Afbeelding
Foto: Daisy Renders

Natuurwerkgroep Liempde krijgt bijzondere hulp

Vluchtelingen helpen vlinders

De Vlinderstichting kwam in contact met de Natuurwerkgroep in het kader van hun project 'Vluchtelingen voor Vlinders'. Daarmee probeert de stichting de integratie van asielzoekers te bevorderen door hen te betrekken bij vrijwilligerswerk in de natuur. Het project wordt ondersteund door de provincie Noord-Brabant.

,,We richten ons vandaag niet enkel op graslandvlinders. We zijn natuurbeschermers, maar hebben ook hart voor mensen. We willen met dit project asielzoekers laten zien dat ze hier heel welkom zijn", zei projectmedewerker José Kok. ,,In de asielzoekerscentra wordt er tussen de verschillende nationaliteiten niet veel contact gelegd met elkaar. Tijdens een activiteit als deze raken de vluchtelingen toch sneller met elkaar in gesprek." Zaterdag werkten asielzoekers uit Syrië, Eritrea, Jemen, Irak, Iran en Afghanistan zij aan zij met Brabanders.

Ontmoeten

Azmi vluchtte vanuit Syrië, maar komt oorspronkelijk uit Palestina. Hij genoot zaterdag van het werk op de natuurplaats. ,,In Syrië heb ik een stuk land waar ik voor de oorlog regelmatig op werkte." Hij hoopt er ooit, samen met zijn vrouw en drie zonen, terug te keren. Ondanks dat er door de oorlog veel verwoest is in het land, vreest hij niet voor zijn eigen perceel. ,,Ik heb de eigendomsaktes nog steeds, het blijft van mij." Raafet uit Syrië voegde toe: ,,Je kunt alles kwijtraken in Syrië, behalve een stuk land. Niemand geeft daar iets om."

Samen met zijn echtgenote Marua hielp Raafet zaterdag ook mee. Het echtpaar is sinds twee maanden in Nederland en spreken, net als Azmi, goed Engels. ,,Het fijnste is dat we elkaar vandaag écht kunnen ontmoeten en kunnen samenwerken", glunderde Marua. Als enige vrouw trok ze zaterdag de werkhandschoenen aan. ,,Ik kom uit de stad, dus heb dit nog nooit gedaan. Maar ik vind het best leuk. In het AZC doe ik alleen maar vrouwendingen, zoals nagels lakken enzo. Dit is een goede afwisseling."

Graadmeter

Om te zorgen dat steeds meer vlinders, bijen en andere bestuifinsecten hun weg vinden naar het perceel, was er flink wat onderhoud nodig. De extra handen waren dan ook een welkome aanvulling. Daarnaast werd er ook aan andere dieren gedacht. Nadat de wilgen geknot waren, werd het hout 'op rille' gelegd. Een lange stapel waar straks kleine dieren als egels en vogels in kunnen nestelen. Ook het weghalen van rietstengels uit de kleine poel had een reden. ,,Kikkers en salamanders hebben zo meer leefruimte", vertelde Eric van Oijen van de Natuurwerkgroep.

Kok was onder de indruk van het idyllische stukje land: ,,Vlinders vinden het hier vast heerlijk, zo uit de wind. Officieel zijn we beschermers van vlinders, maar we zijn natuurlijk dól op de hele natuur. Het welzijn van de vlinder is een graadmeter voor het milieu. Zelfs kleine stukken land als dit kunnen al een verschil maken."

FOTO BOVEN: Samen met nog veertien asielzoekers hielp Azmi zaterdag Natuurwerkgroep Liempde onder meer mee met het harken van het gemaaide gras op een perceel aan de Gemondesestraat in Liempde. (Foto: Daisy Renders).

Gemonde

Kaarten bij Irene

Voetbalvereniging Irene organiseert evenals voorgaande jaren weer kaartavonden in de kantine van de club aan de Kaal Hoefsteeg in Gemonde. De spelavonden vinden plaats op vrijdag 21 oktober, 4 en 18 november, 2 en 16 december, 13 en 27 januari, 10 en 24 februari en 10 en 24 maart. Het rikken en jokeren start steeds om 20.00 uur en deelname kost 2,50 euro.

Smartlappenfestival

Smartlappenkoor Gimmese Smart presenteert vrijdag 18 en zaterdag 19 november 2016 voor de elfde keer een tweedaags avondvullend smartlappen- en levensliederenfestival. De zangavonden starten steeds om 20.00 uur in café De Schuif aan de Dorpsstraat in Gemonde. De entree bedraagt vier euro. Kaarten zijn verkrijgbaar bij ijzerwarenzaak Willy Schellekens, benzinepomp Bart Schellekens, café De Schuif en bij The Readshop in Sint-Michielsgestel. Meer informatie bij Kees van de Bosch via tel. 073 - 55154 30 of Gerry Kemps: 073 - 547 71 31.


Duizend euro voor

WensAmbulance

De familie Van Abeelen uit Lennisheuvel vierde afgelopen weekeinde groot feest: het zilveren huwelijksjubileum van Ed en Marie Jeanne, het 25-jarig bestaan van het gelijknamige aannemingsbedrijf, én de verjaardag van Marie Jeanne van Abeelen. In plaats van cadeaus vroeg het echtpaar de gasten een donatie te doen aan WensAmbulance Brabant.

Dat leverde een bedrag op van 985 euro op voor de stichting die in de provincies Noord-Brabant en Zeeland kosteloos en belangeloos zieke mensen ophaalt om die naar een gewenste plek in Nederland te rijden.

Vrijwilligers Barry van Brakel en Jan van der Schoot namen het bedrag dinsdagavond in ontvangst. ,,Een prachtig bedrag, waarmee we zeker een paar keer kunnen tanken."

Raafet en Marua maken een houtrille.