Zicht op de Sint-Petrusbasiliek, gefotografeerd vanuit de kermisattractie Aroudn The World op de Markt in 2015. De kerk staat centraal in een cursus Petrus-o-logie die Heemkunde Boxtel in 2017 gaat organiseren. (Foto: Marc Cleutjens).
Zicht op de Sint-Petrusbasiliek, gefotografeerd vanuit de kermisattractie Aroudn The World op de Markt in 2015. De kerk staat centraal in een cursus Petrus-o-logie die Heemkunde Boxtel in 2017 gaat organiseren. (Foto: Marc Cleutjens). Foto: Marc Cleutjens

NIEUWE CURSUS OVER GESCHIEDENIS SINT-PETRUSBASILIEK

Heemkunde lanceert Petrus-o-logie

Heemkunde Boxtel start in 2017 met een nieuwe cursus: Petrus-o-logie. Deelnemers gaan zich verdiepen in de archeologische, bouwkundige en artistieke geschiedenis van de Sint-Petrusbasiliek. Naast enkele lessen waarin de theorie centraal staat, houdt Heemkunde Boxtel ook enkele excursies naar de kerk en de kerkheuvel in hartje Boxtel.

De naam van de cursus is volgens voorzitter Dik Bol van Heemkunde Boxtel een knipoog naar de bekende cursus Bosschologie, die al vele jaren met succes wordt aangeboden in 's-Hertogenbosch. ,,In 2017 willen we een aantal cursusmiddagen of -avonden houden waar bekende sprekers zullen vertellen over allerlei geschiedkundige aspecten van de kerk", vertelt Bol. Op de sprekerslijst staan onder meer Dick Zweers en Willem Wittenberg. De cursus wordt gehouden in nauwe samenwerking met de Heilig Hartparochie.

Een belangrijk onderdeel van de cursus Petrus-o-logie is de kennismaking met de oudste geschiedenis van de kerk. ,,Archeologisch onderzoek heeft aanwijzingen opgeleverd dat de kerk is gebouwd op een heuvel, die op korte afstand werd omringd door een meanderende Dommel. Sporen van de motteburcht zijn niet aangetroffen maar de kans dat die er heeft gestaan is groot", aldus Bol.

Belangstellenden kunnen zich nu al aanmelden voor de cursus Petrus-o-logie. Dat kan via e-mail: secretariaat@heemkundeboxtel.nl.