Afbeelding
Foto: Peter de Koning

Huiskamer 'Esch voor Elkaar' is een succes

'Gezellig hoor, efkes de deur uit'

CARRY DIRKX

Begin oktober was er taart voor de bezoekers van de 'gezelligste huiskamer van Esch', want die bestond precies een jaar. De huiskamer is één van de succesvolle activiteiten van werkgroep Esch voor Elkaar. Iedere donderdagmiddag komen in dorpshuis De Es zo'n vijftien tot twintig mensen bij elkaar voor een praatje en om iets actiefs te doen, begeleid door vrijwilligers. Vorige week stond bloemschikken op het programma. ,,Het is gewoon keigezellig", zeggen de deelneemsters.

Zo'n twintig vrouwen zitten klaar aan twee lange tafels, met een bloempotje voor hun neus, gevuld met oase, het bekende groene steekschuim. De eerste takken klim-op worden uitgedeeld door Martje Bekkers en Riet van der Meijden, de twee vrijwilligers die het bloemschikken verzorgen. Bloemschikken is een maandelijks terugkerende activiteit in de huiskamer en altijd drukbezocht, zegt deelneemster Jo den Ouden. ,,Ik kom iedere week naar de huiskamer", vertelt ze. Intussen steekt ze behendig de takjes klim-op in de oase. ,,Er is een vaste groep die wekelijks komt, en met bloemschikken komt er een paar mensen extra. We nemen zelf een bloempotje mee en hier krijgen we oase en bloemen, tegen een kleine vergoeding."

Tijdens het bloemschikken is iedereen zó druk bezig, dat er amper bijgepraat kan worden, zegt ze. ,,Maar er zijn ook middagen dat we alleen maar kaarten en kletsen. Het is fijn dat de huiskamer er is, voor mensen die genoeg tijd hebben en even van huis willen, of voor mensen die alleen zijn." Mien Rovers sluit zich aan bij de woorden van Den Ouden. ,,Het is keigezellig en je bent efkes de deur uit. Je kunt ook gewoon binnenlopen om een kopje koffie te drinken."

Trouwe klant

Vrijwilliger Corrie Steenbergen regelt de wekelijkse gang van zaken rond de huiskamer. ,,We maken een gevarieerd programma en dat slaat aan, want de mensen blijven komen." De bezoekers vormen een redelijk vaste groep van voornamelijk vrouwen, die allemaal in Esch wonen. De meesten zijn flink op leeftijd: rond de tachtig jaar, zegt Steenbergen. ,,Maar iedereen is nog vitaal. En als iemand niet zelfstandig hier kan komen, halen we diegene op."

De belangstelling voor de huiskamer is groeiende. Mevrouw Baars is een relatieve nieuwkomer; ze is er nu voor de tweede keer bij. ,,Ik ben gevraagd een keer mee te komen. Ik vind het gezellig hier en ik word opgehaald door mijn vroegere buurvrouw." Ze vindt het jammer dat ze niet meer zelf kan bloemschikken. ,,Ik zou het zó graag willen, maar het lukt niet meer. Ik heb hulp nodig met de bloemen erin steken. Vroeger hielp ik een ander, nu word ik zelf geholpen. Da's moeilijk." Ze kan echter nog wel goede tips geven, want haar broer was vroeger bloemist. ,,Schuin afsnijden, Jo!", zegt ze tegen Jo van Eijndhoven, die elke week trouwe klant is van de huiskamer. ,,Het is leuk om iets te doen", zegt Van Eijndhoven. ,,Thuis zit je maar te zitten."

Vrijwilligers

De huiskamer is één van de activiteiten van werkgroep Esch voor Elkaar. Die werd in 2015 opgericht naar aanleiding van de veranderingen in de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Enkele Esschenaren staken de koppen bij elkaar om te kijken of er activiteiten of diensten gemist werden in Esch. Van daaruit werden een huiskamer, hobbyclub Samen Bezig en een vervoersdienst voor artsenbezoek en/of boodschappen op poten gezet. ,,Er is weinig vraag naar de vervoersdienst, maar die laten we toch intact, voor het geval die vragen alsnog komen", zegt Cees van Rooij, coördinator van Esch voor Elkaar.

Over het animo voor de huiskamer en de hobbyclub is hij tevreden. ,,Het is een mooie manier om mensen bij elkaar te brengen. Je merkt dat de bezoekers anderen enthousiast maken, zodat steeds meer mensen aanhaken. En we hebben fantastische vrijwilligers!" Toekomstplannen zijn er ook. ,,We onderzoeken of we iets kunnen betekenen in de zogenoemde 'voor-voorzieningen'. Nu regelt de gemeente dat. Het zijn voorzieningen in de fase vóórdat mensen veel zorg nodig hebben, maar ook niet helemaal gezond meer zijn. Zoals mensen die beginnend dementeren: voor hen zou onze huiskamer een rol kunnen spelen, bijvoorbeeld om mantelzorgers te ontlasten."

FOTO BOVEN: Bloemschikken: een populaire activiteit onder de Essche ouderen. Maandelijks komen zij in dorpshuis De Es bij elkaar om een fraai bloemstuk te maken. (Foto: Peter de Koning).


Gemonds carnaval

trapt af met

elf-elfmiddag

Het carnavalsseizoen in het Gemondse spotrijk Mullukzuipertjesland begint zondag 6 november met een elf-elfmiddag voor jeugdige feestneuzen. Om 13.11 uur start bij café Kloosterzicht een speurtocht van 5,2 kilometer.

De zoektocht staat uiteraard in het teken van het carnaval in Gemonde. Na de rondgang treedt om 15.30 uur clown Dirk op. Hij maakt ballonfiguren en laat goocheltrucs zien. Ook deelt de pipo suikerspinnen uit. Deelname aan deze middag is gratis.

Leden van de Club van 11 kunnen 6 november hun nieuwe jaartal-badge ophalen. Iedereen die carnavalsstichting De Mullukzuipertjes wil steunen, kan die middag lid worden; dat kost elf euro per jaar. Hiermee ondersteunen leden het jeugdcarnaval met bijvoorbeeld nieuwe kleding. Ook online kan men zich inschrijven: www.mullukzuipertjes.nl.