Afbeelding
Foto: Daisy Renders

Communicatie staat centraal bij Scouting Boxtel

Wereldwijd chatten tijdens JOTARI

Lonneke Hoondert

Chatten met scouts uit IJsland of Amerika, praten via 'een bakkie', zelf televisie maken voor Omroep Dommelland én live radio maken: 230 kinderen doken dit weekend in de wereld van de communicatie. De blokhut van Scouting Boxtel aan de Molenwijkseweg was zaterdag en zondag zo'n beetje hét mediazenuwcentrum van Boxtel tijdens het wereldwijde JOTARI-evenement.

,,Hoi, hoe heet jij? Weet jij een leuke mop?". Het ging vooral over koetjes en kalfjes in de speciale scoutchatboxen tijdens Jamboree on the Air, Radio and Internet. Miljoenen scouts van over de hele wereld legden via internet en radio contact met elkaar. ,,Het is vooral leuk", vertelde leider Tom van Lamoen van Scouting Boxtel. ,,Kinderen komen in contact met scouts die ze nog niet kennen. Zeker de oudere groepen, die in het Engels met jeugd uit andere landen kunnen kletsen, leren zo dat de wereld veel groter is dan alleen Boxtel. En dat het niet overal hetzelfde is. Ze komen dan ook in contact met scouts die het misschien minder goed hebben." Ook kregen de scouts meteen een lesje mediawijsheid mee. ,,We leren ze ook over de gevaren van online chatten. Zo mag je best je voornaam geven, maar niet vertellen waar je woont."

Slaapzakopruimer

Thijs (10) zat in een Engelstalig chatkanaal. ,,Het gaat best snel. Ik vind het leuk om te zien waar iedereen vandaan komt." Hoewel het online kletsen hem bevalt, heeft hij meer op met een 'ouder' medium. ,,Ik ga zo meedoen met de radio-uitzending. Die wordt het hele weekend live uitgezonden op Omroep Dommelland. Als mijn ouders mij horen en naar de studio bellen, win ik een prijs", glunderde de jonge scout.

Ook voor Jitske (10) vormde haar deelname aan het radioprogramma het hoogtepunt. ,,Ik mocht vertellen over de uitvinding die ik heb gedaan: een automatische slaapzakopruimer." Trots toonde ze haar beker. ,,Mama hoorde me en belde meteen. Toen won ik deze."

FOTO BOVEN: Tijdens het JOTARI-weekend konden scouts plaatsnemen in een live radio-uitzending van Omroep Dommelland. (Foto: Daisy Renders).

Afbeelding