investering van 80 miljoen euro

Treintraject Brabantroute moet veiliger én stiller

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Tachtig miljoen euro. Dit bedrag wordt uitgetrokken door het Rijk, de provincies Noord-Brabant en Limburg, verschillende gemeenten en ProRail om het spoor tussen Moerdijk en Venlo op korte termijn veiliger, stiller en leefbaarder te maken voor de omgeving. Ook Boxtel ligt aan deze zogenoemde Robuuste Brabantroute en kan de komende jaren extra maatregelen verwachten.

Door toename van goederenvervoer via het spoor neemt de overlast voor de omgeving toe in de vorm van geluid, trillingen en beperkte bereikbaarheid doordat de overgangen langer gesloten zijn. Eerder werd al bekend dat de Brabantroute te maken heeft met extra goederentreinen die gevaarlijke stoffen vervoeren. De treinen rijden over dit traject, omdat Duitsland verder gaat met de bouw van een derde spoor op de Betuweroute waardoor in de toekomst meer goederenvervoer over dit traject kan plaatsvinden.

Dit zal nog tot 2022 duren, voorspelt de provincie Noord-Brabant. Op initiatief van de provincie is door de gemeenten langs de Brabantroute nadrukkelijk bij het ministerie en ProRail aangedrongen op de noodzaak van maatregelen om het spoor leefbaarder en veiliger te maken. Vervolgens is een maatregelenpakket opgesteld. Wethouder Herman van Wanrooij van de gemeente Boxtel liet zich dinsdag in Breda bijpraten door gedeputeerde Christophe van der Maat van de provincie. ,,Duidelijk is dat een vermeerdering van het aantal goederentreinen op het traject Brabantroute in zijn ogen onbespreekbaar is."

meteren-boxtel

Om te voorkomen dat treinen door een rood sein rijden, wordt op 93 verschillende plekken, onder meer in Boxtel, langs de Brabantroute het veiligheidssysteem ATB-vv aangebracht. Langs de gehele route komen raildempers in combinatie met schermen. Van Wanrooij: ,,Dit zou moeten leiden tot een vermindering van het geluid met drie decibel, volgens de kenners hetzelfde als de helft van het geluid." De wethouder geeft aan dat deze maatregelen zo snel mogelijk moeten worden ingevoerd, de verwachting is in 2017.

Daarnaast wordt de komende jaren ook nadrukkelijk gekeken naar trillingshinder. ,,Dat is een apart fenomeen", aldus Van Wanrooij. ,,Het gewicht van de goederenwagons speelt hierin een belangrijke rol. Als je de treinen echter minder vol laadt, moeten er echter weer meer treinen rijden. De komende jaren wordt gebruikt om onderzoek te doen naar trillingen."

De wethouder gebruikte het 'bijpraatmoment' met de gedeputeerde ook om de aandacht te vestigen op het traject Meteren-Boxtel. Het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS) zorgt voor een toename van het treinverkeer op dit traject. ,,Het project kent een andere planning, maar ik heb toch gevraagd om een deel van het traject mee te nemen bij de huidige maatregelen. Het grenst immers aan de Brabantroute. De gedeputeerde zei niet op voorhand nee..."


The Herriecanes

De Boxtelse rockband The Herriecanes verzorgt zondag 15 oktober om 20.30 uur een optreden in café D'n Boer aan de Corpus in Boxtel. De toegang is gratis.

De Rots

VRIJDAG 7 OKTOBER

Biljartvereniging De Rots        13.00

ZONDAG 9 OKTOBER

Body & Mind-beurs        11.00

MAANDAG 10 OKTOBER

Knutselen AVO        09.30

Biljartvereniging De Rots        13.00

Schildersclub Oircol        13.00

Vrije tijd en spelletjes AVO        13.30

De Vrijbuiters Cello        19.00

Tai chi        19.30

Zen-meditatie        19.30

DINSDAG 11 OKTOBER

Gym AVO        09.30

Biljartvereniging De Rots        13.00

Vrije tijd en spelletjes AVO        13.30

Kienen KBO        13.30

WOENSDAG 12 OKTOBER

Knutselen AVO        09.30

Naailes SUB        13.00

Biljartvereniging De Rots        13.00

Vrije tijd en spelletjes AVO        13.30

Beautymiddag Rotskids        14.00

Bridgeclub De Rots        19.30

Kinderkleding- en speelgoedbeurs        20.00

DONDERDAG 13 OKTOBER

Knutselen AVO        09.30

Computerles SUB        13.00

Biljartvereniging De Rots        13.00

Vrije tijd en spelletjes AVO        13.30

Quilten        13.30

Tai chi        19.30