Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

BOXTEL DOET MEE AAN ARCHEOLOGIEDAGEN

Archeologische lezing over historie Sint-Petrus

De wonderlijke geschiedenis van de Sint-Petrusbasiliek staat zaterdag 15 oktober centraal tijdens een archeologielezing in de raadzaal van het Boxtelse gemeentehuis. In het kader van de Nationale Archeologiedagen buigen twee wetenschappers zich over de ontstaansgeschiedenis van de middeleeuwse kerk.

Archeoloog Anneleen van de Water en bouwhistoricus Dick Zweers vertellen in de raadzaal over de oudste historie van de kerk in hartje Boxtel. Met de bezoekers duiken ze spreekwoordelijk in de diepste geschiedenis van de kerk en nemen ze een kijkje onder het maaiveld. Dat kan omdat door de jaren heen meerdere keren bodemonderzoek werd gedaan om de bouwgeschiedenis van de kerk te ontrafelen.

Ook werd gezocht naar sporen van de motteburcht van de heren van Boxtel die hier ooit op een heuvel zou hebben gestaan. In februari 2008 werd uitgebreid radaronderzoek gedaan, mede op initiatief van pater Hans de Visser. Met een zogeheten tracer werd de bodem onder en rond de kerk met geavanceerde apparatuur in kaart gebracht.

OUDSTE VERMELDING

De Sint-Petrusbasiliek is een laatgotische kruiskerk die gebouwd werd in de 15e en 16e eeuw. De kerk is gebouwd op een kunstmatig opgeworpen heuvel. Deze was oorspronkelijk eigendom van de heer van Boxtel. De heuvel was nodig omdat het gebied, waarop de kerk gebouwd werd, te moerassig was door haar ligging nabij de Dommel. De oudste vermelding van de kerk dateert van 1293. Van de Water en Zweers buigen zich over de historie en geven antwoorden op veel nog onbeantwoorde vragen.

De lezing in de raadzaal duurt zaterdag van 13.45 tot 16.00 uur en is gratis toegankelijk. De zaal is toegankelijk vanaf de Dr. Van Helvoortstraat.

FOTO LINKS: Op initiatief van Hans de Visser rechts werd in 2008 bodemonderzoek gedaan in en om de Sint-Petrusbasiliek. (Foto: Albert Stolwijk).