Afbeelding
Foto: Hans van Doorn

Oud-minister Braks en burgemeester Buijs openen praktijkhal

'Helicon heeft nu wind in de zeilen'

Directeur Stan Vloet nam als eerste het woord: ,,We beleven samen een mooi moment. Nu Helicon MBO Boxtel zelfstandig is, hebben we weer wind in de zeilen. Ik ben een trotse directeur van zo'n negenhonderd leerlingen. Daarnaast spreek ik natuurlijk ook mijn lof uit voor alle docenten. In ons midden zijn vandaag een burgemeester met een achtergrond in het loonwerk én een oud-minister van Landbouw. Gerrit Braks heeft in 1988 de school geopend en mag nu de heropening doen. We hopen daarbij op een nieuwe groei."

Oud-minister Braks begon met een anekdote: ,,Als jongen zou ik het landbouwonderwijs in Boxtel gaan volgen. Er werd toen ook een school in Cuijk geopend. Uiteindelijk koos ik daarvoor, want dan kon ik thuis slapen." Verder stelde Braks: ,,Op dit moment is er voor het Nederlandse landbouwmodel aandacht vanuit de hele wereld. Wij hebben een voorsprong op projecten elders."

Burgemeester Buijs voelde zich trots om naast de oud-minister het woord te mogen nemen tijdens de heropening. ,,Het is vanavond voor mij, met mijn landbouwachtergrond, een beetje thuiskomen tussen al die mooie trekkers die hier staan opgesteld. In honderd jaar tijd is er veel veranderd. Vroeger, toen er slechts 150 leerlingen hier studeerden, moest men bij wijze van spreken de spinnenwebben weghalen om binnen te komen. Ik zou er voor willen pleiten om de drie Boxtelse onderwijsinstellingen Summa, Sint-Lucas en Helicon bij elkaar te krijgen. We zijn er trots op om dit dorp op grote hoogte te brengen qua onderwijs."

Na het officiële gedeelte was het voor de aanwezigen mogelijk een aantal lezingen bij te wonen of zich te vergapen aan de grote nieuwe praktijkhal. Oud-leerling Albert Brom vond de grote hal 'om te likkebaarden zó mooi'. De achttienjarige Helicon-student Mike van Empel vond de nieuwe hal een hele verbetering: ,,Alleen jammer dat ik er nog niet veel in heb gestaan vanwege mijn stage." Hans de Gouw, oud-docent Landbouwtechniek en Mechanisatie vond de hal er 'perfect' uitzien. ,,De moderne technieken zitten er allemaal in. Er is veel meer aandacht om schadelijke stoffen uit uitlaatgassen te halen."

Spirulina

In één van de lokalen op de eerste verdieping hield Ruben van Maris van Maris Projects Green Tech Engineering een lezing over biobased-projecten in de buurt. Hij stelde onder meer: ,,Wij geloven in bacteriën. Deze maken stroom op planten. Eén kilowatt uit een boom levert genoeg stroom voor één huis. In de Noordzee hebben we een boei die stroom maakt uit het slib." Verder noemde Van Maris de heilzaamheid van het spirulinaplantje: ,,Eén gram spirulina is aan vitaminen gelijk aan één kilo spinazie."

Van een heel andere orde was de lezing van Bert Rijk van Aurea Drônewerkers. Met een simulatie liet hij zien wat een drône kan betekenen voor de landbouw. Hij liet een drône van hand tot hand gaan in het lokaal, wat glimmende oogjes opleverde bij zowel jong als oud.

In de grote nieuwe hal met indrukwekkende landbouwmachines stond een aantal stands. Daar werd onder meer voorlichting gegeven over hoe je schadelijke insecten kunt bestrijden met 'goede' insecten. Het plan werd ontwikkeld door Koppert Biological Systems. Ook was er informatie over het nut van het eten van honderd procent natuurlijk gekweekte oesterzwammen en 'Telen zonder daglicht' door Marcel Kers van Plantlab. Hij liet een kistje fraaie kroppen sla zien, gegroeid onder LED-lampen.

FOTO BOVEN: De nieuwe praktijkhal van Helicon MBO Boxtel werd vrijdag officieel geopend. Geïnteresseerden konden de zaal bewonderen, lezingen en demonstraties bijwonen en informatiestands bezoeken. (Foto: Hans van Doorn).


Zingen bij D'n Boer

Hedenavond, donderdag 20 oktober, wordt in café D'n Boer aan de Corpus een zangavond gehouden. Bezoekers zijn welkom vanaf 21.00 uur, deelname is gratis.


Mark Buijs en Gerrit Braks openden de nieuwe praktijkhal.