Afbeelding
Foto: Peter de Koning

Boxtelse ouderen leggen praktijkexamen af

'Af en toe rijd je nét iets te pittig...'

Lonneke Hoondert

De een zag het als een opfriscursus, de ander vond het fijn om van een professional advies te krijgen over de rijstijl. Tweeëndertig ouderen kropen vrijdag, samen met een rij-instructeur, achter het stuur voor de jaarlijkse autorijvaardigheidstest van KBO Boxtel en Liempde in het kader van de provinciale campagne 'Nul Verkeersdoden'. Een enkeling gaf aan het 'best spannend' te vinden. Deelnemer Frans Klein (78) draaide zijn hand er echter niet voor om. ,,Ik heb dertig jaar op de weg gezeten en legde wel 80.000 kilometer per jaar af."

Klein maakt nog altijd behoorlijk wat kilometers. In het verleden werkte hij jaren-


Workshops bij
Talent Factory
in Liempde

Talent Factory houdt in het weekend van zaterdag 15 en zondag 16 oktober eenmalig gratis workshops om belangstellenden kennis te laten maken met de talentenklas. Wie interesse heeft om te zingen, dansen of acteren, is welkom in het pand van Talent Factory aan de Bergstraat 11 in Liempde.

Vakkundig geschoolde docenten gaan in de workshops met de leerlingen aan de slag om te werken aan de verschillende disciplines: zang, dans en theater. Op beide dagen zijn belangstellenden welkom van 13.00 tot 16.00 uur.

Deelnemers in de leeftijd van 8 tot 18 jaar kunnen zich vooraf aanmelden via www.talentfactory.nl.

lang in Brussel. ,,Ik ken daar beter de weg dan bijvoorbeeld in Rotterdam", lachte hij. De Boxtelaar maakt nog elke dag gebruik van zijn auto.

Tóch vond hij het nuttig om mee te doen aan de rijvaardigheidstest. ,,Er zullen ongetwijfeld stomme gewoontes zijn ingeslopen en ik vind het goed om een ander eens kritisch te laten kijken naar mijn rijstijl."

Betsie van der Sloot, voorzitter van KBO Boxtel, gaf samen met Sina van Alphen in gemeenschapshuis De Walnoot het startsein voor de cursus. ,,Een uitstekend moment om de kennis van het autorijden eens op te frissen. Je kunt immers niet alles bijhouden. De regels in het verkeer veranderen snel. Je leest daar vluchtig iets over in de krant, maar het beklijft niet echt. Na de rijvaardigheidstest hebben jullie hopelijk het gevoel dat jullie weer veilig de weg op kunnen."

Soepeltjes

Miel van Gerven (75) uit Eersel stapte bij Klein in de auto om zijn rijvaardigheden te beoordelen. De rij-instructeur had veertig jaar een eigen rijschool en werkt al 25 jaar voor het Breed Overleg Ouderen en Mobiliteit (BROEM). ,,Ik vind het belangrijk dat ouderen in beweging blijven. Je moet zo lang als je kunt mobiel blijven. Dan is je wereld groter", lichtte Van Gerven toe. Ondanks dat de jaren voor de ritadviseur gaan tellen, rijdt Van Gerven nog heel Europa door. ,,Vorige week toerde ik nog dwars door Parijs."

Klein manoeuvreerde zijn wagen soepeltjes het parkeervak uit en gaf instructeur Van Gerven vervolgens een tour langs de hoogtepunten van Boxtel: de Sint-Petrusbasiliek, het oude woonhuis van dokter Hoek en sportpark Molenwijk kwamen aan bod.

Ook de kern van Esch werd doorkruist. Anders dan bij échte rij-examens mocht degene achter het stuur de koers bepalen. ,,Ik ben nog nooit in Boxtel geweest, dus ik laat me verrassen", zei Van Gerven.

Slow-motion

Waar ouderen vaak het predicaat krijgen dat ze te langzaam rijden, gaat die vlieger voor Klein absoluut niet op. ,,Ik houd niet zo van slow-motion", grapte hij. Af en toe reed Klein naar de mening van Van Gerven echter íets te vlot door de bochten. ,,Dat mag wel wat minder snel. Je weet immers nooit wie er aan het einde van een onoverzichtelijke bocht staat", was zijn advies.

De keeropdracht in de krappe Mezenlaan vlakbij café 't Renpaard verliep soepel. ,,Je bent nog handig zat met het voertuig", complimenteerde Van Gerven. ,,Ik zie dat je gewend bent om auto te rijden. Jou durf ik wel los te laten in het verkeer", beoordeelde de instructeur na afloop van het ritje de rijkunsten van Klein.

De uitslag van de autorijvaardigheidstest kwam niet echt als een verrassing voor de Boxtelse automobilist. Toch besloot Van Gerven zijn oordeel met een puntje van kritiek. ,,Af en toe rijd je nét iets te pittig." Maar of dát nou zo bezwaarlijk is...

FOTO BOVEN: Frans Klein (rechts) legde vrijdag de autorijvaardigheidstest af. Rij-instructeur Miel van Gerven beoordeelde zijn rijkunsten. (Foto: Peter de Koning).