In kasteel Stapelen en de vroegere kapel van Sint-Ursula maakten Hans van Liempt, Guus Bekooy en Ad van Meurs interviews met Boxtelse kinderen van de oorlog. Op de foto vertelt Jan van de Meulengraaf zijn  verhaal. (Foto: Peter de Koning).
In kasteel Stapelen en de vroegere kapel van Sint-Ursula maakten Hans van Liempt, Guus Bekooy en Ad van Meurs interviews met Boxtelse kinderen van de oorlog. Op de foto vertelt Jan van de Meulengraaf zijn verhaal. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

HEEMKUNDE BOXTEL PRESENTEERT FILM 'WIJ WAREN KIND IN DE OORLOG - BOXTEL 1940-1944'

'Nooit gezien, vliegtuigen aan een touwtje'

MARC CLEUTJENS

Monnikenwerk. Zo mag het filmproject van Hans van Liempt, Guus Bekooy en Ad van Meurs uit Boxtel beslist genoemd worden. Meer dan een jaar werkten ze aan de productie van 'Wij waren kind in de oorlog', een film waarin achttien ooggetuigen vertellen over hun ervaringen tijdens de Tweede Wereldoorlog in Boxtel. Van meer dan 23 uur film is een indrukwekkend document gemaakt dat de herinnering levend houdt.

Meer dan duizend manuren hebben Van Liempt, Bekooy en Van Meurs in hun vrije tijd besteed aan research, interviews, opnemen en monteren van 'Wij waren kind in de oorlog'. En amper twee weken voor de première is de productie nog nét niet helemaal klaar, bekent Bekooy. ,,Maar wees gerust, op 25 oktober kan de film voor het eerst vertoond worden en kan iedereen kennis maken met de herinneringen die deze mensen hebben aan de oorlogsjaren in Boxtel."

De filmmaker vertelt dat hij heeft gekozen voor een 'ongebruikelijke' opzet van de film; de kijker zal vooral veel 'pratende hoofden' zien. ,,Ik ben geïnspireerd door de film Human waarin drie uur lang alleen mensen aan het woord komen en vertellen over het mens-zijn. In deze film vertellen gewone mensen uit Boxtel over hun herinneringen aan de jaren 1940-1944. Dat doen ze in hun eigen woorden, vaak op z'n Brabants en puttend uit een soms vervagend geheugen."

ACHT ONDERWERPEN

Het idee voor 'Wij waren kind in de oorlog' ontstond toen Van Liempt en Bekooy een film maakten over de achtergronden van het verzetsmonument in de Kampina. Van Meurs sloot zich aan en begon met research. ,,Ik heb de stoute schoenen aangetrokken en ben bij mensen op bezoek gegaan. Velen ken ik van vroeger, dus dat praat makkelijker. Misschien heb ik wel veertig gesprekken met tijdgenoten gevoerd, uiteindelijk hebben we achttien ooggetuigen geïnterviewd voor de film."

Alle gesprekken werden uitgeschreven, onderwerpen werden zorgvuldig gesorteerd. ,,Zo hebben we acht thema's vastgesteld", vertelt Van Liempt. ,,Per hoofdstuk komen de geïnterviewden aan het woord en vertellen ze over hun belevenissen, bijvoorbeeld toen de bezetting begon, maar ook over NSB'ers, de Duitsers, Market Garden en natuurlijk de bevrijding." Collaborateurs die ook in Boxtel actief waren en thans nog in leven zijn, komen niet aan het woord. ,,Daar hebben we heel lang over gesproken", erkent Van Liempt. ,,Voor ons was het een welhaast onmogelijke vraag om te stellen", vult Van Meurs aan. ,,Boxtel is klein, niet iedereen wil na zoveel jaren in een film vertellen over de keuze voor de NSB."

Uit 'Wij waren kind in de oorlog' komt een beeld naar voren dat jongens de bezettingsjaren vooral als een avontuur hebben ervaren. Meisjes hebben de periode vaak anders beleefd; ze kregen zorgtaken, moesten meer meehelpen, in huis en op de boerderij. ,,Wat ons opvalt is dat het leven zeventig jaar geleden zo volstrekt anders was", zegt Van Liempt. ,,Het waren jaren waarin heel veel grote gezinnen in Boxtel woonden en er behoorlijk wat armoede heerste. De gemeenschapszin was desondanks groot, mensen waren bereid om elkaar te helpen."

UNIEK DOCUMENT

Het zijn niet de grote verhalen die 'Wij waren kind in de oorlog' zo'n uniek document maken. Het zijn de herinneringen aan een zieke Duitse soldaat op de stoep, de Dakota's en Spitfire's die door de lucht vliegen en het eerste zweefvliegtuig dat neerstort in de wei. Market-Garden wordt niet belicht als een ingewikkelde luchtlandingsoperatie. ,,We zagen voor het eerst vliegtuigen aan een touwtje, dat hadden we nog nooit gezien", vertelt een van de geïnterviewden.

'Wij waren kind in de oorlog' verdient een groot publiek. Dat het tijd werd om de herinneringen aan de bezetting vast te leggen, is inmiddels gebleken. Enkele deelnemers aan het filmproject zijn inmiddels overleden. Hun verhalen over oorlog en bezetting blijven voor het nageslacht bewaard.

De première van 'Wij waren kind in de oorlog - Boxtel 1940-1944' is dinsdag 25 oktober om 20.00 uur te zien in zaal De Adelaar aan de Baroniestraat. De toegang is gratis.