Afbeelding
Foto: Marc Cleutjens

OUD-BOXTELAAR MAAKT GROTE INDRUK IN DUBLIN

Van Gerwen wint World Grand Prix

Michael van Gerwen blijft records breken. Afgelopen weekend schreef de oud-Boxtelaar voor de derde keer het World Grand Prix-toernooi in Dublin op zijn naam. En hij brak in de finale het hoogste gemiddelde dat ooit werd gegooid tijdens dit toernooi.

Op papier was het affiche voor de finale een erg aantrekkelijke. 'Mighty Mike' moest het namelijk opnemen tegen regerend wereldkampioen Gary Anderson. Maar Van Gerwen was zó goed, dat er van enige spanning nooit sprake was.

In de eerste set gaf Van Gerwen meteen zijn visitekaartje af. Die veroverde hij met 3-0. Na het raken van de dubbel 16 snoepte hij de tweede leg van Anderson af door 56 uit te gooien en met een fraaie veertiendarter beëindigde hij de openingsset in stijl.

De eerste leg van de tweede set ging naar Anderson. Ternauwernood, want 'Mighty Mike' miste de bullseye voor een 167-finish. Die 0-1 leek de ban voor Anderson te breken, maar niets was minder waar. Via een 101-uitgooi kwam 'MVG' op gelijke hoogte, met een dubbel 18 brak hij de 'Flying Scotsman' en de dubbel zes bezorgde hem een 2-0 voorsprong in sets.

Dat was een tik voor Anderson, die vanwege de enorme druk die Van Gerwen op hem legde steeds meer moeite kreeg om legs te openen. De blik van de wereldkampioen sprak boekdelen.

En Van Gerwen ging maar door. Ook de derde set werd een prooi voor de oud-Boxtelaar, die tegenwoordig in Gemonde woont. Anderson brak hem nog in de eerste leg van de derde set, maar dit kon 'Mighty Mike' niet van zijn stuk brengen. Optimaal geconcentreerd joeg hij zijn pijlen in het bord. Met een 96-finish op dubbel achttien brak hij meteen terug en via een 98- en 70-uitgooi kwam hij op een 3-0 voorsprong.

SPANNING

Halverwege de finale had Van Gerwen een gemiddelde van 109 met drie pijlen, stelde de verbijsterende dartsverslaggever Arjan van der Giessen vast. . ,,En dat dubbel in! Waanzin!" Het toernooi in Dublin is namelijk het enige Grand Prix-evenement waar legs niet alleen moeten worden beëindigd, maar ook moeten worden begonnen met een dubbel.

Pas in de vierde set kon Anderson de 'run' van Van Gerwen breken. Twee keer tops en een dubbel vier zorgden dat er wat spanning terugkwam in de wedstrijd: 3-1. En dat gevoel hield de Schot vast in de daaropvolgende set. Hij hield daarin gelijke tred met de in Boxtel geboren en getogen darter. Tot 2-2. Maar in de beslissende vijfde leg had Anderson weer grote problemen met het raken van de openingsdubbel. Daardoor kon Van Gerwen een ruime voorsprong nemen en had hij alle tijd om dubbel tien te finishen.

Op dat moment had Van Gerwen zijn gemiddelde opgetrokken naar ruim 112 per beurt. ,,Niet normaal', volgens dartsscheidsrechter en analyticus Jacques Nieuwlaat. De set daarna gaf de darter met 3-0 af aan Anderson, maar in de zevende set besliste Van Gerwen het duel definitief. In de tweede leg leek hij zelfs even op weg naar een negendarter. Die kwam er niet, maar de leg won hij wel en daarna besliste hij het duel in stijl door 160 uit te gooien.

'Mighty Mike' eindigde de wedstrijd met een gemiddelde van 100,29 met drie pijlen. ,,Met zo'n gemiddelde verdien je deze trofee te winnen", stelde Van Gerwen na afloop glimlachend vast. ,,Ik zette Gary vanaf het begin onder druk en dat werkte. Toch moest ik er echt hard voor werken, want hij geeft nooit op. Maar ik speelde fantastisch vanavond. In dit format een toernooigemiddelde halen van 100 per beurt, dat kunnen er niet veel..."

FOTO BOVEN: Michael van Gerwen reageert euforisch na het winnen van de Grand Prix in Dublin. (Foto: Lawrence Lustig, PDC).


Kampioen Taverbo Sabo 3
nu al op titelkoers in BRTC

De tafeltennissers van Taverbo Sabo 3, die vorig seizoen het kampioenschap behaalden, liggen na enkele duels in de Boxtelse Recreatieve Tafeltennis Competitie (BRTC) alweer op titelkoers. Met 9-1 werd Taverbo Sabo 4 geklopt.

Daan de Koning en Dave van Wijck van Taverbo Sabo 3 wonnen hun enkelspelen, Uschi Meeuwis moest slechts één partij afstaan aan Raymond de Boer die daarmee tevens de eer voor zijn team kon redden. Het dubbelspel ging ook naar De Koning en Van Wijck. De Horntreffers, dat pas één keer achter de tafel kwam, won eveneens met 9-1. Wim van Aarle was ongenaakbaar tegen Rembrandt en verloor geen enkele game. Ad van Weert deed hiervoor nauwelijks onder en stond slechts één game af aan Ad Brekelmans. Voor Rembrandt konden Arnold van der Heijde en Gerrie Hoenselaars niet tot winst komen en daardoor kwam een ruime 9-1 zege voor De Horntreffers op het formulier. Het team klom van de laatste plaats op de ranglijst naar plek vier.

De Firma Fotografie zorgde bijna voor de grootste verrassing op deze avond door maar ternauwernood van Taverbo Sabo 1 te verliezen. Na een 3-0 tussenstand wonnen Stef Schellekens en Nick van de Laak in de vijfde en beslissende game met 11-9 van Frans van Dun en Ronald van Dael en daarna was Schellekens ook nog goed voor winst in het enkelspel tegen Van Dun. Ook Henk van de Laak was voor De Firma Fotografie goed voor winst op Van Dun; Hans van Haaren van Taverbo Sabo 1 moest de winst aan Henk van de Laak laten. Alleen Ronald van Dael bleef voor Taverbo Sabo 1 ongeslagen in de enkelspelen, Nick van de Laak kon aan de winst in het dubbelspel in het enkelspel geen punten meer toevoegen. Daardoor kwam er een benauwde 6-4 winst op het scorebord.

De laatste partij ging tussen De Dommel en Taverbo Sabo 2, waarbij de laatste ploeg aan het langste eind trok: 3-7.

Uitslagen maandag 10 oktober

De Dommel - Taverbo Sabo 2        3-7

De Firma Fotografie - Taverbo Sabo 1        4-6

Rembrandt - De Horntreffers        1-9

Taverbo Sabo 3 - Taverbo Sabo 4        9-1