Afbeelding
Foto: K. Staps

PLATFORM NEEMT ERVAREN DOCENTE MAAIKE HERMANS IN DE ARM

Talent Factory start met zangklas

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Talent Factory, het recent gestarte platform waar cursussen worden aangeboden op het gebied van zang, dans en theater, start in november met een zangklas voor kinderen van acht tot en met twaalf jaar. Woensdag 2 november vindt bij Talent Factory aan de Bergstraat 11 in Liempde een gratis proefles plaats voor de jeugd. De ervaren zangdocent Maaike Hermans uit Tilburg zal de zangklas gaan leiden.

Op een speelse manier zangtechnieken aanleren. Dat is wat Hermans voor ogen heeft met de kinderzangklas. ,,Dat begint al bij het opwarmen van de stem en het hele lijf. Dat kun je doen met 'la-la-la-la-la', maar ook met simpele liedjes die telkens een toon hoger gaan. Of ik laat kinderen ervaren wat ze allemaal met hun stem kunnen doen. Pas als de kinderen ouder worden, kun je ze meer uitleg geven over zangtechnieken. In de eerste lessen leg ik mijn oor te luister om te horen wat past bij de groep. Er is veel mogelijk. Zo geef ik zangles aan een kind dat graag liedjes van Justin Bieber wil zingen. Om de uitspraak te leren, schrijf ik deze liedjes fonetisch uit... "

Hermans heeft er duidelijk zin in om in Liempde aan de slag te gaan. ,,Ik vind het concept van Talent Factory, dat kinderen met meerdere disciplines zoals zang en dans aan de slag gaan, erg interessant. Dit kan enorm inspirerend werken voor deelnemers. Als ze bij het ene onderdeel vooruitgang boeken, inspireert dat weer voor de andere pijler. Bovendien is Talent Factory gevestigd op een fijne plek met veel ruimte." Naast de zangklas biedt de docente op woensdagmiddagen ook individuele zanglessen aan voor kinderen en/of volwassenen. ,,Klassiek, rock, pop of jazz: met alle genres ga ik met liefde aan de slag." Ze vindt het vooral belangrijk om kinderen een positief gevoel mee te geven. ,,Versterken van het zelfvertrouwen, dat is het belangrijkst."

allergrootste passie

De docente en zangeres is oorspronkelijk afkomstig uit de harmonie- en fanfarewereld. ,,Ik heb lang saxofoon gespeeld", vertelt Hermans. ,,Versleten nekwervels zorgden ervoor dat ik overstapte naar piano, maar ook dat instrument zorgde voor fysieke klachten." Ze besloot terug te gaan naar de basis: zingen. ,,Dat is altijd al mijn allergrootste passie geweest." Zo zong ze vroeger in de rockband Little Miss Strange. Vijf jaar geleden nam ze als singer-songwriter haar eerste plaat op, met ook muziek van Boxtelaar Harry Hendriks. Onder de artiestennaam Mary Liz toerde ze door het buitenland en trad ze onder meer op in de Verenigide Staten.

Daarnaast geeft Hermans al minimaal vijftien jaar zangles aan mensen van alle leeftijden. Naast de enkele uurtjes dat ze bij Talent Factory aan de slag gaat, is Hermans ook actief in Drunen, Goirle, Bladel en in haar eigen Tilburgse praktijk. ,,Op woensdagmiddag had ik nog een gaatje en dat is nu gevuld met Talent Factory", lacht ze. Hermans heeft les gehad in klassiek en pop en studeert momenteel aan het Complete Vocal Institute in de Deense hoofdstad Kopenhagen waar ze les krijgt over de zangtechniek Complete Vocal. Daarnaast heeft ze ervaring met andere zangtechnieken. ,,Wat ik vooral belangrijk vind, is dat ik álle mensen kan helpen, of ze nou jazz, rock of klassiek willen zingen. Tussen de muziekgenres zit een groot verschil, bijvoorbeeld op het gebied van articulatie, intonatie en timing. Ik wil van alle markten thuis zijn", legt Hermans uit.

Inschrijven voor de gratis proefles op woensdag 2 november kan via www.talentfactory.nl. Daarna bedragen de kosten 10 euro per les. Geïnteresseerden die individueel zangles willen, kunnen rechtstreeks contact opnemen met Hermans via e-mail info@maaikehermans.nl.

FOTO BOVEN: Zangdocente Maaike Hermans. (Foto: K. Staps).


Spaaractie voor lunch bij Meneer van Dommelen

Mensen die boodschappen doen bij supermarkt Albert Heijn in Boxtel, ontvangen tot en met 31 oktober stempels waarmee ze kunnen sparen voor een lunch bij Meneer van Dommelen.

Bij elke tien euro krijgen klanten een stempel en bij vijf stempels is de spaarkaart vol. Tegen inlevering daarvan bij lunchroom Meneer van Dommelen krijgen deelnemers de tweede lunch - exclusief drank - gratis. De actie loopt tot en met 31 oktober, de spaarkaarten zijn in te leveren van 1 tot en met 30 november.


Paranormale lezing

Professor Koo van der Wal, filosoof en oud-hoogleraar wijsbegeerte, geeft maandag 31 oktober om 14.00 uur een lezing in ontmoetingscentrum De Schakel bij de protestantse kerk aan de Clarissenstraat. Hij geeft zijn filosofische kijk op paranormale verschijnselen. Deelname kost vijf euro. Een Boxtelse leesgroep die zijn werk bestudeert, heeft de professor uitgenodigd om te spreken over zijn recente onderzoek naar paranormale verschijnselen.