KBO KRING BOXTEL 'OP WEG NAAR 2017'

Volop activiteiten voor

senioren gemeente Boxtel

MARIËLLE WIJFFELAARS

'Op weg naar 2017'. Onder die noemer organiseert KBO kring Boxtel in november allerlei activiteiten, speciaal voor senioren van de gemeente Boxtel. Het doel is hierbij vooral om de ouderen uit Boxtel, Lennisheuvel en Liempde te informeren over onderwerpen als ouderenzorg, gezond genieten en fysiotherapie.

KBO kring Boxtel benadrukt dat alle activiteiten gratis toegankelijk zijn voor álle senioren in de gemeente; deelnemers hoeven geen lid te zijn van KBO Boxtel of Liempde. ,,We willen zoveel mogelijk senioren bereiken en hen informeren over voor hen belangrijke onderwerpen", licht voorzitter Betsie van der Sloot toe. Tijdens de eerste activiteit, vrijdag 4 november, wordt in De Kloosterhof in Liempde gesproken over de KBO; een bestuurslid van de provinciale afdeling verzorgt een lezing. ,,Mensen weten vaak niet wat de KBO allemaal kan doen", vertelt penningmeester Corry van de Laar. ,,Naast activiteiten als wandelen of fietsen, is het ook mogelijk om via de KBO verzekeringen af te sluiten en daarmee te profiteren van collectiviteitskorting. Ook korting op zonnepanelen en huur van elektrische fietsen lopen hierin mee."

Op maandag 7 november wordt de middag verzorgd door audicien Van de Borne en Fysiotherapie De Dommel waarbij onder meer gesproken wordt over gehoorbeperkingen en het nieuwe senioren Behandelcentrum. Vrijdag 11 november staat de zorg wederom centraal en wordt in gemeenschapshuis De Walnoot gesproken over de ouderenzorg in het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Van de Laar: ,,Het ziekenhuis heeft een speciaal beleid opgesteld voor de verzorging van ouderen. Senioren vergen een andere aanpak dan jongere patiënten. De jongere generatie is vaak mondiger en vraagt door, ouderen bewaren meer afstand richting doktoren. Het is zaak voor het ziekenhuis om daar goed mee om te gaan."

Net als in 2015 staat ook dit jaar een politieke avond in het gemeentehuis op de planning. Donderdag 17 november gaan senioren in gesprek met gemeenteraadsleden. ,,Ze kunnen vragen stellen of onderwerpen aandragen waar de politieke fracties zich over kunnen buigen", legt Van der Sloot uit. ,,Zo werd vorig jaar tijdens de bijeenkomst duidelijk dat de meeste partijen geen ouderenbeleid in hun verkiezingsprogramma hadden opgenomen, dat is nu gelukkig wel anders."

GEZOND GENIETEN

Alcoholgebruik op latere leeftijd. Dat staat centraal tijdens de voorlichtingsbijeenkomst Gezond Genieten in De Rots op maandag 21 november. De GGD geeft een lezing over alcoholgebruik bij ouderen. ,,Het is een groot probleem onder senioren", stelt Van de Laar. Van der Sloot vult aan: ,,We willen niet met het vingertje wijzen, maar ouderen bewust maken van hun alcoholgebruik. Geniet mag, maar wel op een gezonde manier." Tijdens de middag zullen acteur van Helder Theater sketches verzorgen waarbij alcoholgebruik centraal staat.

Naast deze vijf open bijeenkomsten, zijn er ook twee activiteiten uitsluitend voor leden. Op maandag 14 november wordt een bezoek gebracht aan de Boxtelse brandweerkazerne en de Wensambulance. De maand vol activiteiten wordt op donderdag 24 november afgesloten met een zangmiddag. Van der Sloot: ,,De bekende Brabantse zangeres Lya de Haas vertelt over het Brabant van vroeger én zingt liedjes." Voor deze laatste twee activiteiten kunnen leden zich aanmelden bij Van de Laar: (0411) 21 86 09, Van der Sloot, (0411) 63 15 03 of Wim van Erp (0411) 63 18 07.

De overige bijeenkomsten zijn vrij toegankelijk en vinden steeds om 13.30 uur plaats. De politieke avond in de raadzaal gaat om 19.30 uur van start.