Afbeelding
Foto: Henk van Weert

AANNEMINGSBEDRIJF JAN VAN DEN BOOMEN UIT LIEMPDE:

'Hinder onvermijdbaar, dús ontzorgen'

HENK VAN WEERT

Ontstaan uit een klein loonbedrijf annex veehouderij is aannemingsbedrijf Jan van den Boomen in Liempde uitgegroeid tot een gerenommeerde onderneming die actief is in de grond-, weg- en waterbouw. Een bedrijf met inmiddels 35 medewerkers en een vaste kern onderaannemers dat veel werk verzet voor het spoor, maar ook lokaal - letterlijk én figuurlijk - aan de weg blijft timmeren.

Voor de lezers van Brabants Centrum zijn het herinrichtingsproject van het centrum van Liempde en de aanleg van een waterbergingskelder op evenemententerrein D'n Tip in het dorp ongetwijfeld de twee meest in het oog springende klussen die momenteel worden geklaard door Van den Boomen. In een ander deel van de gemeente, in de Boxtelse wijk Selissenwal, zijn de medewerkers volop bezig om het wegdek van het laatste deel van de Baandervrouwenlaan te vernieuwen. De rest van deze straat werd enkele jaren geleden al op de schop genomen.


Muziekavond Lionsclub in Podium Boxtel

Lionsclub Dommel & Aa tekent zaterdag 19 november voor de tweede editie van het muzikale evenement Vrienden van Boxtel Live. Podium Boxtel is andermaal gereserveerd voor een avondvullend muziekprogramma waarvan de opbrengst ten goede komt aan het Drieka Habrakenbal en de Voedseltuin Boxtel. Het motto luidt: 'Colourful Mind'.

In de theaterzaal staat een aantal optredens gepland, onder meer van de De Aggemarvanhuisaf Band, partyrockband Dents 'n Friends, deejay Notarian (notaris Martijn van Rosmalen) en de soul- en funkformatie Stoke. In een kleinere ruimte van Podium Boxtel staat tijdens de Vrienden van Boxtel Live ook een aantal shows gepland. Dat zijn onder anderen Els Egge & Friends, die dwarsfluit spelen. Wim Kuipers zingt Brabantse liedjes, Dennis Wels vertolkt speciaal voor deze gelegenheid Nederlandstalige pop- en rockklassiekers. Het duo F-Tom, bestaande uit Henny van den Boom en Marco Bressers, speelt rock en blues. Daarnaast verzorgen violist Harold van de Laar en toetsenist Dave Hanhart een optreden onder de naam Strings Attached.

Toegangskaarten kosten 19,50 euro en zijn verkrijgbaar bij de vaste voorverkoopadressen van Podium Boxtel in Boxtel en Liempde en via www.podiumboxtel.nl. Kaarten voor een vip-arrangement kosten 75 euro.


Jeugdhofkapel

Tieners in de leeftijd van 10 tot 18 jaar die een blaas- of slagwerkinstrument bespelen, zijn welkom om tijdens carnaval mee te komen spelen in de Jeugdhofkapel van Eendengat. De repetities starten half december en worden wekelijks gehouden op zaterdag van 19.00 tot 20.15 uur. Om goed mee te kunnen doen, is het wenselijk dat de jeugd die belangstelling heeft al twee jaar muziek speelt óf het A-diploma op zak heeft. Aanmelden kan via e-mail: sanderdebrouwer@gmail.com.

,,Door de kosten zo laag mogelijk te houden en kwaliteit te blijven leveren, lukt het ons succesvol in te schrijven op diverse projecten", vertelt directeur Jan van den Boomen (54), die onder meer voor gemeenten en waterschappen opdrachten uitvoert. ,,En daarbij speelt ook het 'ontzorgen' van de omgeving en de opdrachtgevers een belangrijke rol. Als onze machines aan de slag gaan, is het onvermijdelijk dat hinder en overlast ontstaat. Dat kan ook niet anders om de situatie te verbeteren. Maar we hebben de afgelopen jaren nadrukkelijk geïnvesteerd in de opleiding en ontwikkeling van onze medewerkers. En dat helpt om de ongemakken die ontstaan zo goed mogelijk op te vangen. Onder meer door een doordacht werkplan op te stellen en bijvoorbeeld te zorgen dat winkels zoveel mogelijk bereikbaar blijven. 'Gaat niet, bestaat niet' is daarbij ons motto."

'Geluidsdemping door rubberen overwegen'

Vorig jaar renoveerde Van den Boomen als onderaannemer liefst 32 spoorwegovergangen in opdracht van ProRail. ,,De betonplaten tussen de rails zijn vervangen door rubber waardoor het geluid aanzienlijk gedempt wordt. We dachten het druk te hebben, maar dit jaar vernieuwen we nog eens 120 overwegen..." Ook legt het Liempdse bedrijf op diverse plekken drainage aan langs de rails. ,,Daarmee spelen de spoorwegen in op de toename van hemelwater door de klimaatverandering. Een feit waardoor we in Liempde de waterbergingskelder op D'n Tip realiseren."

De economische crisis van de voorbije jaren is ook aan Van den Boomen niet ongemerkt voorbijgegaan. ,,In de jaren dat de bomen tot in de hemel groeiden, hebben bedrijven in Nederland onvoldoende zuinigheid aan de dag gelegd. Dat gold ook voor enkele van onze klanten; ze gingen failliet en wij konden naar onze centen fluiten. Het was een zware tijd, maar door te bezuinigen waar dat mogelijk was, hebben we de recessie overleefd. Na een aantal jaren waarin de omzet gelijk bleef, kijken we nu vol vertrouwen naar de toekomst. Afgelopen jaar hebben we een omzetstijging van drie miljoen euro kunnen realiseren en we hebben flink geïnvesteerd in materieel. Bovendien hebben we recent ons bedrijfspand vernieuwd en uitgebreid."

'Met z'n allen naar de prijsuitreiking in Sacre Coeur'

Aan het einde van de vorige eeuw splitste Jan van den Boomen met zijn broer het bedrijf op waarvan zijn vader in 1961 de grondlegger was en waar omheen zich bedrijventerrein Daasdonk ontwikkelde. ,,Mijn broer ging verder met de koeien. Op deze plek kon dat niet en hij verhuisde naar Drenthe. Ik heb het loonbedrijf waar zo'n vijf à zes mensen werkten voortgezet, maar verkocht het in 2001 om me helemaal op het grondverzet en de weg- en waterbouw toe te leggen. Het merendeel van dat personeel werkt hier nog altijd."

De meeste medewerkers van Van den Boomen wonen in de regio, tussen 's-Hertogenbosch en Eindhoven, vertelt de directeur van het aannemingsbedrijf. ,,Het is een trouwe groep mensen, ze hebben het hier blijkbaar goed naar hun zin. Natuurlijk gaan we met zijn allen donderdag 10 november naar de prijsuitreiking van de BOT in Sacre Coeur; de groep bestaat nu al uit ruim vijftig mensen geloof ik. We maken er een mooi feestje van. Dat hebben de medewerkers ook wel verdiend. Natuurlijk hoop ik dat wij als winnaar uit de bus komen, maar ik vind het al prachtig dat we de finale hebben gehaald."

FOTO BOVEN: Directeur Jan van den Boomen van het gelijknamige aannemingsbedrijf in Liempde. Rondom de onderneming ontwikkelde zich in de loop van de jaren het plaatselijke bedrijventerrein Daasdonk. (Foto: Daisy Renders).