Afbeelding
Foto: Marcel Fischer

PATERS, GEMEENTE EN WATERSCHAP VERRICHTEN ONDERZOEK

Waterkwaliteit Stapelen onvoldoende

In opdracht van de paters assumptionisten, de gemeente Boxtel en waterschap De Dommel zijn de voorbije jaren meerdere studies gedaan naar de slechte waterkwaliteit van de gracht rond kasteel Stapelen. Op dit moment worden de conclusies van meerdere studies met elkaar vergeleken en is het tijd om een plan van aanpak te maken.

MARC CLEUTJENS

De meeste recente onderzoeken werden verricht in opdracht van waterschap De Dommel, dat volgens adviseur waterkwaliteit Maarten van Schijndel meerdere keren op pad ging om water en bodem van de slotgracht te bestuderen. Tijdens warme zomerdagen werd onder meer goudalg aangetroffen, die een opvallende waas veroorzaakt aan het wateroppervlak. ,,In eerste instantie werd gedacht aan blauwalg, maar het bleek goudalg te zijn", licht Van Schijndel toe. ,,Opvallend is dat goudalg leeft van blauwalg, dat bij Stapelen niet voorkomt. Ook botulisme is er nog niet geconstateerd."

Volgens de adviseur van het waterschap bestaat de bodem van de eeuwenoude gracht uit een dikke laag slib, die gevormd is door de bladeren van bomen die er elk jaar tijdens de herfst in terechtkomen. ,,De waterkwaliteit is ook niet zo goed omdat er vroeger jarenlang is geloosd op de gracht. In vroeger tijden, toen er in het kasteel nog geen riolering was, werd afvalwater rechtstreeks in de gracht gestort en dat draagt natuurlijk niet bij aan een gezond waterklimaat."

VISSTERFTE

In warme zomermaanden wordt in het water van de gracht niet alleen goudalg aangetroffen. Verschillende schimmels en bacteriƫn komen er veelvuldig voor en zorgen nogal voor een zuurstoftekort. Dat leidt tot vissterfte. ,,Alle studies laten zien dat de waterkwaliteit van de gracht niet in balans is en dat maatregelen nodig zijn", zegt Van Schijndel. Het uitbaggeren van de gracht zou een optie kunnen zijn, maar die operatie is erg kostbaar. ,,We spelen ook met het idee om te kijken of het water op innovatieve, biologische manier gezuiverd kan worden."

De waterschapper vult aan dat nog overleg gevoerd moet worden over de kosten van zo'n schoonmaakoperatie. Hij geeft aan dat de gemeente Boxtel en waterschap De Dommel graag meedenken, maar het eigendom van de gracht ligt bij de paters assumptionisten. ,,Om die reden voeren we overleg om alle conclusies en aanbevelingen te delen en een oplossing te zoeken om de gracht schoon te maken. Dat is nodig omdat Boxtel trots is op zijn kasteel en bezoekers ook een schone gracht willen zien."

Van Schijndel opperde deze week het idee om ook fondsen aan te boren waarmee subsidies beschikbaar zouden kunnen komen.

FOTO BOVEN: Herfstkijkje op de gracht van kasteel Stapelen, gemaakt in november 2014 door de Boxtelse fotograaf Marcel Fischer.


'SLACHTOFFER MISHANDELD IN LIEMPDE'

Politie-onderzoek Liempde
in moordzaak Eindhoven

Tommie van der Burg (31) uit Best werd vorig jaar doodgeschoten bij Hotel Van der Valk aan de Aalsterweg in Eindhoven. Uit gesprekken met diverse personen bleek dat hij een jaar eerder zwaar werd mishandeld bij een woning in Liempde.

De politie heeft dinsdagochtend een 64-jarige man uit Best en een 36-jarige man uit Oirschot aangehouden. Het tweetal wordt verdacht van betrokkenheid bij de zware mishandeling. Momenteel wordt een aantal panden onderzocht, waaronder twee in Liempde. In mei werd al een 44-jarige man uit Eindhoven aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de moord op Van der Burg. Hij zit nog altijd vast, evenals een 37-jarige vrouw uit Eindhoven.

De verdachten uit Best en Oirschot werden overgebracht naar het politiebureau en zijn daar verhoord over hun mogelijke rol bij de mishandeling in 2014. De politie sluit nieuwe aanhoudingen niet uit.

Van der Burg werd vermoedelijk eind april 2014 zwaar toegetakeld in een woning in Liempde. Aanleiding voor de mishandeling zou mogelijk verband houden met een eerdere woninginbraak, waarbij hij vermoedelijk betrokken was. Het slachtoffer werd na de zware mishandeling met ernstige verwondingen opgenomen in het ziekenhuis, maar deed geen aangifte bij de politie. De nu aangehouden mannen waren allebei bekenden van het slachtoffer en van de politie, net als de 44-jarige verdachte.

De politie is direct na de arrestaties gestart met een zoekactie in de woningen van de verdachten in Best en Oirschot. Ook werden een paardenstal in Best en twee panden in Liempde doorzocht, waaronder de woning waarbij de mishandeling plaats zou hebben gevonden. Er werd gezocht naar sporen die kunnen worden gelinkt aan de mishandeling van 2014. Een verband tussen de mishandeling en de latere moord kan niet worden uitgesloten. Daarom zocht de politie ook naar mogelijke sporen die in verband kunnen worden gebracht met de dood van Van der Burg.

De recherche werd tijdens de doorzoekingen ondersteund door medewerkers van Defensie, die gespecialiseerd zijn in het zoeken naar verborgen ruimtes. De verwachting is dat deze werkzaamheden zeker de hele dag in beslag gaan nemen.

Boxtel

Beautymiddag Rotskids

Voor kinderen van de basisschool wordt woensdag 12 oktober van 14.00 tot 16.00 uur een beautymiddag gehouden in gemeenschapshuis De Rots. Meisjes kunnen hun haren laten krullen, vlechten en stijlen tijdens Rotskids. Ook nagelbehandelingen zijn mogelijk, net als een gezichtsmasker aan laten brengen en een scrubmassage.

Aanmelden kan via rotskids@derotsboxtel.nl. Deelname kost 2,50 euro en daarvoor krijgen een deelnemers ook iets te drinken en wat lekkers.

Halloween in De Rots

Kinderen van de basisschool zijn zaterdag 29 oktober welkom tijdens de halloweendisco van Rotskids in gemeenschapshuis De Rots aan de Nieuwe Nieuwstraat in Boxtel. Verkleed komen hoeft niet, maar wie zich het mooist (lees: engst) uitdost, wordt beloond. Deejay Larsson verzorgt tussen 19.00 en 21.30 uur de muziek. De toegangsprijs bedraagt 2,50 euro.