Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

Vier dagen lang muziek en gezelligheid in Gemonde

Dorpskermis met 'ons-kent-ons gevoel'

Wendy van Lijssel

Inwoners van Gemonde en liefhebbers uit de omgeving konden van zaterdag tot en met dinsdag zwieren en zwaaien tijdens de jaarlijkse kermis in het dorp. De weergoden waren iedereen goedgezind en dát kwam de sfeer en drukte op het kermisterrein en in de aanwezige attracties ten goede.

Een supermarkt telt Gemonde al jaren niet meer, maar wél twee horecagelegenheden. Die grepen de komst van de kermis dan ook gretig aan om uit te pakken met een muzikaal programma. Niet alleen in de avonduren, maar ook tijdens een matinee op maandag gingen in de café's De Schuif en Kloosterzicht de voetjes van de vloer.

Getuige de lange rij bij de viskraam op de kermis op maandagavond deden de kroegen goede zaken. Voornamelijk mannen dekten de schuimlaag in hun maag af met een visje. Een enkeling poogde zelfs nog een dansje te wagen met een dame die toevallig passeerde. Het kan allemaal in Gemonde waar het 'ons-kent-ons gevoel' overheerst en iedereen elkaar op de kermis tegen het lijf loopt.

De viskraam is van Camiel de Raden. De vader van de kermisexploitant bemande enkele meters verderop de oliebollenkraam. ,,Wij staan hier al veertig jaar. De Gimmese kermis is één van de gezelligste uit de regio. Een echte dorpskermis", glunderde Camiel.

Minder in trek

Een vaste bezoekster van de kermis bevestigde dat het evenement leuk en belangrijk is voor het dorp. Ondanks dat merkte ze dat er door de jaren heen minder animo is voor verschillende attracties. ,,Er komen hier steeds meer mensen wonen, maar het lijkt wel of de kermis steeds minder in trek is. Verleden jaar stond er nog een grote draaimolen en nu staat er een kleintje", wees ze op de niet al te grote carrousel.

De Gemondse zou het jammer vinden als het tijdelijke attractiepark volgend jaar niet meer terug zou keren. Iets waar de aanwezige kinderen niet aan moeten denken. Massaal bezochten zij maandagavond de autoscooters en de cakewalk. Morris Boom, Thijs van Oorschot, Tycho Bayens en Luuk van Hal genoten met volle teugen. De botswagens en 'grijper' waren favoriet. Wensen zijn er nog wel. ,,Het zou mooi zijn als er een Octopus of rups bij zou komen volgend jaar of zo'n zweefmolen die heel hoog de lucht ingaat voor hij gaat draaien", bedachten de heren hardop. Kim van Oirschot, Romy en Marly den Ouden en Femke Duquesnoy promootten daarentegen een reuzenrad of suikerspinnenkraam.

VEEL GEGIECHEL

Wensen voor de toekomst zijn er te over, maar voor deze kermis was de jeugd meer dan tevreden met de geplaatste attracties. Naast dat kinderen met veel gegiechel een poging deden de cakewalk zonder te vallen te doorstaan, waagden ze ook hun kansen bij de schietkraam, darts en het touwtje trekken.

FOTO BOVEN: De Gemondse kermis stond vier dagen lang garant voor plezier in het dorp. Ook de attracties vielen in de smaak bij de Gemondenaren en in de cafés Kloosterzicht en De Schuif werd een uitgebreid muziekprogramma aangeboden. (Foto's: Albert Stolwijk).


Kledinginzamelactie

Basisschool Sint-Lambertus in Gemonde organiseert woensdag 19 oktober de actie Bag2School. Tussen 08.00 en 09.00 uur kan op het schoolplein aan de Sint-Lambertusweg 112 oude kleding, verpakt in stevige plastic zakken, ingeleverd worden. Het mag gaan om tweedehands kleding, lakens, dekens, gordijnen, knuffelbeesten, schoenen, riemen en handtassen. De opbrengst komt ten goede aan de school; een deel wordt gebruikt voor de speelplaats en bijzonder lesmateriaal.

De draaimolen was weliswaar iets kleiner dan de attractie van vorig jaar. Dát mocht de pret niet drukken. De allerkleinsten hadden het prima naar hun zin in de carrousel.