Afbeelding
Foto: Peter de Koning

229 kinderen bezoeken boekenfeest aan Burgakker

Rollatorracen tijdens Kinderboekenbal

Lonneke Hoondert

,,Met die zwenkwieltjes en houten blokken bovenop valt het nog niet mee hoor", vond Aukje Rutten (11). Zij nam de uitdaging aan en koerste tijdens het Kinderboekenbal behendig met een rollator tussen de bibliotheekboeken door. De rollatorrace was één van de vele activiteiten die vrijdag in het kader van de Kinderboekenweek werden georganiseerd in bibliotheek De Meierij en de Sint-Petrusschool aan de Burgakker.

Het motto van de Kinderboekenweek was dit jaar 'Voor altijd jong'. Leerlingen genoten de hele week van allerlei actviteiten rondom het thema 'opa's en oma's', waar het motto aan gekoppeld was. De kers op de taart vormde echter het Kinderboekenbal. Liefst 229 kinderen hadden een kaartje gekocht.

De organisatie van het Kinderboekenbal koos er bewust voor om de nadruk enkel op het motto te leggen. ,,We hebben vooral activiteiten op het programma die leuk zijn om te doen als je jong bent, maar óók als je oud bent", vertelde Ghislaine de Brouwer, directeur van stichting Brede Scholen Boxtel. Zo waren de wc's van de Sint-Petrusschool omgebouwd tot een spookslot, konden kinderen meedoen aan Oud-Hollandse spelletjes als blikwerpen en koekhappen en tekende striptekenaar én leerkracht Ralph Dikmans een portret van de kinderen als opa of oma. De leerlingen vroegen Dikmans het hemd van het lijf. ,,Dat komt omdat we op dit moment op school leren hoe je iemand moet interviewen", verklapte Jitske Bakker (10). Ze had al behoorlijk wat vragen voorbereid. ,,Ik wil weten waarom hij ooit is gaan tekenen en wat zijn tekentactiek is."

Jitske keek al maanden uit naar het boekenfeest. ,,Vorig jaar hoorde ik zoveel leuke verhalen van oudere kinderen. Nu ik zelf in groep 7 zit, mocht ik er eindelijk ook naartoe." De scholiere is een échte boekenwurm. ,,Ik lees denk ik een boek per week. Er moet humor in zitten en wat geweld, maar niet teveel."

Postbode

In de bibliotheek was het een drukte van jewelste bij de posttafel. Daar kon de jeugd berichtjes aan elkaar schrijven. 'Postbodes' brachten de brieven vervolgens ter plekke rond. Jolijn Toemen (10) en Isis de Punder (10) penden op felgekleurde post-its hun boodschap aan elkaar. Die kwam bij beiden op hetzelfde neer: ,,Je bent de beste vriendin van de hele wereld." Uiteraard werden de woorden vergezeld door hartjes en smileys. ,,Ik kan het ook tegen haar zeggen hoor, maar wanneer je het opschrijft vergeet je het nooit", zei Jolijn.

Breakdancen

De danslessen van breakdancer Ranil van Peperstraten en danseres Lotte Timmermans in de gymzaal van de Sint-Petrusschool waren eveneens populair. Drommen kinderen probeerden de choreografie die Lotte had voorbereid eigen te maken. Aan de andere kant van de sportzaal maakte een aantal stoere b-boys een monkeyflip en een freeze. Raf Blokland (11) bleek een natuurtalent. ,,Ik heb dit nog nooit gedaan, maar het bevalt me wel. Ik kan in deze dans precies doen wat er in me op komt."

De danslessen kwamen van pas: de kinderen bewogen soepeltjes mee met de massale gezamenlijke dans ter afsluiting van het Kinderboekenbal.

FOTO BOVEN: Leerlingen konden tijdens het Kinderboekenbal in de bibliotheek aan de Burgakker meedoen aan een heuse rollatorrace. (Foto's: Peter de Koning).

Ranil van Peperstraten leerde kinderen de vetste breakdancemoves aan.
Ralph Dikmans portretteerde de leerlingen.