Ilse Lamers is de nieuwe directeur van de Sint-Petrusschool en is Hans Küsters opgevolgd. ,,Een prachtige school aan een gezellig straatje in het centrum met een hele warme sfeer.
Ilse Lamers is de nieuwe directeur van de Sint-Petrusschool en is Hans Küsters opgevolgd. ,,Een prachtige school aan een gezellig straatje in het centrum met een hele warme sfeer." (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

ILSE LAMERS NIEUWE DIRECTEUR SINT-PETRUSSCHOOL BOXTEL

'Ik ga voor alle kinderen door het vuur'

MARC CLEUTJENS

Bijna twee maanden geeft Ilse Lamers nu leiding aan de Sint-Petrusschool in Boxtel. De nieuwe directeur volgde Hans Küsters op, die kort voor de zomervakantie na een dienstverband van bijna veertig jaar werd uitgezwaaid. Lamers heeft het prima naar de zin in Boxtel. Stralend: ,,Ik ben terechtgekomen in een prachtige school met een heel hecht en warm team in een plaats met een heel leuk centrum en natuurlijk een schitterende Burgakker."

Lamers is afkomstig uit Alkmaar, werkte de voorbije zes jaar op een basisschool in Zaandam en woont in Tilburg. De laatste jaren was ze als interim-directeur werkzaam in de Noord-Hollandse stad en gaf ze leiding aan een school die voor de nodige uitdagingen stond. ,,Ik kwam aan het roer in een hele onrustige periode en ben erin geslaagd de rust terug te laten keren en heb met het team twee jaar kunnen bouwen aan een mooie toekomst", vertelt ze. ,,Toen de school in rustiger vaarwater kwam, begon het te kriebelen en ontstond de wens om iets dichter bij huis aan het werk te gaan."

GERAAKT

Lamers solliciteerde met succes bij schoolbestuur Sint-Christoffel in Boxtel, op een halfuurtje rijden van haar woonplaats. ,,Toen ik voor het eerst in Boxtel kwam, was ik getroffen door de charme van het dorp", zegt ze. ,,Een leuk centrum, een gezellig straatje waaraan een prachtig schoolgebouw staat. Ik voelde me eigenlijk vanaf het eerste moment thuis en ik zag mezelf hier werken." Na de sollicitatieprocedure met succes te hebben doorlopen, kon de overstap gemaakt worden. ,,Na een paar weken durf ik al te zeggen dat ik geraakt ben door de warmte die hier heerst onder teamleden, ouders en natuurlijk de kinderen."

De leerlingen - op 1 oktober telde de Sint-Petrusschool welgeteld 242 kinderen - hebben de nieuwe directeur inmiddels allemaal gezien. ,,Ik wil graag zichtbaar zijn. Ze zien me dus op het schoolplein en in de gang. Ik bezoek ook alle klassen zodat ik heel goed kan kennismaken met iedereen." Lamers voerde ook gesprekken met alle teamleden en sluit aan bij de koffie-inloop waar ouders op school welkom zijn. ,,Zo hoor je heel snel wat er leeft en aan welke zaken misschien behoefte bestaat."

ICT-ONDERWIJS

Een van de grote uitdagingen voor de Sint-Petrusschool ziet Lamers in het verbeteren van het ict-onderwijs. ,,Ict is onmisbaar als je bedenkt dat scholen vandaag de dag kinderen opleiden voor beroepen die in de toekomst misschien niet meer bestaan. Het onderwijs ontwikkelt zich ook heel snel en het is zaak dat we meegaan met al die snelle ontwikkelingen." Lamers wil meedoen met een pilot waarmee leerlingen leren programmeren. Nieuw is een project waarbij kinderen uit de groepen 7 en 8 kennis gaan maken met beroepen. ,,Binnenkort horen we of ook onze school kan meedoen aan dit project. Dan kunnen kinderen in groepjes een kijkje nemen op de werkvloer van een bedrijf om te ontdekken welke beroepen er zoal bestaan."

Met het team wil Lamers nog meer werk maken van passend onderwijs op de basisschool. ,,Tijdens studiedagen zal dit jaar meer de nadruk liggen op de begeleiding van meer- en hoogbegaafde kinderen", vertelt de nieuwe directeur. ,,Het is belangrijk dat ook deze groep leerlingen voldoende uitdaging krijgen binnen de klas." Lamers hecht veel waarde aan goede zorg voor kinderen. ,,En dan bedoel ik dus echt alle kinderen", benadrukt ze. ,,Iedereen mag het weten: ik ga voor alle kinderen door het vuur. Kinderen komt toe wat ze nodig hebben en ik denk dat we ze dat op de Sint-Petrusschool kunnen bieden."

FABELTJE

Een veelgehoord 'fabeltje' wil Lamers graag uit de wereld helpen. ,,Ik hoor nogal eens dat ouders denken dat onze school helemaal vol zit. De groepen 3 tot en met 8 zijn inderdaad heel goed gevuld, maar aanmelden van kleuters is gewoon mogelijk hoor." Groeien is geen optie voor de Sint-Petrusschool. Het monumentale gebouw aan de Burgakker heeft wat dat betreft zijn beperkingen.