Afbeelding
Foto: Peter de Koning

SYRIËRS EN BOXTELAREN VERBINDEN TIJDENS KOKEN

'Hummus zoals mama dat maakt: heerlijk!'

MARIËLLE WIJFFELAARS

Er is oorlog in het land waar je woont en je vlucht weg. Je komt met je gezin terecht in een dorp waar je niemand kent. Je spreekt de taal niet, kent de gewoontes niet en je leven is totaal anders. Voor Syrische vluchtelingen is dat een bekend verhaal. Maar: koken en eten doen mensen overal ter wereld. En daarin kun je elkaar vinden, zo bleek gisteravond tijdens de kookavond van De Smaak van Boxtel.

Pas drie weken wonen Hanif en Hadia met hun zes kinderen in Boxtel. Ze lieten alles achter in Syrië en vluchtten naar Nederland. Ze spreken de taal niet en kunnen ook geen Engels. Tijdens het koken is daar echter niets van te merken. Vol enthousiasme ging het stel aan de slag om heerlijke gerechten uit hun vaderland te bereiden. En uitleg geven aan de andere koks? Dat was dankzij Syriërs die al langer in Nederland wonen én met gebruik van gebarentaal geen probleem.

De mannelijke koks stonden af en toe wat hulpeloos toe te kijken. Want in Syrië is koken een 'vrouwending'. ,,Kan ik iets voor je doen?" vroeg een Boxtelse kok beleefd. ,,Ja, de oven goed aanzetten", luidde het antwoord.

In het restaurant waar na het kokkerellen gezamenlijk werd gegeten, was de dertienjarige Ahed druk bezig met het oppoetsen van bestek en het dekken van de tafels. ,,Of ik niet moet helpen koken? Nee, dat doet mijn moeder altijd", bekende hij eerlijk. ,,Afwassen en tafeldekken doe ik wel, dat hoort er ook bij."

Negen maanden woont hij inmiddels met zijn familie in Liempde. De Nederlandse taal is de jongen al heel goed machtig. ,,Ik ga naar het Koning Willem I College in 's-Hertogenbosch", vertelde Ahed trots. ,,Het gaat heel goed en iedereen is zo vriendelijk." Het Syrische eten hoeft hij dankzij de kookkunsten van zijn moeder niet te missen. Zijn lievelingsgerecht? Dat is makkelijk: hummus. ,,Dat wordt gemaakt van meel en kikkererwten. Heerlijk."

FOTO BOVEN: Hanif (rechts) en Hadia (tweede van rechts) zijn pas drie weken in Nederland. Tijdens De Smaak van Boxtel keerden zij even terug naar hun vaderland en maakten een heerlijke baklava. (Foto: Peter de Koning).

Afbeelding