Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

RIOOLWATERBERGINGSKELDER D'N TIP BIJNA KLAAR

SPPiLL kan starten met herinrichting

MARIËLLE WIJFFELAARS

Aannemingsbedrijf Jan van den Boomen is klaar met de realisatie van een rioolwaterbergingskelder op D'n Tip in Liempde. Deze week wordt de bovenlaag nog afgewerkt en daarna kan Stichting Promotie Projecten in Leefbaar Liempde (SPPiLL) aan de slag met de bovengrondse werkzaamheden op het evenemententerrein. De betreffende werkgroep hoopt aan het einde van het jaar klaar te zijn met de herinrichting.

In juni gingen de werkzaamheden aan D'n Tip van start. De werkzaamheden liepen wat vertraging op, maar deze week kon tot blijdschap van SPPiLL worden gemeld dat de waterbergingskelder klaar is. De ondergrondse betonnen kelder heeft een inhoud van 2.000 kubieke meter, tijdens hevige neerslag kan hier rioolwater tijdelijk worden opgeslagen. Hierdoor wordt de kans op wateroverlast sterk beperkt. Dit was nodig nadat uit onderzoek van de gemeente Boxtel bleek dat het rioolstelsel in Liempde gevoelig was voor het verwerken van extreme neerslag. Ook zorgt de waterberging ervoor dat minder rioolwater in de sloten wordt geloosd.

De afgelopen maanden waren de afmetingen van de bergingskelder goed zichtbaar, deze week was deze onder de grond verdwenen. ,,Er is helemaal niet meer te zien wat voor installatie er ondergronds te vinden is", zegt Mart van Dulmen, projectleider namens SPPiLL. Zodra ook de bovenlaag is afgewerkt, kan de projectgroep Liemt in uitvoering starten met de herinrichting van het evenemententerrein.

NATUURLIJK SPELEN

D'n Tip moet hét startpunt in Liempde worden om de omgeving van het dorp én nationaal landschap Het Groene Woud te ontdekken. De opknapbeurt van het terrein wordt grondig aangepakt. Zo komen er parkeerplaatsen en oplaadpalen voor fietsen en auto's. Voorts wordt een bloemenhoek gerealiseerd waar bezoekers ruikers kunnen plukken, ook komt er een insectenhotel. De overige inrichting bestaat uit houten veldpoorten, bomen en planten. Daarnaast zijn er diverse bankjes, een infopaneel en drinkwaterpunt op het terrein te vinden.

Speciaal voor kinderen verschijnen er speelvoorzieningen op het evenemententerrein. Deze worden gemaakt van natuurlijke materialen. Liempdse jeugd kan straks spelen op houten boomschijven, stelten, klimstammen en een speelheuvel met kruipbuizen. Ook komt er een tunnel van wilgentenen en speelzand. Van Dulmen hoopt nog dit jaar klaar te zijn met de herinrichting van D'n Tip. ,,Dat is allemaal afhankelijk van het weer", stelt de projectleider. ,,We hebben al heel mooie dagen gehad, maar eigenlijk hebben we nog wat meer nodig. Het zou wel heel passend zijn als we voor de feestdagen ons mooie evenemententerrein zouden kunnen opleveren."

FOTO BOVEN: De ondergrondse rioolwaterbergingskelder op D'n Tip in Liempde is klaar. Niets wijst er meer op dat onder de grond een flinke constructie is gerealiseerd. (Foto: Albert Stolwijk).


Ganzenbord verschijnt op vloer van Liempdse kiosk

De Stichting Promotie Projecten in Leefbaar Liempde (SPPiLL) hield eerder dit jaar een wedstrijd waarbij mensen ideeën voor de vloerdecoratie van de kiosk konden indienen. Leo de Beer uit Liempde won de prijsvraag: hij opperde een Liempds ganzenbordspel op de podiumvloer te schilderen. SPPiLL is op zoek naar vijf kunstenaars die het ontwerp op vrijwillige basis willen realiseren.

In totaal werden elf ideeën ingestuurd. Een projectgroep van SPPiLL maakte een eerste selectie, vervolgens konden inwoners van Liempde hun stem uitbrengen. De Beer kwam als winnaar uit de bus en zijn voorstel werd door de monumentencommissie van de gemeente Boxtel goedgekeurd.

Met het Liempds ganzenbord kunnen mensen een familiespel spelen. De vloerschildering wordt geen kopie van het bestaande gezelschapsspel, maar bevat ele-

menten die een link hebben met Liempde, zoals bezienswaardigheden of monumenten.

SPPiLL zoekt naar vijf kunstenaars, bij voorkeur uit Liempde, die interesse hebben de schildering uit te voeren. Iedere artiest krijgt twee onderwerpen aangereikt. Het ontwerp ligt geheel bij de kunstenaars op voorwaarde dat er realistisch en niet impressionistisch geschilderd wordt. Belangstellenden kunnen zich tot en met 16 november aanmelden via e-mailadres info@sppill.nl onder vermelding van naam, telefoonnummer en een voorbeeld van eigen werk. Bij meer dan vijf aanmeldingen wordt door de projectgroep Liemt in Uitvoering en Leo de Beer een keuze gemaakt.

FOTO BOVEN: De kiosk in Liempde werd vorig jaar grondig gerenoveerd. Op de vloer van de kiosk moet een ganzenbordspel komen, SPPiLL zoekt kunstenaars die het ontwerp willen realiseren. (Foto: Peter de Koning).

Afbeelding