INSPIRATIEBIJEENKOMST OP 20 OKTOBER

'Boxtel verandert door Mozaïek Dommelvallei'

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Wethouder Peter van de Wiel van de gemeente Boxtel ondertekende vorig jaar het manifest Dommelvallei, samen met vertegenwoordigers van elf andere Brabantse gemeenten, de provincie, waterschappen en onderwijsinstellingen. De eerste concrete projecten voor de Dommelvallei tussen Eindhoven en 's-Hertogenbosch zijn inmiddels ingediend. Maar daar stopt het niet mee. Het regionaal gebiedsprogramma wordt jaarlijks aangepast. Mensen met creatieve ideeën zijn donderdag 20 oktober om 20.00 uur dan ook welkom op de informatie- en inspiratiebijeenkomst in de Boxtelse raadzaal.

Economie, toerisme, recreatie, natuur en landschap: met Mozaïek Dommelvallei kan volgens wethouder Van de Wiel een grote impuls gegeven worden aan de gemeente Boxtel. ,,De vergelijking met Landschappen van Allure is snel gemaakt. Bij dat project lagen de financiën echter vast. Dat is bij Dommelvallei niet het geval, waardoor we telkens kunnen kijken naar nieuwe initiatieven."

Waar het edelhertenproject het paradepaardje is van Landschappen van Allure, vormt water het hoofdthema van Mozaïek Dommelvallei. ,,Het klimaat verandert, waardoor er aanpassingen moeten worden gedaan in het landschap", aldus wethouder Van de Wiel. ,,We kijken breder en hebben hieraan andere thema's gekoppeld, zoals wonen, werken, ontspanning, gezondheid, erfgoed en biodiversiteit."

Van de Wiel noemt De Groote Waterloop als voorbeeld. Van dit zogenoemde koploperproject, dat onlangs is ingediend bij de provincie, is de gemeente Boxtel initiatiefnemer. De verwachting is dat eind dit jaar meer duidelijkheid komt over de financiering. ,,Duidelijk is dat het een kansrijk project is", aldus Van de Wiel. Hij verwacht dat het project op basis van co-financiering moet worden gerealiseerd.

Doel van het project is de ecologische verbindingszone De Groote Waterloop in Liempde opnieuw in te richten. De beek begint in de landgoederen Velder en Heerenbeek en loopt langs De Scheeken naar de Dommel. Door een aantal ingrepen komt er meer ruimte voor natuur en landschap en wordt ingespeeld op de gevolgen van klimaatverandering. ,,Aan dit project zijn andere onderdelen gekoppeld", zegt Van de Wiel. De verwachting is dat het gebied toeristisch en recreatief aantrekkelijker wordt na de aanpassingen. ,,Zo is er een inwoner aan de Hamsestraat die plannen heeft voor een recreatieve waterplek nabij de Groote Waterloop." Ook het bouwplan Hamsestraat-Roderweg, aanpassingen aan de riolering in Liempde en het onderzoek naar oplossingen voor het vele water dat vanaf rijksweg A2 in de Groote Waterloop stroomt, maken onderdeel uit van het project. Het gehele project is begroot op 1 miljoen euro.

watermolens

Ook de terugkeer van de Kasterense watermolen, een plan waar al veelvuldig over gesproken is, lijkt weer op de agenda te staan. Een aantal inwoners heeft stichting Kasterense Watermolens opgericht. ,,Het plan is echter nog niet rijp om ingediend te worden", licht Van de Wiel toe. ,,Dat geldt ook voor het herstel van de Binnendommeltjes in het centrum."

De wethouder benadrukt dat Dommelvallei niet iets van de gemeente moet worden. ,,We dagen inwoners uit om met creatieve ideeën te komen. Belangrijk is dat niet het individuele, maar het gebiedsbelang voorop staat. De informatie- en inspiratiebijeenkomst op 20 oktober biedt ook de mogelijkheid voor mensen om met anderen in gesprek te gaan. Wie weet wat daar uit komt. Ik zei het al toen Landschappen van Allure ontstond en ik zeg het nu weer: Boxtel, Liempde en Lennisheuvel kunnen écht veranderen door Mozaïek Dommelvallei."