Afbeelding
Foto: Peter de Koning

PUBLIEK PODIUM BOXTEL LUISTERT ADEMLOOS NAAR WIM KIEFT

'Het liefst verborgen door het leven...'

MARC CLEUTJENS

,,Voorbij Boxtel was iedereen wel een beetje klaar met die gekte." Wim Kieft was donderdag te gast in Podium Boxtel en vertelde openhartig over zijn voetbalcarrière, zijn successen bij Ajax en PSV en zijn twintig jaar durende cocaïne- en alcoholverslaving. De 43-voudig international herinnerde de volle theaterzaal ook aan de euforie na het behalen van het Europees kampioenschap in 1988 en aan de doldwaze taferelen op de rijksweg A2 die veel Boxtelaren zich zullen herinneren...

Kieft was in Podium Boxtel openhartig over zijn leven, dat ditmaal opvallend goed gevuld was met voetballiefhebbers. Die luisterden ademloos naar het relaas van de in een Amsterdamse volksbuurt opgegroeide jongen die te verlegen was om te kunnen genieten van een succesvolle carrière in de jeugd van Ajax. ,,Mijn voetbaltas verborg ik liever in de tram", vertelde hij. Hij ontpopte zich tot dé goaltjesdief van Ajax en speelde met Johan Cruijff. ,,Een aardige, lieve man, maar ook een bazige Amsterdamse jongen", zei hij over de eerder dit jaar overleden voetballer.

DUBBELLEVEN

Het verhaal van Kieft is genoegzaam bekend. Meer dan twintig jaar leidde hij een dubbelleven en was hij niet alleen de oud-voetballer die onder meer de spitsen van PSV trainde, maar ook zwaar verslaafd was aan cocaïne en drank. Het lukte hem die verslaving verborgen te houden, totdat PSV-trainer Fred Rutten hem tijdens een etentje in Holiday Inn in Eindhoven met de realiteit confronteerde. ,,Fred zag dat ik een probleem had", vertelde Kieft in Podium Boxtel. ,,Nog voordat we aan tafel schoven, had ik al zes glazen witte wijn opgedronken. Tijdens het eten dronk ik nog drie of vier flessen leeg."

Rutten raakte, als eerste in al die jaren, een gevoelige snaar en zette Kieft af bij een afkickkliniek in Oirschot. En na vallen en opstaan is de oud-voetballer nu al zo'n twee jaar clean. ,,Schrijver Michel van Egmond hoorde van mijn verhaal en zag wel brood in een boek over mijn leven", aldus Kieft. Na het succes van het boek over René van der Gijp ('Gijp') lag een tweede bestseller in het verschiet. ,,En eerlijk is eerlijk, ik zat er niet op te wachten om mijn leven open en bloot aan iedereen voor te leggen. Maar de drijfveer was geld. Na al die jaren verslaafd te zijn geweest, was ik berooid en had ik dringend geld nodig om alle schulden af te lossen."

Dat is gelukt, mede doordat 'Kieft' inderdaad die bestseller werd en 250.000 keer werd verkocht. ,,Een boek dat louter over mijn voetbalprestaties zou gaan, had die oplage zeker niet gehaald", constateerde de voetballer. ,,Dat is zelfs Cruijff niet gelukt."

TURBULENT

Het 'optreden' van Kieft in Podium Boxtel - de oud-voetballer werd geïnterviewd door journalist Eddy van der Ley - was een avontuurlijke reis door een turbulent voetballeven, dat de Amsterdammer naar Ajax en PSV bracht, maar ook een Italiaans avontuur opleverde bij Pisa en Torino. Een van zijn grootste successen was het behalen van de Europacup I in 1988 met PSV in Stuttgart; Benfica werd na een lange reeks penalty's geklopt.

Dat doelman Hans van Breukelen nog steeds alle credits krijgt - hij stopte de laatste penalty - wekt nog altijd irritatie bij Kieft. ,,Wij hadden er al acht ingeschoten, dan mag je toch ook hopen dat ie er eindelijk eentje stopt..." Het bracht Kieft op de huidige penalty-malaise bij PSV. De landskampioen heeft al twaalf van de negentien strafschoppen gemist. ,,Je kunt er écht niet op trainen", doceerde de spits.

Op het EK in West-Duitsland in 1988 voelde Kieft zich miskend, zo bekende hij in Podium Boxtel. ,,Marco van Basten was in de eerste wedstrijd geblesseerd, maar in plaats van een basisplaats kreeg ik een stoel op de tribune en mocht Johnny Bosman spelen. Nou, dan hoop je echt dat Oranje verliest en je de volgende keer in de basis staat." Legendarisch was echter de kopbal, die hij als invaller tegen Ierland maakte en de ploeg van Rinus Michels een plek in de halve finale opleverde. ,,Ik ben klaar met die kopbal", verzuchtte Kieft. ,,Ik was verbitterd doordat ik zo weinig speelminuten kreeg en vond het heel moeilijk om mee te gaan in die feestvreugde na de winst op Rusland."

ALCOHOLIST

Na het beëindigen van zijn voetballoopbaan raakte Kieft al snel verslaafd, eerst aan alcohol en later aan cocaïne. ,,Nee, ik werd niet verslaafd doordat ik een zwart gat viel", benadrukte de oud-voetballer. ,,Ik ben heel vatbaar voor een verslaving. Mijn vader was een alcoholist, in de familie zag je het ook vaker. En ik heb er echt mijn best voor gedaan om flink de verkeerde kant op te gaan... Op het laatst was ik een wrak, lichamelijke en mentaal. Overal waar ik kwam, stond ik bij voorbaat al met 3-0 achter."

Het publiek in Podium Boxtel was muisstil en zag een voetballer die ooit Europees topscorer van het jaar was, zichzelf fileren. ,,In al die jaren ging ik het liefst verstopt door het leven. Nu gaat het goed, ben ik clean. Maar ik ben en blijf altijd kwetsbaar én vatbaar voor verslaving." Even later was er weer de lach toen Kieft met grapjes de spanning in de zaal wegnam. Over de egotripperij van Hans van Breukelen, de vreemde capriolen van Manchester United-coach José Mourinho en over de arrogantie van Ruud Krol met wie hij in Ajax speelde. ,,Mooie man, geweldige speler, maar ook een lul van een vent."

Niet in de laatste plaats werd er gelachen om de manier waarop Kieft zijn huidige rol als voetbalanalist bagatelliseerde. ,,Ach, soms word je moe van al dat analyseren. Deze week moest ik anderhalf uur lullen over San Marino-Litouwen. Tja..."

FOTO BOVEN: Wim Kieft (rechts) wordt in een bijna uitverkocht Podium Boxtel geïnterviewd door Eddy van der Ley. (Foto: Podium Boxtel).

Afbeelding