Afbeelding
Foto: Peter de Koning

'GEMEENTE VOOROP MET AANLEG GLASVEZEL'

Snel internet op komst in buitengebied Boxtel

HENK VAN WEERT

Naar verwachting start nog dit jaar de aanleg van een glasvezelnetwerk in het buitengebied van de gemeente Boxtel. Mabib, de Maatschappij voor Breedband Internet Brabant, is in beeld om het netwerk uit te rollen. Bewoners kunnen voor 1.815 euro een aansluiting voor snel internet laten realiseren. Als 70 procent van de huishoudens meedoet, valt het aansluitbedrag 250 euro lager uit.

Boxtel is de eerste gemeente die in Brabant aan snee komt en dat is te danken aan de voordelige legeskostenregeling, zegt Liempdenaar Jan van Kemenade van GlasvezelBoxtel. Hij ijvert al zo'n vijf jaar voor snel internet. Aanvankelijk in de bebouwde kom, maar dat bleek geen haalbare kaart omdat Ziggo en KPN daar al hadden gekozen voor kabelnetwerken ten behoeve van breedbandinternet. Daarna werd de focus op het buitengebied gericht en dat bood meer succes. Vorig jaar verzorgde het bedrijf Fiberbuiten al de aansluiting van breedbandinternet voor zo'n honderd gezinnen tussen Boxtel en Oirschot. Dit bedrijf was ook in de race om de overige 669 adressen in buitengebied van Boxtel aan te sluiten, maar vorige maand werd duidelijk dat Fiberbuiten de concurrentie met Mabib staakte. ,,Eind oktober komt gedeputeerde Bert Pauli naar Boxtel om de samenwerking met Mabib bekend te maken", weet Van Kemenade. De provincie subsidieert de aanleg van glasvezelkabel.

In tegenstelling tot andere gemeenten heft Boxtel geen belasting per strekkende meter glasvezelkabel, maar wordt de leges berekend op basis van de reƫle aanlegkosten. Een goede zaak, vindt Van Kemenade: ,,Niemand komt iets te kort en niemand wordt het vel over de oren getrokken."

,,Onze legesverordening pakt goedkoper uit dan die in de meeste andere gemeenten. Mabib wil daarom snel door in Boxtel omdat zij haar verplichtingen uit het breedbandfonds wil waarmaken en hoopt met ons als voorbeeld het proces weer vlot te trekken in heel Brabant", schrijft B. en W. aan de gemeenteraad.

POP-KASTEN

Het heeft er dus alle schijn van dat Mabib, dat eerder dit jaar onder de paraplu kwam van Rabobank Vastgoed & Bouwfonds, de overeenkomst met de gemeente Boxtel binnenkort zal ondertekenen. Maar zover is het nu nog niet, meldt woordvoerder Bart Bakker van Mabib. Volgens hem moet nog een akkoord worden bereikt over onder meer de legeskosten die de gemeente berekent, maar bijvoorbeeld ook over graafdieptes. ,,Binnenkort kunnen we meer specifieke informatie bekendmaken over de planning, providers en de uitrol van het netwerk", aldus Bakker.

Het gemeentebestuur gaat ervan uit dat Mabib in november de eerste verdeelstations (zogeheten PoP-kasten) in het buitengebied plaatst en met de daadwerkelijk aanleg begint. Afhankelijk van onder meer weersomstandigheden, grondaankopen en bundeling van de vraag naar glasvezel zou dan volgend voorjaar het project afgerond kunnen worden.

Mensen die glasvezel wensen, hoeven niet per se 1.815 euro ineens op te hoesten. Naast de betaling van een eenmalig bedrag van 250 euro voor de aansluiting kunnen zij ook kiezen voor 15 euro extra abonnementsgeld per maand.

FOTO ONDER: Vorig jaar november werd al een verdeelstation voor glasvezel geplaatst aan de Middendreef ten zuiden van Lennisheuvel. Zo'n honderd huishoudens werden toen al aangesloten op snel internet. (Foto: Peter de Koning).