'FIETSTUNNELTJE DUS VERKEERDE KEUZE?'

Balans verbaasd over plan derde oprit A2

HENK VAN WEERT

Oppositiepartij Balans in de Boxtelse gemeenteraad zegt te zijn 'opgeschrikt' door de wens van B. en W. om een derde Boxtelse aansluiting te onderzoeken op de rijksweg A2. Dit nieuws publiceerde Brabants Centrum twee weken geleden uit de daags tevoren gepresenteerde gemeentebegroting voor 2017. Balans omschrijft het plan als een 'proefballonnetje' en vindt dat hierover eerst met inwoners moet worden gesproken.

Bij de begrotingspresentatie vertelden burgemeester Mark Buijs en verkeerswethouder Herman van Wanrooij dat zij samen met het provinciebestuur de mogelijkheden willen onderzoeken om ter hoogte van het viaduct Peters Hoek (Schijndelsedijk) een nieuwe aansluiting op de A2 te realiseren. Het zou een oplossing moeten bieden voor verkeer vanuit Schijndel dat zich nu nog door de bebouwde kom van Boxtel een weg baant naar Tilburg. Als een derde aansluiting niet mogelijk blijkt, zou een parallelweg langs de A2 (tussen Schijndelsedijk en afslag 26 bij Liempde), een oplossing kunnen zijn, denkt het college.

Als de dubbele overweg in de Tongersestraat in de toekomst verdwijnt en


Boombakken uit
Stationsstraat weer
naar Breukelsplein

De boombakken die ruim een jaar de Stationsstraat in Boxtel opfleurden, zijn deze week verplaatst naar het Breukelsplein. De proef is ten einde, heeft André Eijkemans van Toko Boxtel te horen gekregen van de gemeente Boxtel. In november wordt de proef geëvalueerd.

De ondernemers in de Stationsstraat vinden het jammer dat de boombakken weer verdwenen zijn, meldt Ellen Schellekens van De Firma Fotografie. Net als een jaar eerder drongen de winkeliers in augustus 2015 aan om een aantal boombakken in de Stationsstraat te laten staan. Daar waren alle mobiele bomen van het Breukelsplein tijdelijk 'geparkeerd' vanwege de kermis op het parkeerterrein.

De boombakken staan op het Breukelsplein sinds de herinrichting in 2013. Wethouder Eric van den Broek stemde na de kermis van 2015 in met een proef van een halfjaar om een aantal mobiele tulpenbomen niet terug te plaatsen op het parkeerterrein, maar te handhaven in de Stationsstraat. Maar de bomen bleven langer staan. Niet tot ontevredenheid van de winkeliers in de straat overigens.

plaatsmaakt voor een fietstunnel moet dit verkeer over de zogeheten noord/zuid-as (Bosscheweg, Brederodeweg, Eindhovenseweg). Maar omwonenden verwachten dat met name het smalle wegprofiel van de Eindhovenseweg, net over de Dommelbrug, een bottleneck wordt. Zij kaartten hun verontrusting eerder dit jaar aan bij de wethouder, die samen met de burgemeester op uitnodiging van de buurt ter plekke ging kijken op. Tijdens een interview in deze krant opperden bewoners Frans van der Eerden en Riens Timmer van de Eindhovenseweg al om de oplossing voor de verkeerstoename te zoeken bij de A2.

DUVELTJE UIT DOOSJE

Dat een derde aansluiting óp dan wel een parallelweg lángs de rijksweg nu in de gemeentebegroting voorkomt, verrast fractievoorzitter Wim van der Zanden van Balans. In een brief met vragen die hij maandag aan het college van B. en W. stuurde, spreekt hij van een 'duveltje uit een doosje'. Bovendien merkt Van der Zanden op dat dit onderwerp geen deel uitmaakt van het beleidsprogramma dat de coalitiepartijen Combinatie95, SP, InBox en D66 bij hun aantreden in het voorjaar van 2014 presenteerden.

Ook vraagt Balans zich af wanneer de gemeenteraad wordt geïnformeerd en of het niet beter was geweest vooraf de inwoners te raadplegen. Bovendien verwijt Van der Zanden het college dat zij nu pas tot inzicht komt dat het aanleggen van een fiets- in plaats van een autotunnel bij de dubbele overweg grote negatieve gevolgen heeft voor belangrijke delen van Boxtel. ,,Maar beter laat dan nooit…"

Burgemeester Buijs benadrukte bij de begrotingspresentatie dat het realiseren van een derde aansluiting of een parallelweg bij de A2 financieel niet te behappen is voor Boxtel alleen. Een daarom zijn gesprekken opgestart met de provincie. Balans heeft niet veel vertrouwen in een succesvol resultaat en verwacht dat Boxtel alleen moet opdraaien voor de gevolgen van de keuze voor de fietstunnel.