GEDEPUTEERDE IN GESPREK MET RAAD

Onvrede in Haaren over inmenging van provincie

CARRY DIRKX

Een ruime meerderheid van de gemeenteraad van Haaren sprak vorige week onvrede uit over de inmenging van de provincie Noord-Brabant in het traject van opsplitsen van de gemeente. De gemeenteraadsleden vroegen het college een uitnodiging te sturen naar de provincie om in gesprek te gaan. Gedeputeerde Anne-Marie Spierings laat weten op het verzoek in te gaan. Het gesprek zal hoogstwaarschijnlijk in oktober nog plaatsvinden, tijdens een openbare gemeenteraadsvergadering

Verbazing, onvrede en zelfs wantrouwen richting de provincie: dat liet een meerderheid van de raadsleden vorige week horen. De gemeenteraad van Haaren kwam op 29 september in een extra raadsbijeenkomst bijeen, om te vergaderen over een brief van de provincie Brabant. Daarin werd aangekondigd dat de provincie een procesbegeleider aanstelt in Haaren, om het traject van opsplitsen van de gemeente Haaren te begeleiden. Deze procesbegeleider zou in oktober aan de slag gaan en voor het eind van het jaar met een datum voor definitieve opsplitsing van de vier dorpen komen. In april besloot de gemeenteraad dat deze opsplitsing er komt, maar koppelde daar geen datum aan. Het college voerde vervolgens gesprekken met buurgemeenten als Oisterwijk en Boxtel. Zo heeft de gemeente Boxtel al aangegeven dat Esch in de toekomst welkom is zich aan te sluiten bij Boxtel. De provincie lijkt het proces nu te willen versnellen.

,,Het is onduidelijk wat de gedachtegang achter de brief is", aldus het Essche raadslid Peter den Ouden van Samenwerking '95. ,,Enerzijds krijgen we complimenten vanuit de provincie, dat we een moedig besluit hebben genomen over opsplitsen van de gemeente. Anderzijds wordt er nu een procesbegeleider aangesteld. Alsof 'een datum noemen' het enige is dat telt." Ook de VVD noemde de brief 'opmerkelijk'. Onvrede was er ook over het passeren van de gemeenteraad. ,,Er is niet eens gesproken met de raad", zei VVD'er Boy Scholtze. Dat, terwijl de provincie eerder aangaf dat jĂșist de gemeenteraad de beslissingen over de toekomst van de gemeente zou moeten nemen. ,,Regentenpolitiek", noemde Wil van Pinxteren van de eenmansfractie LLH het zelfs. Vier van de vijf raadsfracties - Samenwerking 95, CDA, VVD en LLH - brachten vervolgens een motie in. Daarbij vroegen ze het college een uitnodiging te sturen aan de provincie, om met de raad in gesprek te gaan over de inhoud van de brief en de achtergrond daarvan.

voorkomen

Alleen Tiny Assink, namens de fractie van Progressief '96, sprak positief over de brief van de provincie. De partij sprak zich altijd al uit voor een snelle opsplitsing van de gemeente. ,,Ik verwacht dat een externe begeleider gemakkelijker een lijn kan uitzetten." Het is precies wat provinciewoordvoerder Floris Ran zegt, uit hoofde van gedeputeerde Anne-Marie Spierings. ,,Een procesbegeleider aanstellen staat niet haaks op het besluit van de gemeenteraad", zegt hij, ,,maar is juist bedoeld om te helpen. Een externe professional kan iedereen bij de les houden en voorkomen dat er te lang onduidelijkheid is." Hij onderschrijft nogmaals 'het moedige besluit' van de gemeenteraad om de gemeente op te splitsen. ,,Maar als er geen datum aan de opsplitsing wordt gekoppeld, bestaat de kans dat het te lang op zijn beloop blijft. Die onduidelijkheid willen we voorkomen." Over het wantrouwen van de gemeenteraadsleden heeft hij geen mening. ,,Wij handelen niet vanuit een vooropgezet idee en willen juist voortborduren op het proces dat van onderaf gestart is. Onze intentie is niet in tegenspraak met wat de raad wil. Dat dat zo overkomt bij de gemeenteraadsleden: daar kunnen wij helaas niks aan doen." De gedeputeerde komt echter graag praten met de gemeenteraad, zegt hij. ,,We hebben de uitnodiging uit Haaren nog niet ontvangen, maar mevrouw Spierings komt graag tekst en uitleg geven."