Afbeelding
Foto: Peter de Koning

FRANS VAN DER AA 35 JAAR VERKNOCHT AAN INSTRUMENT

Accordeons maken, een echte passie

MARGO BARTELDS

Precies 35 jaar geleden begon Frans van der Aa met het vervaardigen van muziekinstrumenten. Na elf jaar hobbymatig bouwen, maakte de Boxtelaar er in 1993 zijn beroep van en is hij als professional actief als accordeonmaker, stemmer en reparateur. Zijn naam is ook het handelsmerk van de door hem ontworpen en gemaakte diatonische accordeons. Ook Carel Kraayenhof is een van zijn klanten...

Op dit moment werkt hij aan VanderAa-accordeon nummer 0272 voor een Ierse klant. Zijn orderboek telt nu nog twintig bestellingen. Eén instrument vergt ongeveer een maand werk. Van der Aa, die deze maand zijn eerste AOW krijgt, zou er dus tot op hoge leeftijd mee door kunnen gaan, maar hij is in gesprek met een mogelijke overnamekandidaat.

Het 35-jarig bestaan van zijn bedrijf viert de accordeonmaker op zondagmiddag 30 oktober met een concert in gemeenschapshuis De Rots, waar een internationaal gezelschap van musici de diversiteit van de VanderAa-accordeons ten gehore zal brengen. Het trio D'AluciA, gevormd door Van der Aa op accordeon, zijn partner op fluit en Peer Veldhuizen op gitaar, zal ook eigen muziek van de accordeonmaker spelen.

BEVLOGEN

In de aanloop naar dat feestelijke concert, vertelt de bevlogen instrumentmaker met passie over zijn werk in de afgelopen jaren. Muziek speelde al lang een rol in het leven van de Boxtelaar. Het plezier van het eigenhandig iets creëren en zijn liefde voor de muziek vallen voor hem samen in het maken van deze instrumenten.

Als eerste maakte Van der Aa een draailier en een lier. Hij laat zien dat hij met uiterste precisie de vele, grotendeels houten, onderdelen uittekende waarna hij ze op de draaibank de juiste vorm en afmetingen gaf. Precies zoals hij het vroeger leerde op de lts.

Beroepsmatig was Van der Aa later actief als grafisch ontwerper. Ook daarin trok het handmatige werk hem aan. In 1993 ging het reclamebureau, waar hij werkte, over op digitale vormgeving. Dat was voor hem hét moment om de sprong te wagen om aan de slag te gaan als accordeonmaker.

HERKENBARE KLANK

Inmiddels had Van der Aa al een internationale klantenkring. De klank van zijn instrumenten past goed bij de Ierse volksmuziek, maar ook de traditionele Balkan- en Zuid-Amerikaanse muziek sluit aan bij de warme klankkleur van de VanderAa accordeons. ,,Elke accordeonmaker heeft een eigen, herkenbare klank", vertelt hij in zijn Boxtelse atelier. Hij laat horen dat de bastonen van een Honner veel zwaarder klinken dan van een VanderAa. Het geluid van de Honner doet meer denken aan Amsterdamse volks- of kermismuziek, terwijl de teakhouten VanderAa meer verwantschap laat horen met de Ierse muziek.

Hobbymatig maakte Van der Aa zijn accordeons in Eindhoven. In Heeze ontstond VanderAa Accordeons. De Zuid-Amerikaanse muziek bracht hem in Colombia. Daar werkte en woonde hij ruim tweeënhalf jaar. Op precies 2.665 meter hoogte bleek de ijlere lucht voor de instrumenten verre van optimaal. ,,Het was bijna onmogelijk om de accordeons goed gestemd te krijgen", legt hij uit. ,,Daardoor waren de klanten minder tevreden. Het was een dure ervaring, maar sinds ik weer in Nederland werk, gaat het weer prima."

De liefde bracht Van der Aa in 2009 naar Boxtel. Toevallig of niet, maar de eerste instrumenten die hij destijds hobbymatig maakte, waren voor Boxtelse klanten. Zo erfde Stijn van der Linde de accordeon van opa Hans en hij is daar nog steeds erg trots op.

Frans van der Aa verzorgt zondag 30 oktober met andere muzikanten een lustrumconcert in De Rots. De toegang bedraagt 10 euro, kaarten zijn bij de ingang van het gemeenschapshuis te koop.

Meer informatie? Kijk op www.accordeonmaker.com of bel naar telefoonnummer (0411) 21 14 16.

FOTO BOVEN: Frans van der Aa vertelt over zijn grote passie: accordeons maken. De Boxtelaar viert zijn zevende lustrum als instrumentenmaker met een concert in gemeenschapshuis De Rots. (Foto: Peter de Koning).