Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden

LIEMPDSE keukenbazen irene en esmée klaar voor finale

'Leukste aan koken? Alles proeven!'

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Broccolisoep, hete bliksem met geglazuurde wortel en gestoofde runderlappen, smaakwater met kruiden en appelcrumble met een bolletje ijs. Met dit driegangenmenu werden Esmée van Heerebeek (12) en Irene van Oijen (10) gekozen tot Boxtelse winnaars van de wedstrijd Keukenbazen. En zaterdag proberen de Liempdse tieners met deze gerechten de jury te imponeren om de beste Keukenbazen van Brabant te worden. Kok Raymond Verveer van restaurants De Deugniet en Tafel 25 in Boxtel helpt Esmée en Irene een handje...

Terwijl het vlees lag te sudderen in de jus en de gestampte aardappels uitdampten, bogen Irene en Esmée zich over de appelcrumble. De eerste stap: appels schillen. Op uitnodiging van kok Raymond kwamen de tieners maandag naar De Deugniet om in de professionele keuken te oefenen voor zaterdag: de Brabantse finale van het project Keukenbazen. Die dag staat Esmée en Irene een grote uitdaging


te wachten: ze koken voor liefst twintig personen. ,,Dat hebben we vandaag vooral geoefend", legde Raymond uit.

middagje koken

Esmée en Irene leken zich niet zo druk te maken om de eindstrijd in het Koning Willem 1 College in 's-Hertogenbosch en stonden vol enthousiasme in de keuken. ,,We zijn al heel blij dat we in de finale staan", zei Irene. ,,We hebben vooral voor de lol meegedaan aan Keukenbazen en konden eerst niet geloven dat we de Boxtelse wedstrijd gewonnen hadden", voegt Esmée toe. De meisjes zijn bevriend met elkaar. ,,Toen ik op school hoorde van deze wedstrijd, heb ik meteen Esmée gebeld of we gingen koken. Ze zit al op de middelbare school, maar is nog twaalf jaar en mocht dus meedoen", vertelt Irene. Het duo kwam bij elkaar om te bedenken wat een leuk recept zou zijn. ,,Op vakantie heb ik hete bliksem gegeten, dat leek me een leuk idee", aldus Irene. Dit gerecht bestaat uit aardappelen en appels. Esmée: ,,Verder hebben we vooral gekeken welke gerechten het beste bij elkaar zouden passen." Na een middagje koken was het driegangenmenu klaar om op de foto te zetten en in te sturen naar Keukenbazen.

eigen kracht

Eén van de elementen van de kookwedstrijd is dat de gerechten streekproducten moesten bevatten. ,,Daar hebben we héél goed naar gekeken", stelt Esmée. ,,Zo ben ik helemaal naar streekwinkel 't Dommeldal in Sint-Oedenrode gefietst..." Daarnaast worden producten van biologische boerderij De Schoffel en Het IJscafé gebruikt. ,,En biologische honing van mijn vader Eric, die imker is", glundert Irene. Om het menu volledig af te maken, serveert het duo tijdens de finale 'smaakwater' met kruiden als citroenmelisse, rozemarijn en salie.

Kok Raymond moest uiteindelijk een keuze maken uit vier inzendingen uit de gemeente Boxtel. ,,Dit recept voldeed het beste aan de criteria", vond hij. ,,Maar

ik moest wel even googelen wat hete bliksem was, hoor. Ik kom zelf uit de omgeving van Rotterdam en daar kennen ze dat helemaal niet." Hij nodigde het tweetal maandag in de keuken uit om te oefenen. ,,En af en toe geef ik ze wat kleine tips, bijvoorbeeld over de opmaak van het bord of over de bereiding van een gerecht." ,,Zo hebben we vandaag al geleerd dat we de appels en aardappelen apart moeten koken. Dan wordt de hete bliksem nóg lekkerder", vertelden Esmée en Irene enthousiast.

Terwijl de meiden geconcentreerd de laatste puntjes op de i zetten met behulp van kok Raymond, werd het nóg drukker in de keuken. Burgemeester Mark Buijs kwam even kijken en wenste de keukenprinsessen alvast veel succes in de finale. ,,We gaan knallen zaterdag", zei het duo enthousiast. Last van zenuwen? ,,Nee hoor, we gaan uit van onze eigen kracht." ,,Maar we gaan voor de winst", voegde kok Raymond toe. Met een knipoog: ,,Alle teams zijn genoemd naar een bepaalde groente. Wij heten niet voor niets champignons, een verwijzing naar champions."

Dat Esmée en Irene van koken en bakken houden, bleek wel. ,,Af en toe help ik mijn ouders. Als ik daar zin in heb, tenminste", lachte Irene. ,,Het leukste aan koken is toch wel dat je alles kunt proeven. Het is een beloning voor wat je hebt gemaakt", voegde Esmée toe. En wat ze dan het lekkerste eten vinden? ,,De drie P's: patat, pannenkoeken en pizza..."

De finale van Keukenbazen vindt zaterdag 15 oktober plaats in het Koning Willem I College aan de Vlijmenseweg in 's-Hertogenbosch. Achttien gemeenten selecteerden een groepje kinderen voor de eindstrijd.

FOTO BOVEN: Esmée van Heerebeek en Irene van Oijen oefenden maandag bij restaurant De Deugniet op de gerechten die ze tijdens de Keukenbazen-finale voorschotelen aan de jury. Het hoofdgerecht bestaat onder meer uit gestoofde runderlappen. Mmm... (Foto: Albert Stolwijk).