alles te beleven in een leuke kerstsfeer met hapjes, muziek en allerlei activiteiten. Mensen of instellingen die een marktkraam willen reserveren, kunnen vóór 15 november contact opnemen via telefoonnummer 06-30 62 16 04 of 06-52 07 09 66.