Afbeelding
Foto: Peter de Koning

Iris Kappers bestaat vijfentwintig jaar

'Met haarwerken kan ik écht iets doen'

Lonneke Hoondert

,,Ondernemen en het kappersvak zijn me met de paplepel ingegoten", lacht Iris Schoenmakers. Dat lijkt een understatement met een vader die velen kennen als kapper Schoentje: Theo Schoenmakers. Al vijfentwintig jaar is Iris verslingerd aan het kappersvak. Naast dat ze knipt en kleurt in haar salon Iris Kappers, voorziet ze sinds tien jaar vrouwen met haaruitval ook van pruiken en haarwerken. Een dankbare taak. ,,Bij haarverlies komt veel verdriet kijken, het is fijn om dan écht iets te kunnen doen voor die vrouwen."

Verscholen in de tuin van haar ouderlijk huis aan de Molenstraat, waar broer Marc aan de voorzijde zijn kapperszaak runt en ook haar vader nog steeds op donderdag en vrijdag knipt, liet Iris acht jaar geleden haar kapsalon bouwen. Daarvoor werkte ze beneden en boven in het pand. Maar al snel groeide de kapsalon uit zijn jasje.

Hoewel Iris het 'gewone' knipwerk tot in de puntjes beheerst en op de hoogte blijft van de laatste haarmode door cursussen, is Iris Kappers geen salon waar je zo maar even vanaf de straat binnenwipt. Ze is naast kapster ook gecertificeerd en gecontracteerd haarwerkspecialist. In tegenstellingen tot duizenden kapsters, zijn er daar maar 350 van in Nederland. ,,Toen ik het huis van mijn ouders kocht, was ik nét begonnen met het aanmeten van haarwerken", vertelt Iris. De keus om de kapsalon achter in de tuin te bouwen was snel gemaakt. ,,Hoewel het algemeen geaccepteerd is om dingen aan je uiterlijk te veranderen, liggen haarwerken nog steeds heel gevoelig. Over Botox en borstvergrotingen wordt gewoon gepraat, maar op haarverlies rust nog steeds een taboe. Vrouwen die kampen met haarverlies stellen de privacy die ik bied zeer op prijs."

Maatwerk

De moderne en lichte tuinsalon straalt rust uit: een contrast met de drukke Molenstraat die zich op twintig meter van Iris Kappers bevindt. Die vredige sfeer creëert Iris bewust. Zo draait ze bijvoorbeeld geen muziek in haar kapsalon. ,,De vrouwen die hier komen, voelen zich geborgen. Er zitten ernstig zieke mensen in de stoel die door chemotherapie hun haar zijn verloren, maar ook patiënten met haarziektes die langdurig kaal door het leven moeten. Allebei heel verdrietig." Dat haar zaak aan huis gevestigd is, vindt Iris een uitkomst. ,,Haren laten zich niet vertellen wanneer ze uitvallen na chemo. Zondagavond heb ik nog gewerkt..."

,,Jij geeft me een stukje van mezelf terug", zei een klant laatst tegen Iris. De kapster legt uit: ,,Wanneer je haar eraf gaat, zie je er vaak uit als een patiënt. Dat vinden mijn klanten meestal het ergst. Het is voor mij een uitdaging om hen weer zichzelf te laten zijn." Met het maatwerk dat Iris levert zijn de haarwerken (gemaakt van echt haar) en pruiken (synthetisch haar) niet van echt te onderscheiden. ,,Iemand die een haarwerk nodig heeft, krijgt een uitgebreide analyse. We kunnen de dikte en dichtheid van de haardos bepalen, maar ook de structuur en de kleur. Heel glad of juist kroezend: het kan allemaal."

Emotioneel

Door het werk als haarwerkspecialist ontwikkelt ze meestal een diepe band met klanten. Na tien jaar heeft ze dan ook een vaste klantenkring uit allerlei windstreken weten op te bouwen. ,,Vijfentwintig jaar geleden had ik dit niet gekund. De mensen in mijn stoel hebben vaak meer nodig dan alleen een haarwerk. Dat is best zwaar, maar ik heb geleerd dat emotionele aspect een plaats te geven. Ik zie het nu als een voorrecht. Ik kan écht iets betekenen voor iemand die ziek is."

Meer weten over het werk van Iris? Kijk op www.iriskappers.nl.

FOTO BOVEN: Iris Schoenmakers runt al vijfentwintig jaar Iris Kappers. Naast het kapperswerk is ze ook haarwerkspecialist. (Foto: Peter de Koning).


Bewegen voor

senioren bij

De Dommel

Het Senioren Behandelcentrum van Fysiotherapie De Dommel aan het Molenpad start in november weer met de cursus 'Bewegen voor senioren 70-plus'.

Het fysiotherapeutisch centrum traint al meer dan tien jaar groepen onder begeleiding. Een oefengroep gericht op senioren van boven de zeventig jaar ging begin 2015 van start na aanleiding van de veranderingen in de zorg. De oefengroep is opgezet, zodat senioren preventief aan hun eigen gezondheid kunnen werken en langer zelfstandig thuis blijven wonen.

De oefengroep voor senioren komt elke dinsdag om 10.00 uur 45 minuten bijeen. Er wordt getraind met maximaal tien personen. De begeleiding wordt geboden door een fysiotherapeut die gespecialiseerd is in ouderen. De training staat in het teken van balans, valpreventie, conditie, kracht en lenigheid. Na een warming-up trainen deelnemers individueel en gericht op hun hulpvraag. Meer informatie: fysio@fysiotherapiededommel.nl of (0411)-62 44 04.