GEMEENTEBESTUUR WIL IN ZEE MET MABIB

Glasvezel lonkt voor 669 afgelegen panden Boxtel

Het lijkt erop dat de gemeente Boxtel door een aanpassing van haar legesverordening binnen afzienbare tijd snel internet krijgt in het buitengebied. Het bedrijf Mabib, dat met subsidie van de provincie in heel Brabant aan de slag gaat om afgelegen huizen en bedrijven aan te sluiten op glasvezelkabel, start haar werkzaamheden in Boxtel. De overeenkomst moet nog getekend worden, maar het college van B. en W. gaat ervan uit dat alles rond komt.

In een brief stelden burgemeester en wethouders deze week de leden van de gemeenteraad op de hoogte over de laatste ontwikkelingen rondom de aanleg van glasvezel. Vorig jaar werden zo'n honderd huishoudens ten zuiden van Lennisheuvel al aangesloten. Toen er toch gegraven moest worden voor de plaatsing van hoogspanningskabels van het in februari 2015 in gebruik genomen kV-sstation op bedrijventerrein Ladonk te leggen, werd werk met werk gemaakt. Het project werd gecombineerd met de aanleg van glasvezelkabels.

Maar in het buitengebied wonen nóg eens 669 huishoudens die aangewezen zijn op het trage adsl-netwerk via de telefoonkabel. Dat is niet alleen in Boxtel het geval, maar in de meeste andere gemeenten in Noord-Brabant. Mabib, de Maatschappij voor Breedband Internet Brabant, moet hierin verandering gaan brengen.

Dat Mabib in Boxtel als eerste aan de slag wil gaan, heeft volgens het college van B. en W. alles te maken met het feit dat de legesverordening is aangepast. Voorheen was het zo dat bij het plaatsen van grondkabels een bedrag per strekkende meter moest worden betaald. Nu wordt belasting geheven over de reële aanlegkosten en daardoor wordt het voor bedrijven aantrekkelijker klussen uit te voeren. Mabib profiteert daarvan.

Pagina 21: 'Snel internet op komst in buitengebied Boxtel'.


Dertien mannelijke
statushouders naar
woonunits Tijvert

Eind oktober levert woonstichting Sint-Joseph de verbouwing op van dertien woonunits in de voormalige hotelaccommodatie van een schoolgebouw aan de Tijvert. Er worden mannelijke asielzoekers met een verblijfsstatus gehuisvest, waarvan een aantal wacht op gezinshereniging, meldde wethouder Marusjka Lestrade gistermiddag.

De dertien statushouders worden begeleid door een medewerker van welzijnsorganisatie ContourdeTwern. Door het aanstellen van deze coach verwacht Lestrade dat de integratie van de asielzoekers goed verloopt. Ook is deze coach het aanspreekpunt voor omwonenden. De buurt is dinsdag in een brief op de hoogte gebracht van de laatste ontwikkelingen.

Pagina 3: 'Boxtel voldoet nu aan norm statushouders'.