Afbeelding
Foto: Peter de Koning

OPBOUW FESTIVALTERREIN GESTART OP LANDGOED VELDER

Tenten staan al klaar voor Circolo...

Op het Liempdse landgoed Velder wordt deze week met man en macht gewerkt aan de opbouw van Festival Circolo. Over een week, op vrijdag 21 oktober, wordt het landgoed weer overspoeld door circustheatergroepen die tien dagen lang spectaculaire voorstellingen laten zien. Deze week werd het transparante restaurant Helder Velder opgebouwd, de vervanger van de vroegere Briantelli-foyer. Vanuit het restaurant kijken bezoekers uit over het festivalterrein. ,,Hierdoor is Festival Circolo echt één geheel geworden", meldde directeur Marc Eysink Smeets eerder in deze krant. De kaartverkoop loopt storm, wie een van de voorstellingen wil bezoeken doet er goed aan tijdig te reserveren. Meer informatie en kaartverkoop: www.festivalcircolo.nl. (Foto: Peter de Koning).


13 ASIELZOEKERS VINDEN ONDERDAK IN SCHOOLGEBOUW TIJVERT

'Boxtel voldoet nu aan norm statushouders'

HENK VAN WEERT

Als begin november dertien vluchtelingen hun intrek nemen op de tweede verdieping van een schoolgebouw aan de Tijvert, voldoet de gemeente Boxtel aan haar verplichting voor opvang van asielzoekers. ,,Het aantal statushouders zit nu zelfs iets boven de norm", stelt wethouder Marusjka Lestrade.

Lestrade vertelde gisteren dat woonstichting Sint-Joseph eind deze maand de verbouwing oplevert van de tweede verdieping van een schoolgebouw aan de Tijvert. Daarin was eerder de vorig jaar failliet verklaarde Bouwopleiding Gespecialiseerde Aannemingen gevestigd. Op de begane grond van het pand aan de Tijvert, dat eigendom is van de gemeente


Vuurwerkvrije
zone Geitenwei
in gemeenteraad

HENK VAN WEERT

Bijna unaniem nam de gemeenteraad kort na de jaarwisseling een motie aan waarmee de fracties INbox, D66 en VVD opriepen tot een vuurwerkverbod bij de Geitenwei in de wijk Selissenwal. In juni meldde burgemeester Mark Buijs bereid te zijn zo'n verbod af te kondigen, maar inmiddels blijkt dat er geen budget is om te handhaven. ,,En daarom willen wij wel eens weten hoeveel geld hiermee nu eigenlijk gemoeid is", zegt fractievoorzitter Marria van den Hoven van INbox, mede namens twee van de drie andere coalitiepartners: SP en D66.

Tijdens de jaarwisseling zagen omwonenden hoe dieren van de Geitenwei werden bekogeld met vuurwerk. 120 buurtbewoners tekenden een petitie waarin de gemeenteraad werd gevraagd om het dierenparkje nabij de Prinses Amaliaschool te bestempelen tot vuurwerkvrije zone. Burgemeester Buijs zegde toe daartoe de mogelijkheden te willen onderzoeken en vóór de zomervakantie met uitsluitsel te komen. Die belofte deed hij gestand met een memo waarin duidelijk werd dat een vuurwerkverbod bij de Geitenwei wettelijk gezien mogelijk is.

Maar er kan niet worden volstaan met het afkondigen van een verbod zonder hiervoor extra capaciteit beschikbaar te stellen voor communicatie en handhaving, benadrukt Buijs in de memo. Hij geeft aan dat er in de begroting van dit jaar geen ruimte is. Deze zinsnede leidt ertoe dat de memo komende dinsdag op de agenda van de gemeenteraad komt. ,,We willen van B. en W. weten wat het nu eigenlijk kost om zo'n vuurwerkverbod te controleren", aldus fractievoorzitter Van den Hoven.

De raadsvergadering wordt dinsdag 18 oktober vanaf 19.30 uur gehouden in de raadzaal van het gemeentehuis.

Boxtel, worden nu leerlingen opgeleid tot autoschadehersteller.

De opleiding is een gezamenlijk initiatief van de mbo-scholen Summa College (Eindhoven) en Koning Willem I College ('s-Hertogenbosch).

De groep van dertien statushouders die naar Boxtel komt, zal volgens wethouder Lestrade bestaan uit alleen mannen. Van welke nationaliteit weet ze niet, maar ze verwacht dat het Syriërs zullen zijn. ,,Voor vluchtingen uit dit land is momenteel het meest acuut opvang nodig."

Boxtel koos ervoor de leegstaande schoolverdieping te verbouwen tot woonunits voor statushouders om de bestaande wachtlijst voor woningzoekenden niet negatief te beïnvloeden. ,,De hausse aan instroom van vluchtelingen is op dit moment wel voorbij, maar je weet niet wat de toekomst brengt. Daarom kijken we nog steeds naar andere locaties waar in de toekomst mogelijk ook statushouders opgevangen kunnen worden."

De gemeente Boxtel heeft bij welzijnsorganisatie ContourdeTwern extra uren ingekocht voor een speciale coach die de nieuwe groep statushouders gaat begeleiden, vertelde wethouder Lestrade gistermiddag. ,,Deze persoon helpt de mannen bij het zoeken naar taalonderwijs én (vrijwilligers)werk. Maar de begeleider is eveneens het aanspreekpunt voor vragen. Niet alleen voor de statushouders, maar ook voor mensen uit de buurt. Die hebben we gisteren (dinsdag - red.) schriftelijk op de hoogte gebracht van het feit dat de woonunits worden opgeleverd en dat we vanaf 1 november de statushouders verwachten."

De woonunits blijven in principe voor een periode van tien jaar beschikbaar voor de opvang van vluchtelingen. Van de mannen die er nu komen wonen, wacht het merendeel op gezinshereniging. Op het moment dat hun familieleden naar Nederland komen, moet vervangende huisvesting worden gevonden. De woonunits zijn enkel bestemd voor alleenstaanden.


Halloween in De Rots

Kinderen van de basisschool zijn zaterdag 29 oktober welkom tijdens de halloweendisco van Rotskids in gemeenschapshuis De Rots aan de Nieuwe Nieuwstraat in Boxtel. Verkleed komen hoeft niet, maar wie zich het mooist (lees: engst) uitdost, wordt beloond. Deejay Larsson verzorgt tussen 19.00 en 21.30 uur de muziek. De toegangsprijs bedraagt 2,50 euro.

Afbeelding