Een kinderkoortje van de Angelaschool luisterde de herdenking bij het verzetsmonument in de Kampina op. (Foto: Daisy Renders).
Een kinderkoortje van de Angelaschool luisterde de herdenking bij het verzetsmonument in de Kampina op. (Foto: Daisy Renders). Foto: Daisy Renders

STEMMIGE HERDENKINGSPLECHTIGHEID BIJ VERZETSMONUMENT

Kinderstemmen ontroeren in Kampina

De vluchtelingen uit diverse brandhaarden in de wereld die momenteel in Boxtel worden opgevangen, ontmoeten veel warmte. Dat zei burgemeester Mark Buijs zondagmiddag bij de korte, maar stijlvolle herdenking in de Kampina. ,,Met diezelfde warmte hielden Boxtelaren de ruim honderd Airbornes in het najaar van 1944 schuil."

HENK VAN WEERT

Het lijkt wel of het elk jaar weer drukker wordt tijdens de herdenking van de bevrijding van Boxtel. In de buurtschap Roond was het zondag zowaar filerijden; natuurlijk óók omdat het een prachtige, zonovergoten nazomerdag was die natuurliefhebbers naar de Kampina lokte. Naar schatting verzamelden ruim tweehonderd mensen zich rondom het monument aan het Verzetslaantje. Het is de plek waar de plaatselijke gemeenschap sinds 2003 jaarlijks stilstaat bij de mensen die de gestrande Amerikaanse bemanningsleden van zweefvliegtuigen verborgen hielden en van eten en drinken voorzagen.

MEEKLAPPEN

Namens evenementenstichting Boxtel Vooruit heette secretaris Peter van de Ven alle aanwezigen welkom en ook had hij een verrassing in petto. Voor het eerst was een kinderkoortje van de Angelaschool present om de plechtigheid mede op te luisteren. Naast het koperensemble van de Gildenbondsharmonie, de erewacht van Scouting Boxtel en een vendelgroet van het gilde Sint-Barbara & Sint-Joris zorgde de vocale inbreng van de schooljeugd voor ontroering bij de bezoekers, waaronder diverse militaire veteranen. 'Hallo Wereld' (uit Kinderen voor Kinderen) en 'Ik ben mezelf' (het anti-pestenliedje waarmee de Boxtelse Nohr de Vos vorig jaar deelnam aan de finale van het Junior Songfestival) klonken vertederend onder de dennenbomen bij het herdenkingsmonument. Spontaan klapte het publiek mee op het ritme van de muziek.

EEN WARM GEVOEL...

Een week eerder onthulde burgemeester Buijs aan de Mijlstraat een plaquette op de plek waar in het najaar van 1944 een glider werd neergeschoten. Hij blikte er kort op terug: ,,Aansluitend ben ik in een open jeep in deze omgeving over zandpaden gereden door leden van de Kampina Airbornes Memorial Group, die de tijden van toen lieten herleven. En ervoer ik de kou die de Airbornes moeten hebben gevoeld tijdens de weken dat zij in de bossen werden schuilgehouden door het plaatselijke verzet. Op het moment dat die dappere mannen en vrouwen hen eten kwamen brengen, kan het niet anders dan dat zij een warm gevoel overhielden aan die Boxtelse hulp."

Burgemeester Buijs, die vergezeld werd door de wethouders Marusjka Lestrade, Herman van Wanrooij en Peter van de Wiel, legde samen met zijn echtgenote Christel een bloemenkrans namens de Boxtelse gemeenschap. Namens het gilde, dat het verzetsmonument heeft geadopteerd en onderhoudt, deden dat ook koning Guus Eltink en hoofdman Jacques Habraken.

FOTO BOVEN: Een kinderkoortje van de Angelaschool zorgde voor enkele vocale intermezzo's tijdens de herdenkingsplechtigheid bij het Boxtelse verzetsmonument aan de rand van de Kampina. (Foto: Daisy Renders).


vraag en aanbod in de wijk

ZorgSamenBuurt Oost:
nu écht van start in Boxtel

Uit onderzoek dat de stichting Ouderen in Regie deed in Boxtel-Oost bleek dat er in deze wijk behoefte is om diensten en activiteiten met elkaar uit te wisselen. Dat heeft geleid tot het initiatief ZorgSamenBuurt Oost, dat dinsdagavond officieel van start ging met een bijeenkomst in gemeenschapshuis De Rots. Daar kwamen veertig bezoekers op af.

Een boodschap doen, iemand wegbrengen naar de huisarts of kleine klusjes verrichten in huis. Door middel van een lijst die de werkgroep ZorgSamenBuurt Oost verspreidde in Boxtel-Oost, is een overzicht van vraag en aanbod op gang gekomen. Wederkerigheid is hierbij het sleutelwoord: mensen doen iets voor of met een ander en krijgen daar wat voor terug.

Inmiddels is er een fiets-, wandel- en leesgroep ontstaan met mensen die elkaar via ZorgSamenBuurt Oost hebben leren kennen. Om het laagdrempelig te houden, is een telefoonteam opgestart dat bestaat uit Henny de Haan, Henk Spooren, Robbert van der Velden, Riet van Heesch en Ans van den Brand. Zij koppelen de vragen die telefonisch binnenkomen aan de aanbieders. Vervolgens is het de bedoeling dat de aanbieder contact maakt met de vrager en verdere afspraken maakt. Het is niet de bedoeling dat het team professionele hulp of zorg gaat bieden. Er kan eventueel wel doorverwezen worden naar reguliere hulpinstanties. Het telefoonnummer, dat op werkdagen tussen 09.00 en 17.00 uur gebeld kan worden, is 06-30 22 34 24.

Voorlopig is dit nummer uitsluitend bedoeld voor ouderen uit de wijk Boxtel-Oost. Als de pilot aanslaat, rolt Ouderen in Regie dit uit in meerdere wijken. ,,Dit initiatief is mogelijk ook geschikt voor heel Boxtel en het kan wellicht een opmaat zijn tot de oprichting van een zorg-en dienstencoöperatie", aldus voorzitter Ad van den Brand van Ouderen in Regie. De pilot in Oost is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van de Vincentiusvereniging en de Sjef van de Laar Stichting.


Kinderen laten kunsten zien bij BSO's got talent

Kindercentrum Kidnertuin houdt dinsdag 25 oktober het jaarlijkse evenement BSO's got talent. In gemeenschapshuis De Rots laten de kinderen van alle buitenschoolse opvanglocaties van Kindertuin hun kunsten zien.

Er zijn diverse optredens waaronder zang, dans, toneel en circus. De beste acts maken kans op een prijs; kinderen strijden om de titel in de categorie 4-7 jaar en 8-12 jaar. Ook is er een wisselbeker voor het beste locatie-optreden. Niet alleen de kinderen komen in actie, ook mascotte Tuintje Beer geeft een spetterend optreden. BSO's got talent wordt gehouden van 14.30 tot 17.30 uur in het gemeenschapshuis aan de Nieuwe Nieuwstraat te Boxtel.