Afbeelding
Foto: Peter de Koning

KAMPINA CENTRAAL BIJ HERDENKING BEVRIJDING BOXTEL

Herinnering aan spannende oorlogsjaren

MARC CLEUTJENS

'Wij waren kind in de oorlog'. Dat is de titel van de indrukwekkende film waaraan Hans van Liempt, Guus van Bekooy en Ad van Meurs momenteel de laatste hand leggen. Ze laten achttien ooggetuigen aan het woord die herinneringen ophalen aan de bezetting en bevrijding van Boxtel in de jaren 1940-1944.

Meer dan een jaar hebben de drie filmmakers aan de ruim twee uur durende documentaire gewerkt. De première is op dinsdag 25 oktober, precies 72 jaar na de bevrijding van Boxtel, in zaal De Adelaar aan de Baroniestraat. Stuk voor stuk vertellen de 'oorlogskinderen' over hun belevenissen; ze vertellen over alledaagse gebeurtenissen die plaatsvonden in een decor van geweld en onderdrukking. Over de beschietingen van het ziekenhuis op Duinendaal en de komst van vluchtelingen naar Boxtel. ,,Onderwerpen die ook nu heel actueel zijn", aldus de filmmakers.

Boxtel staat uitgebreid stil bij de bevrijding, die van 24 op 25 oktober 1944 plaatsvond. Afgelopen weekend werd aan de Mijlstraat een monument onthuld ter nagedachtenis aan de bemanning van een Amerikaans zweefvliegtuig, dat in september 1944 een noodlanding maakte nabij het Kinderbos. Deze militairen werden met ongeveer honderd andere geallieerden wekenlang verborgen in de Kampina. Het monument werd opgericht op initiatief van de Kampina Airborne Memorial Group, die ook enkele publieksactiviteiten hield in het natuurgebied.

Zondag 16 oktober vindt om 13.30 uur de officiële herdenking van de bevrijding van Boxtel plaats in de Kampina. Elke derde zondag van oktober is die plechtigheid bij het verzetsmonument. Burgemeester Mark Buijs legt ter herinnering aan het werk van verzetsmensen een krans, verder is een delegatie van het gilde Sint-Barbara & Sint-Joris aanwezig voor een veldengroet en verzorgt een koperensemble van de Gildenbondsharmonie een muzikaal intermezzo.

Brabants Centrum besteedt op pagina 18 uitgebreid aandacht aan de film 'Wij waren kind in de oorlog'. Op de pagina's 12 en 13 onder meer aandacht voor de activiteiten van de Kampina Airborne Memorial Group.

FOTO BOVEN: Hans van Liempt, Guus Bekooy en Ad van Meurs (v.r.n.l.) leggen deze week de laatste hand aan de eindmontage van 'Wij waren kind in de oorlog'. De film gaat dinsdag 25 oktober in première. (Foto: Peter de Koning).