Afbeelding
Foto: Peter de Koning

Margareth Luijkx geeft les bij Hipa Sports

'Yoga is kracht, balans en lenigheid'

Lonneke Hoondert

Het grootste vooroordeel van yoga is misschien wel dat het vooral voor 'zweverige types' is. En dat het geen échte sport betreft en beoefenaars vooral in een kleermakerszit mediteren. Wie een lesje hatha yoga of body & mind van Margareth Luijkx bij Hipa Sports volgt, komt daar echter snel op terug. ,,Yoga is kracht, balans en lenigheid", benadrukt de docente. ,,Maar, lichaam en geest vormen wél één geheel. Wanneer je lekker in je vel zit, voel je je geestelijk ook goed."

Ondanks haar voorliefde voor de oosterse levenswijze kwam het geven van yogalessen toevallig op haar pad. ,,Ik heb zoveel gedaan voordat dit voorbij kwam", lacht Margareth. ,,Ik ben onder meer postbode geweest en was gastvrouw bij Switch Kappers." Daarnaast werkte Margareth in Toulouse en Parijs. ,,Toen ik twaalf was, leerde ik op een Franse camping mijn man kennen. Op mijn 21e kregen we écht verkering en vertrok ik naar Toulouse." Inmiddels is ze al weer jaren terug Boxtel en voelt ze zich bij Hipa helemaal thuis. ,,Ik werk in een gezellig team. Het contact is hecht, ondanks dat je niet veel samenwerkt omdat je allemaal verschillende diensten draait."

In haar lessen probeert Margareth haar leerlingen tijdens de yoga-oefeningen uit te leggen waar alle poses goed voor zijn. ,,Ik wil zelf altijd weten waarom je iets doet. Als je dat weet, kun je beter de verschillende houdingen aannemen. Dat is erg belangrijk."

Persoonlijke touch

Margareth werkt nu tweeënhalf jaar in de sportschool aan de Duit, maar sportte er al toen het fitnesscentrum nog aan de Ons Doelstraat was gevestigd. ,,Ik twijfelde tussen twee sportscholen. Om me te oriënteren ging ik bij Hipa naar een les kijken. Een dag later werd ik in de supermarkt aangesproken door instructeur Ton van Erp. Ook al was ik heel vluchtig in zijn les geweest, bovendien in een zaal vol mensen, hij herkende me wel. Die persoonlijke touch, dát gaf de doorslag."

Boksen

De yogazaal wordt moeiteloos omgetoverd in een bokshal, waar stoere mannen én vrouwen het uiterste van zichzelf vergen. De lessen steps worden afgewisseld met spinning. Met twee zalen voor groepslessen en een grote ruimte met fitnessapparatuur waar sporters persoonlijk worden bijgestaan door de trainers, is Hipa Sports van alle markten thuis. De sportschool laat zich het best omschrijven als een fitnesscentrum waar vooral een ongedwongen sfeer hangt. ,,De huiselijkheid en het enthousiasme van het team haalden me uiteindelijk ook over om te gaan werken bij Hipa", vertelt Margareth. ,,Alles is lekker gewoon hier. Jong en oud, slank of een maatje meer: niemand bekijkt elkaar. Ik denk dat daar de kracht ligt van de sportschool."

Naast yogalessen en de groepsles body & mind - een soort poweryoga - begeleidt Margareth ook sporters die gebruik maken van de uitgebreide selectie fitnessapparaten. ,,Nadat ik was aangenomen, heb ik meteen een opleiding tot fitnesstrainer gevolgd." Of het nu gaat om groepslessen of om instructie bij apparaten voor kracht- of conditietraining, de instructrice geniet het meest van het persoonlijke contact met de leden van Hipa. ,,Ik leer de sporters graag kennen, zodat ik heel gericht advies kan geven. Ik ben heel nieuwsgierig en vraag altijd door", lacht Margareth. ,,Als iemand last heeft van zijn schouder, bied ik tijdens de yogalessen andere poses aan die niet zo belastend zijn. Maar ook als iemand niet zo lekker in zijn vel zit, probeer ik daar rekening mee te houden."

Shiatsu

De Boxtelse is altijd al gefascineerd door de Aziatische levensstijl en de manier waarop oosterlingen gezond blijven. ,,Naast yogadocent ben ik ook shiatsu-therapeut." Shiatsu is een Japanse massagetechniek die werkt met zogeheten drukpunten. ,,Eigenlijk liggen yoga en shiatsu heel dicht bij elkaar. Je maakt ruimte in het lichaam, zodat de levensenergie kan stromen." Om op de hoogte te blijven van alle ontwikkelingen volgt Margareth regelmatig lessen bij andere yogascholen, óók rondt ze zaterdag haar opleiding tot docent kinderyoga af. ,,Ik vind het belangrijk om te blijven leren. Dat doe ik ook in mijn lessen. Als leraar leer je ook van je studenten."

Hipa Sports verloot op Facebook via een like- en deelactie drie keer een maand gratis sporten. De actie loopt nog tot en met 31 oktober.

15.800. Dat is het aantal arbeidsplaatsen in de gemeente Boxtel. In de serie 'Werken in Boxtel' biedt Brabants Centrum wekelijks een kijkje op de werkvloer bij een lokale onderneming.

FOTO BOVEN: Margareth Luijkx geeft onder meer yogalessen bij sportschool Hipa Sports. (Foto: Peter de Koning).

Bloeddoek met blote handen...

Met enige verbijstering zie ik op foto's in Brabants Centrum dat de Boxtelse 'bloeddoek' voor onderzoek en restauratie met blote handen wordt aangepakt. Gezien de zuurgraad van de mensenhuid lijkt mij dat een riskante aanpak. Meermalen heb ik gezien dat de koster, als hij de bloeddoek uit de kluis haalt, steevast keurig witte 'museum' handschoenen draagt. Ik zou graag willen weten welke rechtvaardiging deze blote aanpak verdient. Zelfs naturisten gebruiken een doekje als ze in hun blootje ergens op willen gaan zitten (maar dat heeft ongetwijfeld andere redenen)…Eerder heb ik er al op geattendeerd dat bij het in de kerkvitrine monteren van de doek na de (al dan niet niet-doorgegane) processie ook niet altijd handschoenen worden gebruikt. Mijn filmbeelden tonen dat onmiskenbaar aan.

        GUUS BEKOOY

Reactie Christ van Eekelen (Heilig Bloedstichting): ,,De beide aan de Universiteit van Amsterdam afgestudeerde textielrestaurateurs alsmede hun docent hebben mij verzekerd dat het beter is deze klus zonder handschoenen te klaren dan met handschoenen. Ik heb dat vooraf aan de behandeling aan hen gevraagd, omdat ik daar ook anders over dacht. Zij hebben hun handen net zo vaak gewassen en ontvet als de arts in het ziekenhuis doet. Buiten deze drie deskundigen is er niemand aan de bloeddoek geweest."

Boxtel

Zingen bij D'n Boer

Donderdag 20 oktober wordt in café D'n Boer aan de Corpus een zangavond gehouden. Bezoekers zijn welkom vanaf 21.00 uur, deelname is gratis.