Afbeelding
Foto: Hans van Doorn

ANNEKE VAN GIERSBERGEN IMPONEERT IN PODIUM BOXTEL

Terug naar de jaren 80 met Anneke...

Madonna, INXS, Prince, The Dukes of Hazard, Samantha Fox, Dallas. Onlosmakelijk zijn deze sterren verbonden met de jaren tachtig. Zangeres Anneke van Giersbergen nam het publiek in Podium Boxtel donderdag even mee terug naar deze periode. Vanuit haar tienerkamer blikte Anneke terug op haar jeugd. De jaren tachtig herleefden...

MARIËLLE WIJFFELAARS

Een typische tienerkamer uit de jaren tachtig: een muur vol posters van Madonna, een lichtgevende globe, rolschaatsen en een eikenhouten bed. Een wekker rinkelt en wordt door een halfslapende Anneke van Giersbergen door de kamer gesmeten. Welkom in 1985, waarin de toen 12-jarige zangeres haar muzieksmaak begon te ontwikkelen.

Anneke - opgegroeid in Sint-Michielsgestel maar mét veel familie in Boxtel - beleefde donderdag de try-out van haar voorstelling De Nieuwe Madonna in een uitverkocht Podium Boxtel. De titel van haar muzikale show heeft alles te maken met haar ultieme idool: Madonna. ,,Ik wilde vroeger altijd een jongetje zijn", verklapte de zangers die in het verleden furore maakte als zangeres van metalband The Gathering. ,,Vooral die blonde uit de serie The Dukes of Hazard." Maar dat veranderde toen Madonna de hitlijsten bestormde. ,,Zij was stoer, sexy en gewoon een lekker wijf", meldde Anneke met onvervalst Brabantse tongval. ,,Ze kon alleen niet zo heel erg goed zingen."

BROKEN WINGS

Met een akoestische versie van Material Girl wist Anneke het publiek helemaal in te pakken. Zonder beat en synthesizers werd de wereldhit ineens een rustig nummer met pakkende tekst. Datzelfde gold eigenlijk voor alle nummers die de inmiddels 43-jarige zangeres op het podium ten gehore bracht. Met Time after Time (Cindi Lauper), Tear Us Apart (INXS), Faith (George Michael) en de absolute topper Broken Wings (Mr. Mister) nodigde Anneke het publiek uit zachtjes mee te zingen en keerden de jaren tachtig weer even terug.

De indrukwekkende vertolkingen van bekende liedjes werden afgewisseld met hilarische én herkenbare gebeurtenissen uit de jeugd van Anneke. Zo ging de zangeres in haar jeugd vaak logeren bij tante Doortje, die een kledingzaak runde in Boxtel. ,,Ik zong voor haar vaak het nummer Broken Wings", blikte Anneke terug. ,,Speciaal voor haar heb ik het lied ingestudeerd." Tante Doortje - met vele familieleden ook aanwezig in Podium Boxtel - wist daar echter niks meer van... Anneke: ,,Daar gaat mijn verhaal. Bedankt..."

HAARLAK

Een sprong vooruit in de tijd. Het is 1987 als Anneke op veertienjarige leeftijd met haar godsdienstlerares en een klasgenootje naar haar eerste concert gaat: Prince treedt op in de Galgenwaard in Utrecht. Vol enthousiasme blikte de zangeres terug op deze belevenis: ,,Niks niet schijnen met lichtjes van je gsm, maar gewoon een echte aansteker in de lucht houden", vertelde Anneke. ,,Dat was trouwens levensgevaarlijk met al die haarlak in je kuif."

Het was ook rond die tijd dat puber Anneke dankzij broer Jos kennismaakte met metalmuziek. Want de Top 40? Dat was volgens Jos 'zonder inhoud en betekenis'. ,,Ik werd langzaamaan een échte fan van metal. De teksten zijn prachtig." En dat bewees de zangeres met een indrukwekkende bewerking van het nummer Wasted Years van Iron Maiden. Zonder keiharde gitaren en drumsolo's maar mét gevoel en haar prachtige stem maakte Anneke van het lied een ingetogen nummer.

De staande ovatie na afloop was absoluut welverdiend. Anderhalf uur lang nam Anneke het publiek mee terug in de muzikale tijd maar gaf een eigen draai aan bekende hits. Met gevoel, een indrukwekkende stem én grote muzikaliteit. De Nieuwe Madonna is opgestaan.

FOTO BOVEN: Op het bed (,,Echt van mij, van de week nog opgehaald bij ons pap en ons mam") in haar tienerkamer vertolkte Anneke van Giersbergen wereldhits uit de jaren tachtig. (Foto: Hans van Doorn).


'Rots' vult zich met accordeonmuziek

Boxtelaar Frans van der Aa staat zondag 30 oktober uitgebreid stil bij zijn zevende lustrum als accordeonbouwer. In gemeenschapshuis De Rots aan de Nieuwe Nieuwstraat vindt ter gelegenheid van dat lustrum een concert plaats waar de accordeon centraal staat.

Tijdens het lustrumconcert in De Rots, dat om 13.00 uur begint, beklimmen tal van artiesten het podium. Brusselaar Gjovalin Nonaj trapt af met eigen werk. De geboren Albanees is een zogeheten chromatische accordeonist. Daarna speelt Nonaj samen met Van der Aa (diatonische accordeon) en Lucie Huijs (fluit) vijf Balkancomposities. Deze formatie staat bekend als D'Alucia. Aansluitend zijn er optredens van drie succesvolle bands, te weten Trio Dhoore, Trio Cuat en de Tobermore Band. Allen spelen op accordeons die vervaardigd zijn door de Boxtelaar. Toegangskaarten voor het accordeonconcert kosten 10 euro. Meer weten? Kijk op www.accordeonmaker.com.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding