Afbeelding
Foto: Peter de Koning

heropening boxtelse school op vrijdag 14 oktober

Volop praktijkles in nieuwe hal Helicon

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Sinds dit schooljaar is Helicon MBO Boxtel een zelfstandige vestiging en geen dependance meer van Helicon MBO Den Bosch. De school profileert zich als dé agro-technische locatie van Zuid-Nederland en heeft een grote verbouwing ondergaan. Zo is er in krap vier maanden tijd een nieuwe praktijkhal gerealiseerd. Morgen, vrijdag 14 oktober, heropenen oud-minister Gerrit Braks en burgemeester Mark Buijs de school. Van de agro-technische hal wordt inmiddels al intensief gebruik gemaakt door de studenten.

Met uiterste precisie parkeerde een eerstejaars leerling van de opleiding 'Loonwerk groen, grond en infra' dinsdagmiddag een tractor met grondbewerkingsmachine voor de nieuwe techniekhal. Samen met vijf klasgenoten, instructeur Sjef de Jong en docent Teun van Ooijen kreeg hij een praktijkles grondbewerking op een perceel aan de Schouwrooij, naast het schoolgebouw van Helicon. ,,Veel leuker dan alleen theorieles", vonden Sven Penninx (17) en Roy Lintermans (16) uit Deurne. Naast vakken als rekenen en Nederlands worden ook praktijklessen ingeruimd om de kennis van de leerlingen over machines te vergroten. ,,Ik werk al vier jaar als loonwerker, dus ik weet er al best wat van", aldus Lintermans. ,,Door deze opleiding leer ik nog meer over de machines die ik gebruik bij het werk." Onlangs kregen de tieners al een praktijktoets. ,,We moesten een twee-assige wagen aan een tractor koppelen. Dat ging goed, we zijn allebei geslaagd."

Kennis over machines kan overgedragen worden uit boeken, maar Helicon kiest er nadrukkelijk voor om zoveel mogelijk uitleg te geven bij de machines. ,,Als ik een bepaalde handeling voor kan doen of de leerlingen het laat doen, blijft dat beter hangen", stelt instructeur De Jong. ,,Daarnaast is het belangrijk op de hoogte te zijn en te blijven van de laatste technische ontwikkelingen. Zo huren we regelmatig nieuwe machines van mechanisatiebedrijven voor praktijklessen, zodat we leerlingen optimaal kunnen klaarstomen voor hun stages."

plaatje uit boek

De school beschikte al over ruimtes in het gebouw waar machines gestald worden en praktische lessen kunnen worden gegeven en koos er vorig schooljaar voor te investeren in méér praktijkruimte. De nieuwe hal op het schoolterrein heeft een oppervlakte van duizend vierkante meter en is via een aparte ingang aan de Schouwrooij te bereiken.

Niet alleen de leerlingen van 'Loonwerk groen, grond en infra' maken gebruik van de agro-technische hal, óók studenten van andere Helicon-opleidingen zullen regelmatig in de ruimte aan het werk zijn. Groenten kweken onder led-lampen, grond inzaaien met behulp van gps: al deze opdrachten zijn mogelijk in de hal. Net als diagnoses stellen aan landbouwvoertuigen, iets waar eerstejaars Willem van Rijthoven en Anneke Vermeer van de opleiding 'Techniek & Mechanisatie' zich mee bezighouden. ,,Ik rijd op trekkers en sleutel er graag aan, maar wil ook leren hoe deze machines werken", aldus Van Rijthoven. Het duo kreeg dinsdag in de hal uitgebreid uitleg over verschillende aanspanningen waarmee machines aangedreven worden. De docent liet ze één voor één zien. ,,Dat is prettiger dan dat we alleen een plaatje uit een boek", vond Vermeer. ,,Uiteindelijk zullen we vaker praktijklessen krijgen waarin we allerlei storingen verhelpen. Nu moeten we vooral nog veel theoretische dingen leren over de machines..."

De heropening van Helicon MBO Boxtel op vrijdag 14 oktober duurt van 18.00 tot 21.00 uur. Rond 19.00 uur is de officiële opening met Braks en Buijs. Daarnaast is er gelegenheid om rond te kijken in de vernieuwde school en kennis te maken met de verschillende opleidingen. Zo kan onder meer een kijkje worden genomen bij het machinepark van de school of kan men kennismaken met de afdeling telen zonder daglicht, die is opgezet met partner Plantlab. Wie aanwezig wil zijn bij de opening van Helicon MBO Boxtel, dient zich vooraf per e-mail aan te melden op info.mx@helicon.nl.

FOTO BOVEN: Tijdens de heropening van Helicon MBO Boxtel die morgen, vrijdag 14 oktober plaatsvindt, wordt uitgebreid aandacht besteed aan de agro-technische hal die in vier maanden tijd is gerealiseerd op het schoolterrein aan de Schouwrooij. (Foto: Peter de Koning).


GEMEENTE BOXTEL SCHRIJFT WEDSTRIJD UIT OP BASISSCHOLEN

Jeugd denkt mee over duurzaamheid

Vliegen duurder maken, aan andere landen vragen wat hun oplossingen zijn voor duurzaamheid, geen plastic tasjes meer verkopen: leerlingen uit de groepen 7 en 8 van de Prinses Amaliaschool kwamen maandag tijdens een speciale gastles met allerlei oplossingen om mensen duurzamer te laten leven. Wethouder Peter van de Wiel beloofde naar alle opties te zullen kijken. ,,We willen dat zoveel mogelijk mensen meedenken over het nieuwe duurzaamheidsbeleid van Boxtel. Daar horen ook kinderen bij..."

Waar in het hele land bekende Nederlanders maandag voorlazen op basisscholen vanwege de Dag van de Duurzaamheid, werden in Boxtel speciale gastlessen gegeven over natuur en duurzaamheid. David Andreae van Transitie Boxtel - voorheen Transition Town - was te gast bij de Prinses Amaliaschool en sprak over fossiele en alternatieve brandstoffen. De leerlingen bleken duidelijk al eerder les te hebben gehad over onderwerpen als klimaatverandering en duurzame energie: ze waren goed op de hoogte en gaven de juiste antwoorden.

Sinds 2012 beschikt de school zelf over drie zonnepanelen. Andreae nam een aantal kinderen mee naar de meter waarop afgelezen kan worden hoeveel kilowattuur er met de panelen is opgewekt. Omgerekend wordt met de drie panelen één klaslokaal vier jaar lang voorzien van stroom. ,,Alles beetjes helpen", concludeerde Andreae. Hij riep de kinderen ook op later vooral voor een technisch vak te kiezen. ,,En daarmee bedoel ik óók de meisjes. Dingen bedenken en maken voor de toekomst: dat is heel belangrijk." Na afloop kregen de leerlingen gelegenheid om mee te denken over het nieuwe duurzaamheidsbeleid. ,,Belangrijk is dat we de Aarde goed achterlaten voor verdere generaties", aldus wethouder Van de Wiel.

Om ook leerlingen uit de groepen 7 en 8 van andere basisscholen te laten meedenken over het duurzaamheidsbeleid, deelde de gemeente Boxtel deze week de dvd 'Dr. Seuss, De Lorax en het verdwenen bos' uit, een animatiefilm die is gebaseerd op een kinderboek over een bijzondere bosbewoner die het bos beschermde, voordat het verdween. ,,Wij geloven dat deze film goed weergeeft welke invloed onze levensstijl heeft op de wereld", aldus Van de Wiel.

Leerlingen kunnen de film gebruiken om deel te nemen aan een wedstrijd. Boxtel zoekt naar het beste initiatief om een woning te verduurzamen, bijvoorbeeld andere manieren van afvalscheiding of besparen van elektriciteit. In de klas kunnen kinderen in groepjes nadenken over duurzaamheid en hun ideeën insturen naar de gemeente Boxtel. Dat mag een uitgeschreven idee zijn, maar ook andere vormen, zoals foto's, tekeningen of video's zijn welkom. Tot en met vrijdag 25 november is het mogelijk de ideeën in te sturen naar gemeente@boxtel.nl of naar het adres postbus 10.000, 5280 DA in Boxtel. Wethouder Van de Wiel kiest op 30 november de winnaar, die het boek 'Het raadsel van alles wat leeft' ontvangt.

David Andreae (rechts) bekeek maandag samen met leerlingen van de Prinses Amaliaschool hoeveel stroom de zonnepanelen in de school opwekten. In vier jaar tijd bleek omgerekend één klaslokaal van stroom te zijn voorzien.