Afbeelding
Foto: Peter de Koning

eerste dolle dwaze week in november

Actie Boxtelaartjes slaat nieuwe weg in

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Opgetogen namen vrijwilligers van Voedselbank Boxtel en Kinderboerderij Boxtel gistermiddag een bijzondere waardecheque in ontvangst. Pashouders van het lokale loyaliteitssysteem Boxtelaartjes spaarden het meest voor beide organisaties. Alle andere verenigingen die bij Boxtelaartjes zijn aangesloten, krijgen binnenkort de gespaarde bedragen uitbetaald. Stichting Brabants Centrum lanceerde anderhalf jaar geleden dit loyaliteitssysteem en slaat na een uitgebreide evaluatie een nieuwe weg in, te beginnen met een Dolle Dwaze Boxtelaartjesweek.

Om te stimuleren dat inwoners hun inkopen zoveel mogelijk in Boxtel doen, startte stichting Brabants Centrum met loyaliteitssysteem Boxtelaartjes. Een investering van duizend euro per deelnemende winkel. Anderhalf jaar later zijn er bijna zesduizend pashouders, 86 deelnemende winkels en 101 verenigingen aangesloten en werden ruim vijf miljoen Boxtelaartjes gespaard.

Inwoners die beschikken over een spaarpas, ontvangen bij aankopen in winkels een x-aantal Boxtelaartjes. Ondernemers kregen vervolgens de vrijheid om met regelmaat aanbiedingen te lanceren waarbij het tegoed kan worden ingewisseld. Bij de aankoop van zo'n speciale aanbieding wordt telkens vijftig eurocent gereserveerd voor de vereniging of organisatie die de pashouder wil ondersteunen. Voor de vereniging is ruim vierduizend euro bij elkaar gebracht. ,,Duidelijk is dat er veel goed gaat", concludeert directeur Henk van der Zee van Brabants Centrum. ,,Uit een uitgebreide evaluatie met de voorzitters van de Boxtelse winkeliersverenigingen en de ondernemers blijkt echter dat er nog verbeterpunten zijn. Zo is het aantal aanbiedingen dat wordt verkocht te laag in verhouding tot het aantal gespaarde Boxtelaartjes. Daarnaast merken we dat consumenten nog niet voldoende op de acties worden gewezen. Bovendien denken pashouders dat ze verenigingen steunen als ze sparen. Dat is echter pas het geval als er een aanbieding wordt gekocht. Hierdoor is de opbrengst van de verenigingen nog aan de lage kant. Daar willen we uiteraard verandering in brengen."

Alle ondernemers zijn de voorbije weken door middel van informatiebijeenkomsten op de hoogte gebracht. Dertig winkeliers hebben de toezegging gedaan om actief mee te blijven doen en mee te willen investeren. Ook worden extra acties bedacht: zo wordt in november de eerste Dolle Dwaze Boxtelaartjesweek georganiseerd: een periode waarin interessante aanbiedingen worden gedaan en waarbij pashouders grote prijzen kunnen winnen als ze extra Boxtelaartjes inleveren. Daarnaast kan iedere winkel het hele jaar door aanbiedingen blijven doen. Bij gewone aankopen wordt het spaarpercentage van tien procent over het aankoopbedrag teruggebracht naar drie procent.

niet omheen

Bart van Roosmalen van Bloemsierkunst Marimba en Sjaak van Engelen van Tuincentrum Boxtel behoren tot de actieve ondernemers die volledig achter het loyaliteitssysteem staan. Bij beide bedrijven werden de meeste Boxtelaartjes gespaard voor de verenigingen, waardoor zij gisteren de waardecheques mochten uitreiken aan Voedselbank Boxtel en Kinderboerderij Boxtel: de goede doelen met de hoogste opbrengst. ,,Als we iets doen, dan gaan we ervoor", aldus Van Roosmalen. ,,Het mooie vind ik dat je met de Boxtelaartjes ook nog eens goede doelen ondersteunt." Ook Van Engelen zet zich actief in voor Boxtelaartjes. ,,Op sommige dagen zetten we bij veertig procent van onze klanten spaarpunten op het pasje. Belangrijk is dat we er actief op letten en mensen duidelijk op de actie wijzen. Zo hebben we overal posters hangen, mensen kunnen er niet omheen."

Voedselbank Boxtel ontving gistermiddag in Tuincentrum Boxtel uit handen van Van Engelen een cheque van 407,77 euro. ,,We willen hiervoor de inwoners van Boxtel bedanken, zij hebben immers voor ons gespaard", aldus voorzitter Arjen Witteveen van Voedselbank Boxtel. Het geld komt volgens hem goed van pas bij de verhuizing van de voedselbank naar een bijgebouw van woonzorgcentrum Molenweide. Kinderboerderij Boxtel kan het bedrag van 236,44 euro goed gebruiken voor de dwarsdeelschuur die op het terrein wordt geplaatst. Vaste medewerkster Anita Dekkers nam de cheque van Van Roosmalen bij Marimba in ontvangst en kwam samen met een enthousiaste club jongeren die namens Cello op de Kinderboerderij actief zijn: Maartje Bodelier, Joran Janssen en Dennis Zuidmeer. Het drietal heeft het enorm naar haar zin tussen de dieren. Timmeren, stallen schoonmaken of dieren tam maken: de jongeren zijn van álle markten thuis. ,,Geweldig, deze cheque", vond Dekkers. ,,Het is vooral mooi dat de Boxtelse mensen ons dit gunnen."

Alle verenigingen krijgen binnenkort de gespaarde bedragen uitbetaald. Organisaties die hun betaalgegevens nog niet hebben doorgegeven, kunnen een e-mail sturen naar bc@brabantscentrum.nl.

BOVENSTE FOTO: De organisaties waarvoor het meest werd gespaard, ontvingen gistermiddag een cheque. Bart van Roosmalen (tweede van links) van Marimba overhandigde de gift aan Maartje Bodelier, Anita Dekkers, Joran Janssen en Dennis Zuidmeer van de Kinderboerderij. (Foto's: Peter de Koning).

De Rots

VRIJDAG 14 OKTOBER

Biljartvereniging De Rots        13.00

MAANDAG 17 OKTOBER

Knutselen AVO        09.30

Biljartvereniging De Rots        13.00

Schilderclub Oircol        13.00

Spelletjes AVO        13.30

De Vrijbuiters        19.00

Tai chi        19.30

Zenmeditatie        19.30

DINSDAG 18 OKTOBER

Gym voor ouderen AVO        09.30

Biljartvereniging De Rots        13.00

Spelletjes AVO        13.30

Ouderen in regie        20.00

WOENSDAG 19 OKTOBER

Knutselen AVO        09.30

Naailes SUB        13.00

Biljartvereniging De Rots        13.00

Spelletjes AVO        13.30

Countryclub        18.30

Bridgeclub De Rots        19.30

DONDERDAG 20 OKTOBER

Knutselen AVO        09.30

Computerles SBU        09.30

Biljartvereniging De Rots        13.00

Spelletjes AVO        13.30

Bloemschikken SUB        13.30

Quilten        13.30

Tai chi        19.30

Informatieavond BIN        20.00

Evert van Houtum en Arjen Witteveen van Voedselbank Boxtel ontvingen een Boxtelaartjescheque van Sjaak van Engelen (Tuincentrum Boxtel).