Afbeelding
Foto: Marc Cleutjens

AUTEUR HOUDT LEZINGEN IN BOXTEL

Vlucht Jacob Roelands in boeiende familiesaga

MARC CLEUTJENS

Jacob Roelands (1633-1683) is een van de meest opmerkelijke inwoners die Boxtel ooit heeft gehad. De domineeszoon bekeerde zich tot het katholicisme, vluchtte naar Antwerpen en was als missionaris werkzaam in Brazilië. Voor het eerst verschijnt er een boek over het leven van Jacob Roelands, zijn vader en grootvader. De Amerikaanse auteur Craig Harline verzorgt er dinsdag 8 november twee lezingen over in Boxtel, óók op het Jacob-Roelandslyceum.

De school aan de Grote Beemd is vernoemd naar Jacob Roelands en herdenkt de missionaris in het gebouw met een fraai glas-in-loodpaneel. In de geest van de missionaris reisde dit jaar een groep leerlingen naar Cochabamba in Bolivia; ook volgend jaar staat die excursie gepland en gaan scholieren meewerken aan projecten voor straat- en weeskinderen.

Binnenkort verschijnt Harline's boek 'Jacobs Vlucht. Een familiesaga uit de Gouden Eeuw' bij uitgeverij Vantilt in Nijmegen. De auteur, die is geboren en getogen in Californië en als hoogleraar veel publicaties over het religieuze leven in West-Europa tijdens de Reformatie schreef, verdiepte zich in het leven van Jacob Roelands, diens vader Timotheus en grootvader Jacob Rolandus. Harline is momenteel verbonden aan de Brigham Young University in Provo, Utah.

ROERIG LEVENSVERHAAL

De auteur schreef 'Jacobs vlucht' speciaal voor de Nederlandse lezer. In het boek tekent hij het roerige levensverhaal op van Jacob Rolandus, wiens vader zich bekeerde tot de nieuwe gereformeerde godsdienst en om die reden moest vluchten voor troepen van de hertog van Alva. Jacob Rolandus werd predikant in Amsterdam en was vertaler van de Statenbijbel. Zoon Timotheus werd eveneens predikant, maar werd na een ruzie in Ouderkerk aan de Amstel weggepromoveerd naar het overwegend katholieke Boxtel. Harline ontdekte dat Timotheus - vader van Jacob Roelands - het aan de stok kreeg met de weinige gereformeerden die hier woonden.

Opzienbarend is het verhaal van de in Boxtel geboren Jacob Roelands, die zich tot woede van zijn vader bekeerde tot het katholicisme en vluchtte naar Antwerpen. Daar trad hij toe tot de orde der Jezuïeten en koos hij voor de missie. Harline is erin geslaagd om aan de hand van uniek bronnenmateriaal een boeiende familiesaga te schrijven, die laat zien dat het in de doorgaans zo verdraagzame Republiek lastig wonen was voor bekeerlingen. De auteur laat zien hoe het leven er in de zestiende en zeventiende eeuw uitzag.

TWEE LEZINGEN

Op uitnodiging van de uitgever, reist Harline begin november door Nederland en België. Dinsdag 8 november bezoekt hij Boxtel en verzorgt hij twee lezingen: op het Jacob-Roelandslyceum (15.30 uur) en bij Heemkunde Boxtel (20.00 uur). Beide lezingen zijn openbaar; wie de voordracht in de aula van het Jacob-Roelandslyceum wil bijwonen, dient zich aan te melden bij de school. De auteur beantwoordt graag vragen en zal zijn boek signeren.

'Jacobs Vlucht. Een familiesaga uit de Gouden Eeuw' verschijnt op 2 november. Het boek telt 452 pagina's en is in de boekhandel te koop voor 24,95 euro.

FOTO ONDER: Prent van de Sint-Petruskerk in Boxtel, afkomstig uit 'Jacobs vlucht'. De vader van Jacob Roelands was in de 17e eeuw predikant in deze toen gereformeerde kerk. (Foto: Uitgeverij Vantilt).