'GEEN SJOEMELSTROOM IN GEMEENTE'

Greenpeace beloont Boxtel met groen hart

MARC CLEUTJENS

Milieuorganisatie Greenpeace heeft de gemeente Boxtel een groen hart toegekend nu duidelijk is geworden dat uitsluitend groene stroom wordt ingekocht. Enkele maanden geleden bleek uit studies dat Boxtel ook minder duurzame stroom zou inkopen, maar onderzoek heeft uitgewezen dat de gemeente uitsluitend groene stroom gebruikt.

Raadslid Stefan de Nijs van Combinatie95 stelde kort voor de zomervakantie vragen over het groene karakter van de stroom die door Boxtel wordt ingekocht. Aanleiding was dat de gemeente in een door Greenpeace aangehaald onderzoek werd verweten via de firma Delta Energy ook 'grijze' stroom te gebruiken. ,,Als Combinatie95 vinden we dat een duurzame gemeente als Boxtel ook groene stroom moet gebruiken", aldus De Nijs. ,,Wethouder Herman van Wanrooij heeft daarna contact opgenomen met Greenpeace en inmiddels is gebleken dat hun informatie niet klopt want de gemeente Boxtel gebruikt honderd procent groene stroom die in Noord-Brabant is opgewekt."

ROMMELSTROOM

De wethouder bevestigt dat onderzoek is gedaan naar de levering van elektriciteit en hij geeft aan dat Boxtel beslist niet verweten kan worden gebruik te maken van zogeheten 'sjoemelstroom' of 'rommelstroom'. De reden dat Boxtel in een onderzoek dat door Greenpeace werd aangehaald toch op de rode lijst werd geplaatst, heeft volgens Van Wanrooij te maken met een onzorgvuldigheid in de studie. ,,In het onderzoek is ook gekeken naar samenwerkingsverbanden waarin gemeenten opereren. Als één gemeente binnen zo´n verband geen duurzame energie gebruikt, zijn ook alle andere gemeenten aangemerkt als niet-duurzaam."

Die omissie kan in de tekst van het onderzoek niet meer gecorrigeerd worden en blijft dus zichtbaar in de teksten van het onderzoek. Maar Greenpeace heeft toegegeven dat Boxtel daadwerkelijk uitsluitend groene stroom inkoopt en niet beticht kan worden van het onderhouden van meerdere, ook niet-duurzame energie-afspraken. Om die reden heeft de milieuorganisatie het groene hart aan Boxtel toegekend en staat op een website (www.petitiestarter.nl) nadrukkelijk dat de gemeente uitsluitend groene stroom gebruikt.

GREENCHOICE

De gemeente heeft, net als negentien andere gemeenten, een overeenkomst met Greenchoice waardoor uitsluitend in Brabant opgewekte duurzame stroom wordt toegepast. ,,Het gaat om 40 miljoen kilowatt", aldus wethouder Van Wanrooij. ,,In de overeenkomst is ook opgenomen dat de gemeenten die zelf duurzame elektriciteit opwekken, dit deels kunnen leveren aan het openbare elektriciteitsnetwerk."

Raadslid De Nijs is blij met de berichten van de wethouder. ,,De uitreiking van het groene hart is iets om trots op te zijn én heel belangrijk want groene stroom helpt flink in de reductie van de CO2-uitstoot." Hij vervolgt: ,,En dat helpt de milieuschade te beperken totdat we in 2030 helemaal energie-neutraal zijn. De gemeenteraad heeft daar recent een motie voor aangenomen." Volgens het raadslid is een groep bevlogen burgers thans bezig met het maken van plannen hoe Boxtel energie-neutraal zou kunnen worden. ,,Het is wel duidelijk dat er nog veel moet gebeuren en daarom kan deze werkgroep die Energiek Leven heet nog wel wat deelnemers gebruiken."