Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden

muziekgezelschap VIERT ZILVEREN JUBILEUM MET CONCERT

Horen én zien bij Boxtels koor Ratatouille

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Niet in Boxtel, maar op de Parade in hartje 's-Hertogenbosch ligt de oorsprong van Ratatouille, het kamerkoor dat op zaterdag 15 oktober haar zilveren jubileum viert. ,,We waren op stap met vrienden toen Anja van Driel en Ida van Ooik ons vroegen of we zin hadden een koortje op te richten", herinneren Jos Roest en Kees Schouwenaars, leden van het eerste uur, zich. ,,Het was al laat, we zeiden meteen ja. En toen zijn we aan het zingen geslagen..." Het kleine koortje groeide uit tot het huidige gezelschap van zeventien mensen en een dirigent dat een divers repertoire ten gehore brengt.

Da Koor. Zo heette Ratatouille in de begindagen. ,,Nadat we op de Parade hadden ingestemd met de oprichting van een koor, maakten we er vrij snel daarna serieus werk van", vertelt Jos. Kees, die de meeste koorervaring had, wierp zich op als muzikaal leider en in zijn woning aan de Kasteellaan vonden in de beginperiode de repetities plaats. ,,Ik sprokkelde wat nummers bij elkaar die niet zo gecompliceerd waren, zoals het themalied van de Grolsch-reclame, gecomponeerd door Clous van Mechelen en 'The lion sleeps tonight'. Die nummers zingen we af en toe nog steeds."

Na de woonkamer van Kees volgde al snel een kroeg in 's-Hertogenbosch als repetitieruimte: café Boerke van Osch. Inmiddels waren er wat nieuwe mensen aangesloten bij het koor. ,,Ons eerste optreden vond daar plaats", vertelt Jos. ,,We hadden een act bedacht waarbij we 'Koortje komt zo' zongen op de melodie van 'Busje komt zo'. Dat ging helaas niet vlekkeloos.."

Na de cafés Boerke van Osch en Sluis0 kwam het koor twintig jaar geleden in Boxtel terecht bij Het Renpaard aan de Esschebaan. ,,We groeiden in aantal én in kwaliteit", aldus Kees en Jos. Ook Wilma van Doremalen uit Boxtel sloot zich in die tijd aan bij Ratatouille. ,,Ik zing al mijn hele leven. Een vriendin was lid van Ratatouille en toen ik haar verhalen hoorde, leek het me zó leuk om deel uit te maken van het gezelschap dat ik stopte met mijn wekelijkse yogalessen. Van begin af aan heb ik het als een cadeautje ervaren dat ik zing in het koor."

medicijn voor de ziel

Na Het Renpaard volgde de blokhut van Scouting Boxtel als repetitieruimte. ,,Vervolgens hebben we nog in de Sint-Petrusschool en De La Salle gerepeteerd. En inmiddels zitten we nu een jaar in het voormalige schooltje op Stapelen, een prachtige locatie", aldus Marije Maas. De huidige voorzitter van Ratatouille sloot zich zeven jaar geleden aan bij het kamerkoor. ,,Ik woonde jaren geleden een optreden bij van BOXtheater. Ratatouille zorgde voor de muzikale begeleiding en ik was onder de indruk. Uiteindelijk kwam er een plaats vrij. Ik vind het heerlijk om te zingen; voor mij is het een medicijn voor de ziel." Ze noemt het kamerkoor 'een grote vriendenclub'. Jos, Kees en Wilma knikken instemmend. ,,Een repetitie is voor mij, en ik denk ook voor de anderen, een avondje uit", zegt Jos. ,,We zijn tegelijkertijd ook een democratisch koor", voegt Wilma toe. ,,Alles gebeurt in overleg. Bovendien bestaat Ratatouille uit mensen die allemaal bewust in het leven staan."

Van barokmuziek tot jazz en van pop tot klassieke stukken: alle genres komen voorbij tijdens een optreden van het muziekgezelschap. Kees: ,,Dat is ook de reden dat we het koor Ratatouille hebben genoemd: een ratjetoe van muziek. Er komt voor ieder wat wils aan bod." Ook besteden de leden veel aandacht aan de aankleding van concerten. ,,De kleding, hoe we ons opstellen, bepaalde grapjes tijdens een concert: we vinden het belangrijk dat het publiek naast horen óók iets te zien heeft", legt Kees uit. Daarnaast wordt binnen één concert ook in verschillende formaties opgetreden en wordt een opvoering verbonden aan een thema.

Het jubileumconcert op 15 oktober in de Sint-Theresiakerk te Lennisheuvel staat in de teken van de natuur, een thema dat bij de meeste Ratatouille-leden hoog in het vaandel staat. De entreeprijs bedraagt 10 euro, inclusief enkele consumpties. Kaartjes voor het jubileumconcert met feest in gemeenschapshuis De Orion kosten 15 euro, inclusief eten. In verband met de voorbereidingen vraagt Ratatouille kaartjes voor in ieder geval 'concert met feest' vooraf te reserveren. Dit kan via www.kamerkoorratatouille.nl of tel. 0411-67 28 56.

FOTO BOVEN: Kamerkoor Ratatouille viert op 15 oktober het 25-jarig bestaan. Van links naar rechts Jos Roest (25 jaar lid), Marije Maas (9 jaar lid), Wilma van Doremalen (17 jaar lid) en Kees Schouwenaars (25 jaar lid).